NIKTO NEOZNAČIL VEĽKÚ BRITÁNIU ZA AGRESOROV, KEĎ MARGARET THATCHER VIEDLA VOJNU O FALKLANDSKÉ OSTROVY, MYSLÍ SI PRÁVNIČKA PRI TÉME RUSKO

author
4 minutes, 21 seconds Read

Prečo neudelia aj sankcie na Turecko? Chcú napr. zaviesť trest smrti, čo je tiež v rozpore s ľudskými právami, hovorí právnička Gabriela Závacká počas rozhovoru na tému Rusko a protiruské sankcie. Tvrdí, že pri aktuálnom rusko-ukrajinskom konflikte nestojí na žiadnej strane. Čo si myslí o vpáde vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR v roku 1968 a či sa máme báť Ruska, nám odpovedala JUDr. GABRIELA ZÁVACKÁ.

V ostatných rokoch neraz počujeme o sankciách voči Rusku. Čo si o nich myslíte?
Prečo neudelia aj sankcie na Turecko? Chcú napr. zaviesť trest smrti, čo je tiež v rozpore s ľudskými právami. Erdogan má krvavé ruky. Potom Saudská Arábia, tá je liaheň na teroristov, a nič sa im nedeje, lebo ropa. Potom aj samotné USA porušuje ľudské práva – segregácia farebných, trest smrti.

Saudská Arábia, tá je liaheň na teroristov, a nič sa im nedeje, lebo ropa.

Mali by sme sa ako Slovensko snažiť o ich zrušenie?
Na sankcie doplácajú iba jednoduchí ľudia, aj naši obchodníci.

Máte prehľad, čo to vlastne sankcie voči Rusku sú a čo znamenajú?
Putin je osobne dosť bohatý. V Rusku je 50 percent ľudí na hranici biedy, alebo trú biedu, a tá druhá sa má lepšie.

Myslíte si, že po nedávnych udalostiach v Azovskom mori budú sprísnené sankcie voči Rusku?
Počula som aj taký názor, že Porošenko vyhlásením vojnového stavu nebude mať v nasledujúcich rokoch konkurenta v prezidentských voľbách. Lebo počas vojnového stavu nesmú byť ani volebné kampane.

Za chyby mocných trpia iba ľudia.

Na koho strane ste v danom konflikte? Na ukrajinskej alebo ruskej?
Asi na žiadnej. Za chyby mocných trpia iba ľudia.

Ako sa situácia podľa vás vyrieši? Čo by jednotlivé strany konfliktu mali robiť?
Zrejme tu niekto vojnu chce. Možno Soros? Dokonca aj krvavý Erdogan vyhnal Sorošové mimovládky z Turecka, aby nerobili zlo. Ani na vašu anketu na fb som neodpovedala, či bude vojna, alebo nie. Neviem. Ale viem, že niekto chce zarobiť na zbraniach, ekonomike. USA.

Myslíte si, že Slovensko by malo byť zamerané výlučne jednostranne prozápadne, alebo by politika mala byť vyvážená a smerovať aj na východ?
Slováci sme mali štát, aj Maďari majú v sebe takú povýšenosť, nevedia sa zmieriť, že kedysi vládli národom. Orientovať sa? A čo tak skôr posilniť svoju ekonomiku, poľnohospodárstvo. A presadiť sa? Nemajme ilúzie o nejakej harmónii. Politici chcú ekonomicky mať výhodu nad inými krajinami. Skôr vytvoriť akýsi stredoeurópsky pakt s Poľskom, Maďarskom, Českom, Rakúskom? Aj tak tieto krajiny na nás hladia cez prsty. Rusko – resp. politici sa vyvyšujú nad ostatných Slovanov.

Skôr vytvoriť akýsi stredoeurópsky pakt s Poľskom, Maďarskom, Českom, Rakúskom? Aj tak tieto krajiny na nás hladia cez prsty. Rusko – resp. politici sa vyvyšujú nad ostatných Slovanov.

Mali by sme sa všetky slovanské štáty snažiť o všeslovanskú jednotu a pracovať na vytvorení slovanskej únie? Ste za vytvorenie nejakého spolku, ktorý by združoval slovanské krajiny?
Ja osobne v tom nemám ilúzie v nejakú slovanskú úniu, či všeslovanskú jednotu. Aj EÚ není bohvie čo. Ale keby sme Slováci boli samy, tak sa vzájomne poničíme.

Maximálne Rusko resp. ZSSR nás napadla v 1968, čím zabrzdila náš ekonomicky rast. Zase zatracovaný rumunský prezident Čaučescu odmietol nás napadnúť. A teraz či je Rusko ako agresor? Prečo túto otázku sa nepoložila aj Margareth Thatcherovej? Tá viedla vojnu o Falklandské ostrovy s Argertínou.

Je podľa vás Rusko agresor a náš najväčší nepriateľ? Prečo sa v médiách vytvára tento obraz, vďaka ktorému dnes je verejná mienka pravdepodobne naklonená proti Rusku? Prečo niekto chce, aby sme sa báli Ruska?
Maximálne Rusko resp. ZSSR nás napadla v 1968, čím zabrzdila náš ekonomicky rast. Zase zatracovaný rumunský prezident Čaučescu odmietol nás napadnúť. A teraz či je Rusko ako agresor? Prečo túto otázku sa nepoložila aj Margareth Thatcherovej? Tá viedla vojnu o Falklandské ostrovy s Argertínou. Briti tu bol agresori, a Argentína chcela svoje späť. A nik neoznačil VB ako agresorov. Británia chcela ostrovy pre veľké bohatstvo. Tu je citácia wikipédie: „Argentina, která britskou „okupaci“ nikdy neuznala, po letech jednání (od 1966) ostrovy v dubnu 1982 vojensky obsadila. Po krátké argentinsko-britské válce o Falklandy, probíhající od dubna do června roku 1982, vypudila britská vojska argentinské složky z ostrovů.“
Proste Británia tie ostrovy si uzúrpovala ako všetko vo svete v minulých storočiach.
Báť sa Ruska? Asi USA? Sú to predsa konkurenti o moc vo svete, ale už im konkuruje Čína – ekonomicky.

M. Albert, ilustračné foto pixnio.com