Riaditeľ RTVS Machaj zdôraznil, že ich politické relácie sú nestranné a vyvážené

author
6 minutes, 2 seconds Read

Voľba riaditeľa RTVS má prejsť z NR SR na radu. Aj takto vládna koalícia reaguje na – podľa slov Martiny Šimkovičovej – množstvo dopytov a podnetov, ktoré prichádzajú od bežných ľudí na ministerstvo kultúry, aby situáciu v RTVS riešili. Zloženie rady má byť zo zástupcov rezortu kultúry a ministerstva financií a zo zástupcov nominovaných NR SR. Počet členov bude z doterajších deväť iba sedem. Rada bude mať právomoc odvolať riaditeľa RTVS aj bez dôvodu. Novinkou bude aj Programová rada. Tá bude mať za úlohu kontrolu a posudzovanie programu RTVS. Chýbajúce financie pre RTVS má podľa návrhu riešiť aj zmluva so štátom.

Ľuboš Machaj, generálny riaditeľ RTVS bol hosťom relácie Ako ďalej RTVS, ktorá bola odvysielaná na RTVS a spolu s Machajom diskutovali aj poslanci NR SR a šéf služobného úradu ministerstva kultúry. Machaj nesúhlasí s argumentom, že RTVS je neobjektívna a chýba jej nestrannosť. Na tlačovej konferencii ministerstva kultúry, kde odzneli tieto výčitky o neobjektívnosti a nestrannosti, a padli aj návrhy na riešenie, Machaj očakával aj konkrétne ukážky neobjektívnosti a absencie nestrannosti. Spomenul, že odzneli len tri argumenty – napríklad o nevpustení poslanca Ľuboša Blahu do jednej z diskusií. Machaj si myslí, že boli dodržané všetky legislatívne podmienky, aj štatút programových pracovníkov.

Druhým argumentom bola moderátorka Ostrihoňová, ktorá dnes kandiduje za PS do eurovolieb. „Aj toto sme my vysvetlili v tlačovej správe, že sme sa o tom, že ona ide kandidovať, dozvedeli v pondelok a hneď v utorok sme urobili patričné opatrenia, aby sme dodržali legislatívny zákon, dopredu sme nevedeli. Odmietam tvrdenia, že my sme pripravovali pôdu na to a že je tam viacej ľudí, ktorí teda nejakým spôsobom sú spojení s opozíciou v rámci našich zamestnancov, opäť musím povedať, že je v platnosti štatút, ktorý jasne definuje a jasne deklaruje to, akým spôsobom môžu zamestnanci pôsobiť a čo majú povolené a čo vlastne povolené nie je,“ skonštatoval v relácii Ľuboš Machaj.

Tretím argumentom bola neúčasť súčasného vicepremiéra a ministra životného prostredia Tarabu ešte z čias, keď bol v opozícii. „Tam spomínam, že sme ho nevolali do vysielania politických diskusií, ja som aj osobne jemu dával celý zoznam (…) akým spôsobom sme zabezpečovali účasť politických elít v diskusiách,“ povedal Machaj s tým, že bol koncept pozývať len členov politických strán a Taraba bol vtedy nezaradeným poslancom. Machaj dodal, že diskusie boli vyrovnané, vyvážené a nijakým spôsobom nezvýhodňovali ani koalíciu, ani opozíciu.

„Aj toto sme my vysvetlili v tlačovej správe, že sme sa o tom, že ona ide kandidovať, dozvedeli v pondelok a hneď v utorok sme urobili patričné opatrenia, aby sme dodržali legislatívny zákon, dopredu sme nevedeli. Odmietam tvrdenia, že my sme pripravovali pôdu na to a že je tam viacej ľudí, ktorí teda nejakým spôsobom sú spojení s opozíciou v rámci našich zamestnancov, opäť musím povedať, že je v platnosti štatút, ktorý jasne definuje a jasne deklaruje to, akým spôsobom môžu zamestnanci pôsobiť a čo majú povolené a čo vlastne povolené nie je.“ Ľ. MACHAJ

Poslanec koalície a predseda mediálneho výboru Roman Michelko prízvukoval, že je potrebné pozrieť sa na to v kontexte a nie len za ostatný rok. „Najprv si definujme, čo je to verejno-právnosť. Ja by som definoval aspoň troma základnými parametrami, objektívnosť, nestrannosť a vyváženosť,“ povedal s tým, že podstatný nie je Taraba. „Podstatné je to, že v minulom volebnom období a ešte v predminulom bola jedna osempercentná strana ostentatívne ignorovaná a máme podobný typ strán v rôznych európskych krajinách a tam keď prešli do parlamentu, boli pozývaní nie raz za rok, ale dosť pravidelne,“ povedal s tým, že ide tu aj o ľudí, ktorí podľa Michelka nikdy nemali pracovať v podobnom typu média, akým je RTVS. „Pretože ich hodnotové nastavenie, ich tendovanie ku konkrétnym politickým silám, sa jasne ukázalo.“ Spomenul napríklad reláciu Michala Havrana. Moderátorka Jančkárová zdôraznila, že na RTVS je aj iná relácia, napríklad Do kríža. A Michelko reagoval: „A tá je v poriadku, lebo tam sú rôzni ľudia, len, viete, verejnoprávne médiá majú dávať priestor všetkým relevantným názorom.“ Michelko kritizoval aj fakt, že kým sa teraz hovorí o tom, ako sa ide rušiť verejnoprávnosť a sloboda v tomto médiu, v minulosti sa podľa neho robili podľa neho ešte horšie veci, spomenul situáciu pri odvolaní Pavla Kapustu, alebo odvolanie riaditeľa Nižnanského cez zlúčenie telerozhlasu do jednej inštitúcie (súčasnej RTVS) a vybratie si novej riaditeľky Zemkovej.

„Pretože ich hodnotové nastavenie, ich tendovanie ku konkrétnym politickým silám, sa jasne ukázalo.“ R. MICHELKO

Podpredsedníčka výboru NR SR pre kultúru a médiá Zora Jaurová je presvedčená, že ak sa plánujú takéto zmeny, najmä ak ide o RTVS, majú sa robiť na podklade dát. „Majú sa robiť riadnym legislatívnym procesom a tí, ktorí tie zmeny robia, ich musia vedieť vysvetliť a musia ich vedieť aj obhájiť. A obávam sa, že tu sa nestalo nič z tohto,“ povedala s tým, že dnes tu je zákon, ktorý nevedia odkiaľ je a pôjde len cez skrátené pripomienkové konanie a čas na vyjadrenie verejnosti je len osem dní. Návrh podľa nej ruší verejnoprávne médiá a zakladá inú inštitúciu. Čakala by, že takéto zmeny sa mohli robiť novelizáciou zákona o RTVS. Zdôraznila, že návrh je podľa odborníkov aj zo zahraničia veľmi problematický. No ministerka kultúry Martina Šimkovičová v inej relácii, v relácii Ide o pravdu, zdôraznila, že tento zákon bude v súlade s európskymi normami. „Takže musíme vymeniť vedenie RTVS a postupne potom krok po kroku ísť modelom, ale nie takým, aký bol doteraz, ale pôjdeme teda v rámci Európskej únie a v rámci nejakých štandardov, po vzore iných krajín riešiť RTVS. Čiže nevyhneme sa nejakým európskym štandardom, alebo normám, lebo to by sa asi zle potom komunikovalo, ale pôjdeme v súlade s inými krajinami,“ povedala šéfka rezortu kultúry.

(alb), zdroj a foto screen  https://www.youtube.com/watch?v=awYsBycm4TA   https://www.youtube.com/watch?v=RVBaDKe8-2w 

Similar Posts