Šimkovičová pripomína, že pri zmenách v RTVS sa pôjde v rámci európskych štandardov, po vzore iných krajín

author
3 minutes, 43 seconds Read

Jednou z najdiskutovanejších tém ostatných dní sú možné zmeny v Rozhlase a televízie Slovenska (RTVS). V súčasnosti nemá vláda alebo ministerstvo kultúry možnosť, ako vyriešiť vedenie RTVS. A takáto kompetencia by tam mala byť vyššia ako teraz, myslí si ministerka kultúry Martina Šimkovičová. Povedala to v relácii Ide o pravdu a dodala, že sa musí hľadať nejaká cesta.  „Možno aj znížiť to obdobie, na ktoré sa volí ten daný generálny riaditeľ tejto inštitúcie, aby sa teda skrátila tá doba, a potom v rámci tých jednotlivých rád, ktoré sú zložené z nejakého spektra ľudí, tak, aby mali možnosť hlasovať o pôsobení tohto človeka vo vedení,“ povedala Martina Šimkovičová.

 

Európsky návrh

Rezort kultúry preto pripravil prvý návrh, aby sa situácia mohla vyriešiť. „Ten návrh, tým, že sa nebude meniť RTVS, tak musíme v prvom rade vymeniť vedenie RTVS. Tým, že RTVS nepodporuje slovenskú tvorbu, tak robí zmluvy externé, do dnešného dňa som nedostala od vedenia žiadne externé zmluvy, aby som teda mohla nahliadnuť k týmto záležitostiam, v čom sú výhodné a v čom sú nevýhodné,“ povedala s tým, že návrh bude v súlade s normami, ktoré sú aj v iných európskych krajinách. „Takže musíme vymeniť vedenie RTVS a postupne potom krok po kroku ísť modelom, ale nie takým, aký bol doteraz, ale pôjdeme teda v rámci Európskej únie a v rámci nejakých štandardov, po vzore iných krajín riešiť RTVS. Čiže nevyhneme sa nejakým európskym štandardom, alebo normám, lebo to by sa asi zle potom komunikovalo, ale pôjdeme v súlade s inými krajinami.“

„Čiže nevyhneme sa nejakým európskym štandardom, alebo normám, lebo to by sa asi zle potom komunikovalo, ale pôjdeme v súlade s inými krajinami.“

Varenie

Moderátor Pavol Bielik spomenul jeho obľúbené relácie o varení na RTVS a opýtal sa, či takéto relácie sú verejno-právne. „Ak myslíte tú konkrétnu, kde je urobená externá zmluva… To sú presne tie veci o ktorých som sa rozprávala, keď som sa stretla s generálnym riaditeľom a dožadovala som sa týchto externých zmlúv, aby som teda mohla nahliadnuť tomu, že ako sú financované, lebo, viete, na podporu slovenskej tvorby nie sú peniaze,“ povedala Martina Šimkovičová s tým, že jediná relácia o kultúre bola zrušená pre argument absencie peňazí. Dodala, že ak ide o externé zmluvy, vtedy cestu na ich pokračovanie vždy nájdu. Ministerka kultúry to považuje za zvláštne a chýba jej aj komunikácia na túto tému.

 

Informovať a vzdelávať

Neraz sa hovorí o potrebe verejno-právnosti, aj keď nie vždy sa dá jasne definovať a každý si ju predstavuje trochu inak, čo všetko v nej má byť. No informovať a vzdelávať, to by určite v RTVS nemalo chýbať. A hoci sa RTVS nakoniec nebude deliť, tak, ako sa o tom hovorilo pôvodne, teda na samostatný rozhlas a samostatnú televíziu, RTVS sa bude riešiť. „RTVS je pre nás priorita. RTVS nespĺňa to, čo by spĺňať mala,“ povedala šéfka rezortu s tým, že takáto inštitúcia by mala dať „priestor každému, vidíte, ako vyzerajú politické relácie, pokiaľ nie ste identický s ich názormi, tak automaticky dostávate nejaký blok,“ zdôraznila Martina Šimkovičová s tým, že toto je aj pocit občanov, ktorí sa ozývajú na ministerstvo kultúry a žiadajú zmeny. „Zmeny moderátorov, zmeny vedenia atď.  RTVS jednoducho nespĺňa to, čo by spĺňať mala,“ povedala s dovetkom, že práve preto bol predložený na vládu prvý návrh. „Ak sa zhodneme na tomto, tak ide okamžite návrh do pléna a potom už uvidíme, či budú nejaké obštrukcie a celý ten schvaľovací proces,“ uzavrela šéfka rezortu kultúry.

(alb), zdroj a foto screen  https://www.youtube.com/watch?v=RVBaDKe8-2w 

 

 

 

Similar Posts