Slováci nemôžu byť ďalej otrokmi EÚ, pretože vidíme, ako to v EÚ funguje, zdôraznil Marek Kotleba

author
7 minutes, 17 seconds Read

Pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 8. júna, sme v rámci nášho seriálu o eurovoľbách oslovili všetkých 24 kandidujúcich strán s rovnakými otázkami. Ako druhého v poradí prinášame rozhovor s Marekom Kotlebom, ktorý kandiduje ako č. 15 na kandidátnej listine strany s vyžrebovaným číslom 14. V rozhovore nám Marek Kotleba, ktorý v roku 2022 kandidoval aj na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, povedal, že euroskeptikov on osobne nazýva eurorealisti, „ktorí si uvedomujú, čo všetko chce na Slovensko EÚ pretlačiť“. Hovorí napríklad aj o platovej nespravodlivosti, keď iný plat zarobí napríklad zamestnanec v Nemecku, hoci Slovák vykonáva tú istú prácu tej istej nemeckej firmy na Slovensku. Rozprávali sme sa s bývalým poslancom Národnej rady SR Marekom Kotlebom, ktorý by aj toto chcel zmeniť.

 

Čo sú najväčšie priority vašej strany pre voľby do Európskeho parlamentu?
Dôležité je, aby sme v európskom parlamente zjednotili politikov s rovnakými názormi ako sme my. Postupne si národy v Európe uvedomujú o čom celá EÚ je. Že už to nie je len hospodársky spolok, ale spolok diktátu, na ktorý doplácajú práve menšie štáty ako aj Slovensko. Je veľmi optimistické hovoriť o reforme EÚ.  Slovensko nemá dostatok poslancov, aby EÚ reformovalo. Jediným spôsobom na zmenu je spájanie síl, inak to nepôjde. A ak to nepôjde, jediná cesta je postupne EÚ opustiť, po tom čo bude Slovensko na to pripravené.

Aké najdôležitejšie zmeny sú v Európskej únii potrebné urobiť pre lepší život obyvateľov v jednotlivých členských štátoch EÚ?
Slováci nemôžu byť ďalej otrokmi EÚ, pretože vidíme, ako to v EÚ funguje. Nemecká spoločnosť podnikajúca na Slovensku dá zamestnancom 850 eur a tá istá spoločnosť v Nemecku dokáže dať zamestnancom 2500 eur a popri tom ceny potravín sú na Slovensku často krát vyššie ako napríklad v Nemecku. Tak aká je spravodlivosť v EÚ? Ak sa má v štátoch EÚ žiť občanom lepšie, najprv sa musia vyrovnať rozdiely medzi východom a západom.

Nemecká spoločnosť podnikajúca na Slovensku dá zamestnancom 850 eur a tá istá spoločnosť v Nemecku dokáže dať zamestnancom 2500 eur a popri tom ceny potravín sú na Slovensku často krát vyššie ako napríklad v Nemecku.

Slovensko vstupovalo do inej EÚ, v akej sme dnes. Čo je v tejto súvislosti potrebné urobiť?
Áno, EÚ vo svojich počiatkoch vznikla ako pakt hospodársky, no vidíme, že z hospodárskeho sa stal pakt politický. Až to dospelo do toho štádia, že priamo v Ústave SR máme zakotvené, že právne záväzné akty Európskych spoločenstiev a Európskej únie majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky (článok 7, odsek 2). Tým, že to máme v ústave a v mnohých oblastiach sme stratili právo veta, je veľmi ťažké sa brániť. Viac krát sme navrhli na pôde NR SR vypustenie tohto článku z Ústavy, no nenašiel sa dostatočný počet poslancov na prijatie návrhu. Je potrebné aby sme si postupne, krok po kroku, vzali našu suverenitu naspäť.

Na Slovensku žijú aj euroskeptickí ľudia, teda ľudia, ktorí si uvedomujú, že Európska únia je často odrezaná od reality bežných ľudí a namiesto pomoci im život skôr byrokraciou komplikuje. Ako chcete smerom k euroskeptikom komunikovať?

Ja osobne takýchto ľudí nenazývam euroskeptikmi ale eurorealistami, ktorí si uvedomujú, čo všetko chce na Slovensko EÚ pretlačiť. Ak niekto odmieta Green Deal, migrantov, pandemickú zmluvu či ideológiu LGBTI a ideológiu mnohých pohlaví, pre mňa nie je euroskeptikom. A preto chcem komunikovať najmä s ľuďmi so zdravým rozumom.

Ste za to, aby Slovensko uvažovalo nad možnosťami tzv. Slovexitu? Alebo ste viac za zotrvanie v EÚ? 

EÚ sa dostáva do svojho finále a tým je federalizácia národných štátov. Ak nechceme prísť o svoju štátnosť a samostatnosť a chceme si rozhodovať sami, jediným možným riešením je postupne opustiť tento spolok. Realita EÚ nie je taká, aká je v televízii a ak majú ľudia záujem rozšíriť si poznatky o realite EÚ, odporúčam navštíviť stránku https://slovexit2024.sk/.

 

Ak nechceme prísť o svoju štátnosť a samostatnosť a chceme si rozhodovať sami, jediným možným riešením je postupne opustiť tento spolok.

Súhlasíte s tým, aby sa Slovensko ešte viac previazalo s EÚ, alebo, naopak, chcete podporovať také kroky, ktoré umožnia, aby Slovensko nebolo až také závislé od ekonomík najväčších štátov, napr. nemeckej ekonomiky?
Jednou z najväčších chýb Slovenska po vstupe do EÚ bolo zavedenie eura, čím utrpela slovenská ekonomika. Česi, Poliaci a Maďari si nechali svoju nemu, lebo vedeli, čo bude nasledovať. Meníme menu nie cenu, si asi každý vysvetľuje inak.

Ako by sme mali vyriešiť práve fakt, že dnes je Slovensko prakticky kolóniou a tým, že nám už takmer nič nepatrí, nevieme mať reálne väčší vplyv na lepší život ľudí na Slovensku?
Prvým krokom k rozkradnutiu Československa bol rok 1989. Západné kapitalistické mocnosti nevedeli pochopiť ako tak dobre môžu fungovať štáty bez dlhov. Takzvaným prevratom sa zo suverénneho štátu postupnými krokmi stala iba kolónia západu. Máme zničené poľnohospodárstvo, priemysel, potravinovú sebestačnosť a v neposlednom rade slovenskú armádu. Musíme byť realisti uvedomiť si, že obnovenie sebestačnosti, neutrality Slovenska  a silnej V4 bude zdĺhavý proces ale my sme na to pripravení.

Čo chcete urobiť pre zvýšenie záujmu ľudí o voľby do Európskeho parlamentu?
Chceme ľuďom otvárať oči, aby sa nenechali donekonečna klamať. Pretože jedno sa hovorí a druhé sa robí. Politické strany, ktoré sa na Slovensku tvária ako konzervatívne alebo sociálno-demokratické mnohokrát na pôde EP presadzujú práve liberálne hodnoty a záujmy EÚ. Ľudia majú častokrát pocit, že Brusel je ďaleko a rozhodnutia EÚ sa ich netýkajú, ale opak je pravdou. Rozhodnutia z Bruselu majú častokrát väčšiu váhu ako rozhodnutia národných parlamentov. Práve toto by sme chceli zmeniť. Príďte voliť a zmeňte to spolu s nami.

 

Politické strany, ktoré sa na Slovensku tvária ako konzervatívne alebo sociálno-demokratické mnohokrát na pôde EP presadzujú práve liberálne hodnoty a záujmy EÚ.

Čo by ste chceli urobiť s často nezmyselnými, zbytočnými a niekedy zbytočne predraženými projektami eurofondov, z ktorých sa bežný človek obrazne povedané nenaje?

V prvom rade treba vysvetliť, čo to vlastne eurofondy sú. Ľudia si myslia, že sú to peniaze, ktoré nám spadnú z neba. To však nie je pravda. Sú to len peniaze, ktoré my odvedieme do únie. Čerpanie eurofondov je mnohokrát veľmi zložitý byrokratický proces. Tento proces by sme chceli zjednodušiť a hlavne by sme chceli eurofondy využiť na to, čo Slovensko potrebuje, nie na nezmysli, ktoré nám EÚ káže. Keď potrebujeme nemocnicu, načo nám je komunitné centrum pre ľudí cítiacich sa ako mačička, havinko či poník? (obrazne povedané, úsmev).

Akú Európsku úniu by ste chceli zanechať po svojom prípadnom pôsobení v Európskom parlamente?

Ak má EÚ fungovať aj naďalej, tak ako pakt hospodársky, nie politický. Je vysoko pravdepodobné, že EÚ neustúpi od svojich pravidiel, ktoré nám vnucuje a tým pádom nevidím budúcnosť Slovenska v EÚ.

Povedzte jeden konkrétny krok, prejav, ktorú chcete dať Slovensku a Európe cez pôsobenie v Európskom parlamente.
Prinavrátenie práva veta vo všetkých oblastiach, v ktorých ho nemáme, aby sme mohli o dôležitých veciach rozhodovať sami. Napríklad právo veta nám zobrali aj v oblasti migrácie. Aby sme mohli rozhodovať o tom, na akých autách a motocykloch budeme jazdiť, čo budeme vyučovať v školách a koľko pohlaví budeme mať.

Michal Albert, foto print screen https://www.youtube.com/watch?v=z5bjAf9zYvo 

Similar Posts