M. Uhrík: Odňatím práva veta štátom sa EÚ môže úplne vykoľajiť

author
5 minutes, 54 seconds Read

O voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia 8. júna, sme sa rozprávali aj s aktuálnym slovenským europoslancom MILANOM UHRÍKOM, ktorý kandiduje v eurovoľbách za hnutie Republika.

 

Čo sú najväčšie priority hnutia Republika pre voľby do Európskeho parlamentu?

 Vytvorenie serióznej, vlasteneckej hrádze proti progresívnemu extrémizmu vo všetkých jeho formách. Progresívny extrém sa snaží pretláčať nielen Green Deal a jeho škodlivé politiky, ale aj nový Migračný pakt, ktorý vydiera štáty pokutami, ak neprijmú stanovený počet migrantov. To, že chcú rušiť právo veta a rozširovať kompetencie nevolenej byrokracie na úkor demokraticky volených vlád v štátoch, je tiež všeobecne známe. Pokúšajú sa o to reformou zmlúv. Preto je prioritou, aby nevyhrali globalisti, ale aby vyhrala demokracia, ľudia a slovenská suverenita.


Aké najdôležitejšie zmeny sú v Európskej únii potrebné urobiť pre lepší život obyvateľov v jednotlivých členských štátoch EÚ?

Stačí jediné. Vymeniť súčasný personál vo vedení európskych inštitúcií. Oni nemyslia na ľudí, na Slovensko a na Európu. Myslia na všetkých ostatných. Na migrantov, živenie svojich mimovládok, Zelenského a záujmy „spojencov“ (presnejšie Spojených štátov) v Európe. Kto by chcel dôkazy, nech si zodpovedne preštuduje kroky Európskej komisie, Parlamentu a Rady posledných rokov v rôznych oblastiach. Európa nechce dvojtvárnosť, podriadenosť a zbabelosť. Ale odvahu robiť sociálnu politiku pre ľudí, pre dobrú mzdu zamestnancov a slušný životný štandard.


Slovensko vstupovalo do inej EÚ, v akej sme dnes. Čo je v tejto súvislosti potrebné urobiť?

 Európsku úniu treba radikálne zreformovať na spoločenstvo suverénnych štátov, ktoré obchodujú, budujú infraštruktúru a kooperujú na medzinárodných projektoch. Tak vyzerala EÚ na začiatku a vtedy prinášala štátom benefity. V poslednom desaťročí pragmatizmus a ekonomická zložka ustupuje. Na jej miesto sa dostáva ideológia (či dúhová alebo zelená) a snaha uchopiť väčšiu moc. Tí, čo bažia po moci, ju však chcú zneužiť. Veľké korporácie chcú moc zase premeniť na zisk. My, ako suverenistické strany, hovoríme: dajme viac moci do rúk radovým občanom! Nech ľud sám rozhodne, ako chce žiť.


Ste za to, aby Slovensko uvažovalo nad možnosťami tzv. Slovexitu? Alebo ste viac za zotrvanie v EÚ?

Ak dnešnými krokmi EÚ čoraz viac odpudzuje ľudí a vzniká napätie, tak s odňatím práva veta štátom sa EÚ môže úplne vykoľajiť. Bude to skratka k rozpadu. Keď nastane situácia, že negatíva členstva prevážia nad pozitívami, je na mieste uvažovať nad vlastnou cestou, ktorá viac zohľadňuje dobro štátu, či už v rámci suverenity, zabezpečenia lacných a stabilných dodávok surovín alebo vyváženej spolupráce so štátmi aj na východe.

Keď nastane situácia, že negatíva členstva prevážia nad pozitívami, je na mieste uvažovať nad vlastnou cestou, ktorá viac zohľadňuje dobro štátu.


Súhlasíte s tým, aby sa Slovensko ešte viac previazalo s EÚ, alebo, naopak, chcete podporovať také kroky, ktoré umožnia, aby Slovensko nebolo až také závislé od ekonomík najväčších štátov, napr. nemeckej ekonomiky?

Ak nám prepojenosť ekonomík prináša výhody, je to v poriadku. Ale ak vytvára závislosť, už to v poriadku nie je. Pamätáme na tzv. lipskú burzu, ktorá určovala ceny elektriny vyrobenej na Slovensku? Ktorá politická garnitúra nás dostala do tohto stavu, a ktorá vláda bude mať odvahu to zmeniť? Koho záujmy tí politici pri moci vlastne reprezentujú?! Elektrickú energiu vyrábame veľmi lacno a môžeme na nej ako štát zarobiť. Pre slovenských občanov musí ísť najlacnejšia možná elektrina, akú možno vyrobiť. Toto je len jeden príklad toho ako by sa dalo dostať na správnu cestu suverénnej politiky smerom dovnútra a vyváženej politiky k partnerom vo svete.


Čo chcete urobiť pre zvýšenie záujmu ľudí o voľby do Európskeho parlamentu?

Aj keď mnoho ľudí európska politika nezaujíma, tak to ešte neznamená, že neovplyvňuje ich životy. Práve naopak, európska politika je čoraz dôležitejšia, či sa nám to páči alebo nie. Chce nám určovať emisné kvóty, zakazovať autá, zvyšovať poplatky a pýtať od nás viac peňazí, aby bruselskí byrokrati mali na migrantov a Zelenského. Takže ak sa nebudeme zaujímať teraz, môže nás to stáť možno nielen viac peňazí, ale aj práv a slobôd, o ktoré prídeme. Pretože hlad progresívcov po moci je gigantický. Preto je racionálnou voľbou zaujímať sa, zvažovať plusy a mínusy. A v júni dať jednoznačný hlas kandidátom, ktorí hlasujú za Slovensko a Slovákov.


Čo by ste chceli urobiť s často nezmyselnými, zbytočnými a niekedy predraženými projektmi eurofondov, z ktorých sa bežný človek obrazne povedané nenaje?

Korupcia, neschopnosť politikov a ich nominantov je asi „najdrahšia položka“ eurofondov. Eurofondy by sa však mali využívať efektívne, na potrebné projekty a čo najrýchlejšie. Preto treba čo najviac investovať do ľudí, regiónov a infraštruktúry. Do pracovných miest, do ľudského kapitálu a možností, ktoré slovenským rodinám, zamestnancom a ich deťom prinášajú sociálne benefity, istotu, dobrý plat a lepšie vyhliadky do budúcna.

Eurofondy by sa však mali využívať efektívne, na potrebné projekty a čo najrýchlejšie. Preto treba čo najviac investovať do ľudí, regiónov a infraštruktúry.


Akú Európsku úniu by ste chceli zanechať po svojom prípadnom pôsobení v Európskom parlamente?

Ako okrúhly stôl suverénnych štátov, kde prebieha spolupráca na báze win-win a žiadna byrokratická štruktúra či štát nevystupuje voči ostatným z pozície sily, arogancie a nadradenosti. Môže niekto namietať, že sme malí a nemáme v medzinárodných vzťahoch takú váhu. Ale sú vo svete príklady menších štátov, ktoré v zápase proti nenásytným korporáciám a štruktúram dokážu v mnohých oblastiach dosiahnuť svoje.


Povedzte jeden konkrétny krok, prejav, ktorý chcete dať Slovensku a Európe cez pôsobenie v Európskom parlamente.

Slobodu, suverenitu a viac peňazí z eurofondov bežným ľuďom. Viac peňazí do regiónov.

 

Michal Albert, foto www.milanuhrik.sk

Similar Posts