PREŽÍVA PEKLO: OSOBNÝ BANKROT BÝVALEJ MODELKE ZNIČIL ŽIVOT

author
5
3 minutes, 43 seconds Read

Nicole Blankenship už 10 rokov prežíva hotové peklo na zemi. Môže za to osobný bankrot, ku ktorému musela pristúpiť. Ochránil ju síce pred exekúciami, no nastalo iné horúce peklo.

Už je to niekoľko rokov, čo aj na Slovensku máme inštitút osobného bankrotu. Ten má zabezpečiť ochranu pred exekúciami a postupné oddĺženie. „Osobný bankrot nie je strašiakom. Je to spôsob ako navždy vyrovnať svoje dlhy a ako začať nový život bez záväzkov,“ uvádza stránka drs.sk s tým, že tento nástroj od jeho príchodu k nám v roku 2006 skutočne využilo len mizivé percento dlžníkov. Možnosť takéhoto oddlženia majú aj v susednej Českej republike. Skúsenosti Nicole dokazujú, že nie je všetko zlato, čo sa blyští. Začalo sa to nevinne – Nicole si chcela len privyrobiť v „eseročke“, ktorá poskytovala súkromné pôžičky. „Uzavrela som zmluvu o obchodnom zastúpení, tešila som sa na zaujímavú robotu s ľuďmi,“ povedala s tým, že čoskoro nastal začiatok pekla. „Keďže zmluva obsahovala klauzulu, že musím zohnať nedosiahnuteľné pevné množstvo pôžičiek za určitý čas, a to pod hrozbou pokuty v prepočte 250 eur, spoločnosť rovno nechala vydať neoprávnený exekučný príkaz na oba moje účty v banke za nesplnenie zmluvy.“ Na scénu teda prišli aj prví exekútori. Rodáčka z Plzne neverila vlastným očiam. Pokračovalo to napriek tomu, že o 3 roky súd vyhrala. „Zmluva bola neplatná, ale to už nikoho nezaujímalo. Bolo to ako zlý sen. Celý život sa zrazu zrútil. Všetky sny museli ísť bokom,“ trpko plače Nicole, ktorá sa s exekútormi musela trápiť ďalších 5 rokov, pretože v tom čase v ČR nebol povolený osobný bankrot za záväzky z podnikania.

Zmluva bola neplatná, ale to už nikoho nezaujímalo. Bolo to ako zlý sen.

Po piatich rokoch prišla správa, ktorá mala byť pre ňu spásou. No realita ukázala opak. Znamenala ďalších 5 rokov trápení. „Ochránilo ma to pred exekúciami, ale podmienky osobného bankrotu sú taktiež zničujúce. Máte povinnosť mať zamestnanie, no väčšina zamestnávateľov v tom vidí problém. Jednoducho od vás bočia,“ povedala absolventka gymnázia v Brne, ktorej sa nedávno podarilo zohnať novú prácu. Problém je však v celkových podmienkach bankrotu. „Makám ako blázon, mám aj slušný príjem, hoci som len predavačka. Bankrot však spôsobuje, že mi z platu zostane len životné minimum. Všetko ostatné ide tzv. insolvenčnému správcovi môjho bankrotu,“ povedala poetka Nicole, ktorej peklo by sa malo skončiť v septembri. „Nič to nezmení na skutočnosti, že to vzalo časť života, zdravie, nervy, ale aj vieru v spravodlivosť. Chcela som umrieť,“ uzavrela.

Článok bol písaný v decembri. Tesne po novom roku prišla aj o prácu predavačky. (alb), foto archív N.B.

Ako prebieha osobný bankrot na Slovensku?
Ako uvádza stránka drs.sk, riešenie prostredníctvom osobného bankrotu naozaj nie je jednoduché. Dlžiť musíte viac ako jednému veriteľovi a to dlhšie ako mesiac.

Postup je nasledovný:
– Podanie návrhu na konkurzný súd. Váš majetok však nesmie byť nižší ako 1659,70 eur.
– Väčšine dlžníkov je priznaný malý konkurz (trvá min. 6 mesiacov, administratívny poplatok pre jeho začatie je 664 eur). Váš celkový majetok však nesmie presiahnuť 165 000 eur, v poslednom roku váš obrat nesmie byť vyšší ako 333 000 eur, zároveň nemôžete mať viac ako 50 veriteľov.
– Súd určí správcu, ktorý bude mediátorom medzi vami a veriteľmi. Správca vyčísli váš majetok, speňaží ho a čiastočne uspokojí veriteľov.
– Ďalšie tri roky sa oddlžujete, ide o skúšobné obdobie, počas ktorého súdu splácate splátky až do výšky 70 percent vášho čistého príjmu. Ak toto obdobie neabsolvujete, alebo ho porušíte, nemôžete byť zbavený dlhov.
– Po troch skúšobných rokoch sú dlhy nevymožiteľné, a tak začínate od nuly.

Similar Posts

5 Comments

    1. avatar
      klucod says:

      Tak sa opýtajte Nicole, aký je to „jednoduchý proces“… Zažili ste to? Toto je článok o tom, čo ona zažila, ona je Češka.

    2. avatar
      Nicole says:

      A vy jste snedl moudrost sveta ze? Za prve nejsem na Slovensku, za druhe zde v clanku je uvedena realita, ne pouhe vase domnenky. Za treti tu uniformujete neco, co je za prve zcela individualni a rozhodne to neni jednoduchy proces a nic to nemeni na tom, ze insolvence je diskriminacni, a to nejen po dobu insolvence, ale i po ni. Chystame komentar – tedy dalsi clanek, kde toto bude vysvetlene – sledujte klucod!!

  1. avatar
    Michaela says:

    Nechcem byt zly, ale tu to definitivne vyzera na dve veci. Dotycna si poriadne neprecitala co podpisuje a zaroven zmluva obsahovala nechutne klauzuly. Zial zivot je kruty, ale v prvom rade musim citat co podpisujem.
    A je to sice uplny off topic, ale zarabat si tak ze dohadzujem „klientov“ na pofiderne pozicky je fakt ze nechutna vec…

    1. avatar
      Autor says:

      Zrejme to nechapete, smlouvu podepsal kazdy ze skoleni, na cteni tam nebyl cas, bylo to pod tlakem, tak to bylo koncepcne udelane, to za prve, za druhe – myslite si ze bychom se skolili na neco, o cem bychom meli informaci, ze jde o podvod? Zkuste hadat – k odhaleni cehokoliv dochazi predem, nebo az dojde k problemu??? Dale evidentne jste slunickarka, jinak byste tu nepsala hovadiny. Se mnou tam byl napriklad i byvaly novinar. Myslite ze on byl tez ten BLB IDIOT, co podepsal co nemel??? Vy jste tam byla ze to tak dobre vite??? Jednalo se o hromadnou zalobu, z tojo logicky plyne ze nas bylo hodne, ze by hodne blbcu a idiotu????

Comments are closed.