ČÍNA AKO NIKDY PREDTÝM? PODĽA PROGNOSTIKA PETRA STANĚKA SA TAM ZAČÍNA NIEČO AKO DUCHOVNÁ OBRODA

author
1
3 minutes, 4 seconds Read

Podľahli sme konzumnému hedonizmu. Chýba nám duchovný rozmer života. Podľa prognostika Slovenskej akadémie vied prof Petra Staněka sme sa dostali do fázy, kde sa nazdávame, že kupovaním a rastúcou spotrebou zaplníme prázdno vo svojich vnútrach. No realita nám ukazuje, že to tak nie je. Napríklad v Číne, ako hovorí Staněk, už 650 miliónov ľudí túži po duchovne. Povedal to v relácii Česká konference na rádiu Bohemia.

Profesor Staněk v relácii povedal: „My sme teraz podľahli konzumnému hedonizmu. Kupujme, kupujme, kupujme,“ načal tému s tým, že nás k tomu láka aj nízka hladina úrokových sadzieb pôžičiek. „A my máme pocit, ako keby sme hromadením vecí vyplnili to prázdno, ktoré je v nás. A teraz sa ukazuje, že my to prázdno nedokážeme vyplniť druhým autom, tretím televízorom, alebo ďalším smartfónom s ešte väčšou obrazovkou,“ povedal bývalý poradca premiérov Fica a Mečiara. Pokračoval citovaním či parafrázovaním čínskej podnikateľky. „Boli sme najprv chudobní a nešťastní. Dnes sme bohatí, ale zostávame nešťastní. Chýba nám duchovný rozmer života,“ prerozprával s tým, že sa to týka už množstva obyvateľov najľudnatejšej krajiny sveta. „Toto hnutie o požiadavkách duchovnej obrody sa týka už 650 miliónov ľudí. Predstavte si to,“ povedal v relácii Česká konference.

Máme pocit, ako keby sme hromadením vecí vyplnili to prázdno, ktoré je v nás. A teraz sa ukazuje, že my to prázdno nedokážeme vyplniť druhým autom, tretím televízorom, alebo ďalším smartfónom s ešte väčšou obrazovkou.

„Teraz si vezmite ďalšiu otázku. To čínske vedenie si uvedomuje tieto skutočnosti. Takže na jednej strane uvoľňuje otázku materiálnej spotreby (…), ale na druhej strane si uvedomuje, že tí ľudia chcú nejakú duchovnú náplň života. Niečo, čo ich naplní vyššími dimenziami,“ povedal s tým, že netuší, či pôjde o nejaké náboženstvo, alebo inú duchovnú cestu. „Ale ten hlad po tom duchovne sa začína extrémne rozvíjať. A je to nesmierne zaujímavé práve preto, že ten princíp konfucianizmu, tej hierarchie spoločnosti, ten zostáva nedotknutý. Ale zostáva diskusia o tom, čo má byť náplňou, zmyslom života. Len hromadenie predmetov, na ktoré už máme peniaze? Alebo je to diskusia o tom, čo po nás zostane, čo je zmyslom života a podobne? Samozrejme, v médiách sa o tom píše okrajovo, akoby to bol nejaký zanedbateľný jav,“ prezradil bývalý štátny tajomník ministerstva financií v zaujímavej relácii s tým, že je potrebné uvedomiť si „dôsledky, ktoré vyplývajú predsa len z tej transcendentálnej povahy ázijského civilizačného modelu“. Podľa tohto známeho prognostika duchovnú potrebu začínajú viacej pociťovať aj na iných kontinentoch. „Vezmite si napríklad obnovu tých rôznych náboženstiev v Južnej Amerike,“ uzavrel známy ekonóm v zaujímavom rozhovore pre reláciu Česká konference.

(alb), foto https://twitter.com/visitchinanow, 

zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=M9WM2zr2oi8&fbclid=IwAR3sYW4WZ4pn_2XzTJTsCJnqAXkG9RwPSLTuAhqeWX9Q4F22YuopF_J_xro

Similar Posts

Comments

  1. avatar
    Dr. Leos. says:

    Je fakt, ze Zapad si s konzumnim charakterem spolecnosti, ktery vyustuje v tragicke dusledky jako napr. sebevrazdy deti a mladeze, drogove zavisloti, nasili, citova nestabilita a kolapsy rodin, nedokaze poradit. Je dokonce zname, ze konzumni spolecnost muze vest ke „genetickemu kolapsu“ spolecnosti. Zajimalo by me, zda veda vi, co spolecnosti musi delat, aby se temto tragickym dusledkum a vaznym hrozbam vyhnula.

Comments are closed.