dav

ŠOKUJÚCA SPOVEĎ BÝVALEJ OPATROVATEĽKY: SÚ TAKÉ, KTORÝM NEDAJÚ PORIADNE NAJESŤ, V ZIME MRZNÚ. JA SOM BOLA SKÔR SLÚŽKA

author
2 minutes, 24 seconds Read

Niekedy bola práca opatrovateľky veľmi výhodnou. Predovšetkým do Rakúska chodia opatrovať mnohé slovenské ženy s tým, že to nie je až tak ďaleko, zarobia si, raz za dva týždne prídu domov a podobne. Tieto práce ponúkajú predovšetkým agentúry. Bývalá opatrovateľka Anita, ktorá nechce zverejniť svoje priezvisko, prezradila, že dnes sa táto robota už neoplatí tak, ako niekedy.

 

Anita sa rozhodla pre túto prácu z rovnakého dôvodu, ako iné ženy. „Keďže sme už boli finančne zle na tom, som sa rozhodla ísť von. Bolo to zo začiatku ťažké kvôli jazyku, ale prvú rodinu som mala super, tak som to zvládla, bola som tam pol roka,“ začala svoje rozprávanie Anita s tým, že na prvú prácu čakala dlho a prvú agentúru nechala. „Druhá práca bola vo Viedni bez agentúry, ale babku dali do domova a ostala som znovu bez práce. Pri ďalšej agentúre som bola šesť rokov až do septembra 2018,“ povedala pre KĽÚČ OD… s tým, že v súčasnosti už túto prácu nerobí. Nedalo sa už. „Bola som už unavená hlavne psychicky, je to vyčerpávajúca práca a hlavne je to ťažké byť preč od rodiny. A finančne sa vôbec neoplatí, ale vždy lepšie ako byť doma,“ netají bývalá opatrovateľka a dodáva, že mala aspoň šťastie na rodiny, v ktorých pracovala. „Ja som mala väčšinou milé rodiny, až na túto poslednú, bola veľmi vyčerpávajúca a bola som skôr slúžka, ako opatrovateľka,“ šokuje.

 

Podľa Anity je problémom aj samotný systém, ktorý automaticky nedovolí zarobiť si viacej. „Neviem, prečo máme aj také vysoké odvody, veď naše platy sa nezvyšujú a ešte z tých malých platov ukrajujú opatrovateľkám agentúry a vo veľa prípadoch sú to nie malé peniaze,“ hovorí so smútkom. Ale peniaze nie sú tým najhorším. Horor prežívajú také, ktoré si nemôžu poriadne oddýchnuť. „Sú opatrovateľky, ktoré nemajú ani to voľno tie dve-tri hodiny, v noci nevedia spať, niektorým nedajú riadne najesť, v zime mrznú, lebo sa riadne nekúri!“

Veľkou nevýhodou je podľa nej aj vyčerpávajúce cestovanie do práce. „Keď však máme šťastie a máte dobrého pacienta aj rodinu, tak je to pekná práca, vidíte nové veci, mestá, dediny a spoznáte nových ľudí. Tam je to také krásne, čistejšie ako u nás. A hlavne nemajú taký stres,“ uzavrela bývalá opatrovateľka.

(alb), foto ilustračné.

Similar Posts