O povinnom očkovaní rozprávali poslanci v nedeľnej relácii, takto sa vyjadrili

author
3 minutes, 32 seconds Read

V relácii V politike na TA3 boli Michal Šípoš z hnutia OĽANO a Erik Tomáš z Hlas-SD.

 

Aj Michal Šípoš hovoril o tom, že by bol za to, aby opatrenia boli prísnejšie. Ale hovoril o strane Sloboda a Solidarita, ktorí chcú rôzne výnimky. „Sme v koalícii, musíme sa dohodnúť na nejakom kompromise,“ povedal Michal Šípiš z hnutia OĽANO.

 

Nie segregovať

Opozičná strany Hlas-SD nechce, aby ľudia boli segregovaní. Nechcú deliť ľudí na očkovaných a nezaočkovaných. Ale za očkovanie sú, len nie za povinné. „Nesúhlasíme s touto segregáciou,“ povedal Erik Tomáš s tým, že mali by možnosť do prevádzok vstupovať všetci, teda OTP, teda očkovaní, testovaní, prekonaní, nie len OP. „Uplatňovať si veto na zdravie a životy ľudí je nemiestne,“ povedal Erik Tomáš s tým, že či krízu riadi Matovič s Krajším alebo Heger s Lengvarským, „je to to isté a doplácajú na to ľudia“.

 

Nesúhlasíme s touto segregáciou. E. TOMÁŠ

 

Kedy sa šíri

Šípoš hovorí, že situácia je vážna, ale „koalícia rozhoduje spolu“, povedal s tým, že súhlasí aj s Marekom Krajčím, že by to malo byť prísnejšie. „Ten Omikron, ktorý ste spomínali, je oveľa infekčnejší,“ vysvetlil Šípoš s tým, že chcú motivovať tých, ktorí sa nechali očkovať. „Všade, kde si dávate dole respirátor,“ vysvetlil Šípoš, kde sa zvyšuje možnosť nákazy.

 

Pomoc podnikateľom

Všetkým podnikateľom by chceli vyplatiť adekvátne náhrady. Ale nie je jednotnosť na otázku celoplošného zníženia DPH. Ale Šípoš povedal, že ak to bude súčasť daňovo-odvodovej reformy, tam si to predstaviť vedia. Tomášovi sa nepáči, že ani odškodňovací zákon stále nie je a pomoc je stále slabá. „Zníženie DPH na 10 percent,“ to je niečo, čo si podľa Tomáša gastro-sektor najviac praje. „Áno, reštaurácie by mohli byť otvorené po tom, ako by bol urobený ten prísny lockdown,“ povedal Tomáš s tým, že za 3 týždne by sa situácia vyčistila a mohlo by sa otvárať.

 

Vianoce chcú vraj prehodnotiť

Proti zvoľňovaniu je Šípoš, lebo nevidí, že súčasná situácia to dovoľuje. „Choďte sa pozrieť do tých nemocníc, choďte sa pozrieť na covidové oddelenia,“ povedal Šípoš s dôvetkom, že situácia je vážna. Odškodňovať podnikateľov však chcú. Šípoš sa vyjadril, že na najbližšej vláde sa môže prehodnocovať aj stretávanie sa rodiny na Vianoce. Podľa Tomáša sa teraz uvažuje, že pôvodný návrh zákazu Vianoc sa bude prehodnocovať, lebo minister zdravotníctva s premiérom zistili, že prestrelili a ľudia sa búrili.

 

Choďte sa pozrieť do tých nemocníc, choďte sa pozrieť na covidové oddelenia. M. ŠÍPOŠ

 

Povinné očkovanie

3600 eur bude pokuta za nezaočkovanie v Rakúsku, a povinne zaočkovaní budú musieť byť napríklad zdravotníci v Nemecku. Toto pripomenul moderátor a opýtal sa, či Hlas-SD podporí povinné očkovanie aspoň nejakých skupín. „Nie, my striktne odmietame povinné očkovanie akejkoľvek skupiny,“ povedal Tomáš s tým, že Matovič sa už nepriamo vyhráža. Dodal, že radšej podporujú motiváciu ľudí, aby sa očkovali. Nepáči sa mu ani to, že ide o nové typy vakcín. Podľa Šípoša je tu vidieť dvojtvárnosť strany Hlas-SD. Podľa neho systém mRNA nie je nový, vraj to už funguje dlho. Ale proti povinnému očkovaniu je vraj podľa terajších slov Šípoša aj OĽaNO, no Matovič naznačuje medzi riadkami niečo iné, aj to pripomenul Tomáš Šípošovi. (alb), zdroj V politike, TA3, 12. 12. 2021, foto ilustračná unsplash.com

Prečítajte si aký postoj k povinnému očkovaniu má Milan Krajniak.

Prečítajte si aj o varovaní od ministra Krajniaka smerom k očkovaným.

Similar Posts