Tento minister je proti povinnej vakcinácii. Urobilo by to podľa neho zlú krv, ak by sme znásilnili ľudí

author
3 minutes, 41 seconds Read

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak sa v relácii O 5 minút 12 na RTVS vyjadril aj k povinnému očkovaniu.

 

A povedal k tomu jasné stanovisko. „Myslím, že je to chyba, lebo to urobí zlú krv,“ povedal Krajniak s tým, že vidíme, že v niektorých segmentoch to funguje práve s pozitívnou motiváciou, naznačil šéf rezortu práce, ktorý chce pozitívne motivovať a nie nútiť. „Najlepšie funguje osobný kontakt,“ podčiarkol. Vidí ako pozitívum aj aktuálnu aktivitu, keď sa ide za ľuďmi a vysvetľuje. „Desiatky ľudí prídu,“ povedal s tým, že keď sa dá možnosť prísť, porozprávať sa o tom, či je na to zdravotný stav daného človeka vhodný a sám sa rozhodne, či sa zaočkuje, alebo nie. Predstaviteľ hnutia Sme rodina dodal, že to, čo sa spustilo napríklad v Ivachnovej, alebo na iných miestach, je podľa neho práve ten smer, ktorým by sme mali ísť a nie povinne očkovať.

Myslím, že je to chyba, lebo to urobí zlú krv. MILAN KRAJNIAK

Nie znásilňovaniu

Keď sa moderátor opýtal Krajniaka, či vakcínam nedôveruje, keď nechce povinné očkovanie, Krajniak sa ohradil. „Ja jej dôverujem,“ povedal s tým, že nenechal by si inak už tretiu dávku pichnúť. Ale chápe, že ľudia majú právo na nedôverovanie. Dodal, že práve motiváciou a argumentáciou sa dá dosiahnuť preočkovanie. Opätovne odpovedal, prečo teda nie je za povinnú vakcináciu. Odpoveď znela rázne: „To by sme museli, prepášte, že to tak poviem, znásilniť desiatky percent ľudí na Slovensku,“ zdôraznil s tým, že opätovne zopakoval nesúhlas s povinným očkovaním. Lebo cesta dobrovoľného presviedčania podľa neho funguje a netreba nič povinné.

 

Žiadni dezoláti

Krajniak je za komunikovanie a nie za odsudzovanie a dehumanizovanie ľudí. Povedal aj príklad, že on sám má problémy s imunitou a jeho imunológ mu povedal, že musí vyhodnotiť, či účinky po nakazení koronavírusom môžu byť pre neho fatálne. „Nie som za to, aby sme urobili z nezaočkovaného človeka dezoláta,“ zdôraznil, že ľudí nesmieme trestať ani slovami za to, že sa sami rozhodnú neočkovať. Demonštroval to aj na príklade, že sám pozná aj serióznych a vzdelaných ľudí z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorí sa nedali zaočkovať. A nemá im to za zlé, ani ich za to nemieni  šikanovať. Za takýto spôsob premýšľania Krajniak dostal aj pochvalu od exministra práce Jána Richtera (Smer-SD). Urobte všetko pre to, aby ste takéto premýšľanie vo vláde presadili, vyzval Ján Richter Krajniaka.

Nie som za to, aby sme urobili z nezaočkovaného človeka dezoláta. MILAN KRAJNIAK

Ani Johnson & Johnson

No následne v relácii vznikol spor, kde sa Krajniak Richtera neopýtal, prečo nepodporia očkovanie vakcínami, ktorú nie sú na princípe mRNA. A prečo podporovali povinné očkovanie proti chrípke, keď bol Smer-SD pri moci. Ján Richter sa ohradil, že toto je miešanie dvoch tém, pretože vakcíny proti chrípke majú za sebou predsa dlhú históriu. „To sú všetko očkovacie látky, ktoré sú desiatky rokov overené,“ zdôraznil Richter. No súčasný šéf rezortu práce sa teda chytil následne práve tým, že ak Smer-u  prekáža vakcína na princípe mRNA, nech teda podporia iné, ktoré nie sú na princípe mRNA. „A čo vám brániť podporiť potom u seniorov minimálne?“ Krajniak vyzval, aby podporili aspoň vakcíny na starom princípe, ako sú napr. vakcíny Johnson & Johnson. „Veď toto by mohla byť cesta,“ myslí si Krajniak, ktorý pozval Smer-SD aby seniorov motivoval k očkovaniu. „To vôbec nie je overené,“ ohradil sa Richter, že ani vakcíny od Johnson & Johnson predsa nie sú overené desaťročiami.

(alb), zdroj O 5 minút 12, RTVS, 12. 12. 2019, foto ilustračné unsplash.com

Pozrite si aj vyjadrenie ministra Krajniaka k tomu, že aj očkovaní môžu šíriť vírus.

Similar Posts