Liptovský Zdeno Chára porovnal fínskych trénerov, ktorým pomáhal. Vyjadril sa aj k fenomenálnemu Big Z

author
3 minutes, 0 seconds Read

V slovenskej hokejovej extralige je trend najímania si fínskych trénerov. Momentálne majú severského trénera v Michalovciach, Trenčíne, Košiciach a donedávna to bolo tak aj v meste pod Urpínom. No nie každý má také šťastie, ako súčasný hlavný tréner hokejistov Banskej Bystrice Ivan Droppa. Bývalý hokejista klubu NHL Chicago Blackhawks totiž robil asistenta dvom fínskym kormidelníkom.

Po tom, ako pomáhal Tomkovi Valtonenovi v Michalovciach, sa stal pomocníkom Tuukku Poikonena v meste pod Urpínom. A tak sa zdalo, ako keby mal na fínskych trénerov doslova šťastie. Inak je veľký paradox je, že niekedy do krajiny tisícich jazier chodievali učiť Fínov práve aj Slováci, ako napríklad Dárius Rusnák, Peter Slanina, tak teraz sa to zmenilo a práve Fíni chodia učiť nás. „Situácia je iná,“ uviedol Droppa s tým, že on mal šťastie na dvoch fínskych trénerov, ktorí však mali úplne odlišný povahový prístup. „Je to zhoda náhod, že aj v Michalovciach, alebo tu je fínsky tréner, čiže obaja sú diametrálne odlišní čo sa týka toho takého správania sa,“ zdôraznil nám na začiatku sezóny, keď bol ešte Poikonenovym asistentom.

Obaja sú diametrálne odlišní čo sa týka toho takého správania sa.

A opísal, aký je medzi nimi rozdiel. „Jeden je trošku viacej taký akčnejší a taký prudký a tu Tukka pôsobí tak, naozaj, aj na striedačke, aj na mužstvo tak, aby to skôr nejako upokojil. To, že ja som mal to šťastie na dvoch fínskych trénerov je naozaj zhoda náhod, ale s oboma sme si rozumeli, takže v podstate dobrý pocit,“ doplnil 49-ročný súčasný hlavný tréner hokejistov HC´05 Banská Bystrica, ktorý mal v pozícii lodivoda podľa pôvodných správ pôsobiť len dočasne, kým klub trojnásobných majstrov Slovenska nájde nového šéfa lavičky.

Vicemajster sveta z Petrohradu mal dlhú kariéru a patril medzi hráčov, ktorí sa dlho držali na ľadovej ploche a odkladali zavesenie korčúľ na klinec. Hral až do sezóny 2013/2014, pričom jeho prvou seniorskou sezónou bola 1990/1991. Droppa si na sklonku kariéry dokonca obliekol aj dres „béčka“ Liptovského Mikuláša. Ako sa on sám v súčasnosti pozerá na hráčov, ktorí hrávajú dlho a prekonávajú rekordy? „Tak ono to je všetko individuálne, čo sa týka toho,“ podčiarkol bývalý hráč tímov ako Košice, Norimberg, Slavia Praha či Litvínov. Zatipoval si aj fakt, či si Zdeno Chrára predĺži svoje účinkovanie v najlepšej lige sveta a prepíše rôzne historické štatistiky. „Je to všetko o tom, či ten hokej mu má ešte čo dať, lebo všetci vieme, že Zdeno Chára má čo hokeju ešte stále dať, aj keď v tomto veku, ale je to o tom, ako je on nastavený, že či chce pokračovať, alebo nechce pokračovať,“ uzavrel pár dní pred štartom NHL Ivan Droppa, ktorého by pre dĺžku svojej kariéry pokojne bolo možné prezývať aj Liptovský Chára. Aj keď v NHL odohral v drese Chicaga len 19 duelov.

Michal Albert, foto ilustr. unsplash.com a Michal Albert

 

Prečítajte si aj tento článok o Droppovi.

Similar Posts