Hral v klube Stana Mikitu či Mariana Hossu. Teraz dočasne vedie Banskú Bystricu

author
3 minutes, 18 seconds Read

Klub trojnásobných majstrov Slovenska v hokeji – HC´05 Banská Bystrica – nedávno prepustil fínskeho hlavného trénera Tuukku Poikonena. A jeho doterajší asistent, Ivan Droppa, sa stal dočasným hlavným trénerom. Dovtedy, kým Banskobystričania ukončia hľadanie nového stáleho hlavného kormidelníka.

 

Náš portál KĽÚČ OD… sa s bývalým slovenským hokejovým reprezentantom, ktorý si zahral aj najprestížnejšiu ligu sveta NHL za Chicago Blackhawks, porozprával aj o tom, či vidí nejaký špeciálny rozdiel vo fínskej hokejovej škole. Droppa si totiž vyskúšal byť asistentom už dvoch fínskych trénerov – Poikonena v meste pod Urpínom a Valtonena v Michalovciach.

A 49-ročný rodák s Liptovského Mikuláša v tom má jasno: ten hokej je už dnes príliš globálny. „Áno, majú určité veci, ktoré sa robia možno, že viac vo Fínsku, ako inde, ale ten hokej je globálny, čiže je tak prepojený a tí hráči proste prichádzajú spoza mora, resp. z rôznych krajín, kde sa ten hokej hrá možno trošku tvrdšie, niekde možno trošku kombinačnejšie, ale v podstate je to vždy mix,“ povedal pre klucod.sk s tým, že sa preto už nedá hovoriť o nejakých špecifických hokejových školách. „Ten hokej sa globalizuje a proste tie nové trendy, či je to odtiaľ, alebo odtiaľ, alebo tie dobré veci sa prenášajú do jednotlivých líg a do jednotlivých regiónov, takže je to skôr globálny hokej, alebo globálna škola, ako nejaká fínska, švédska, kanadská, americká, ruská, naša… Niekedy to tak bolo, ale teraz, tým, že tí hráči sa naozaj miešajú z tých rôznych krajín, tak je to iné,“ vysvetlil bývalý slovenský hokejový reprezentant, vicemajster sveta z roku 2000. Tento obranca hral vo viacerých kluboch, krátko pôsobil dokonca aj vo Francúzsku.

Pre amerického hokejistu v meste SNP sú halušky zakliatym tabu

No jeho najdôležitejšie hráčske zastávky boli v kanadsko-americkej najlepšej lige sveta, kde v sezónach 1993/94 a 1995/96 odohral spolu 19 duelov vo farbách klubu dvoch slovenských členov siene slávy NHL Stana Mikitu či Mariána Hossu – za Chicago Blackhawks. No príliš sa klubom zo štátu Illinois nezaoberá. „Vždy, priznám sa, že keď si pozriem výsledok, tak si pozriem prvé to Chicago možno, ale že by som nejako sledoval a pátral kto tam hrá, koho poslali hore-dole, tak to nie. Predsa len je to už skoro tridsať rokov,“  zdôraznil s tým, že podobne sa príliš nezaoberá ani hráčskym pohybom v ďalších kluboch, v ktorých pôsobil. Výnimkou bola sezóna, keď hral v jednom z nich jeho bývalý zverenec. „Samozrejme, aj keď si pozriem telku, tak či už to je Norimberg, alebo Düsseldorf, kde som bol v obidvoch kluboch dva roky, tak si pozriem výsledok, minulý rok bol Jano Brejčák v Düsseldorfe, takže to bolo tiež také, že konečne Slovák niekde v takejto lige, ale nejako špeciálne nie,“ doplnil pre náš portál KĽÚČ OD… bývalý obranca Košíc, pražskej Slavie, Žiliny či Liptovského Mikuláša.

Podľa medializovaných informácií HC´05 hľadá nového trénera a oslovili už aj Vladimíra Országha, ktorý už klub z metropoly SNP úspešne viedol. Banská Bystrica nastúpi po sérii nepriaznivých výsledkov a dlhého obdobia rekonštrukcie štadióna konečne doma. Deň pred Mikulášom si to už na Hronskom predmestí rozdá s Prešovom.

 

Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com, zdroj info o kariére: https://www.eliteprospects.com/player/28779/ivan-droppa 

Prečítajte si aj o Fossierovi.

Similar Posts