Vyhľadávanie talentov a osveta o význame športu pre spoločnosť je kľúčová, zdôrazňuje Renáta Bartková

author
2 minutes, 9 seconds Read

V KĽÚČ OD… začíname sériu článkov a rozhovorov o nedávno skončených majstrovstvách sveta v hádzanej žien. Bol to turnaj, v ktorom sa slovenskej reprezentácii nepodarilo dostať medzi 24 najlepších a kľúčovým bol práve tesný súboj s Českou republikou. Ako s prvou sme sa o tomto šampionáte porozprávali s Renátou Bartkovou, predsedníčkou SMF-HK Žilina.

Od  1. do 19. decembra 2021 sa v Španielsku uskutočnili MS v hádzanej žien. Ako hodnotíte tento nedávno skončený turnaj?

Krásna ukážka modernej hádzanej.

Ako sa vám páčilo finále Francúzok s víťaznými Nórkami?

Nórky nastúpili do druhého zápasu ako vymenené. Ukázalo sa ako veľmi chceli zvíťaziť a akého silného majú tímového ducha. Zlepšili výrazne obranu a brankárka rovnako vychytala aj nemožné.

Ukázalo sa ako veľmi chceli zvíťaziť a akého silného majú tímového ducha.

Náš najdôležitejší zápas v E skupine bol duel Česko – Slovensko 24:23, ktorý sme tesne prehrali a nepostúpili sme. Čo podľa vás rozhodlo o tomto neúspechu?

Hluché pasáže v zápase, keď sme dovolili otočiť skóre. Nedokázali sme udržať tempo, čo mohlo byť spôsobené nedostatočným striedaním hráčok alebo nevyrovnanými výkonmi hráčok.

Ako ste vnímali fakt, že sme sa už v priebehu turnaja museli uspokojiť s bojom o 25. až 32. miesto?

Samozrejme, že sme dúfali v postup medzi najlepších 24.

Prvé víťazstvo zverenky Pavla Streichera dosiahli až v zápase II. skupiny o Prezidentský pohár, keď Tunisanky porazili 31:27. Ako sa vám páčil tento duel?

Tento zápas nebol pekný. Bolo to vydreté víťazstvo bez pekných momentov pre diváka.

Tento zápas nebol pekný.

Čo je podľa vás hlavnou nádejou pre slovenskú ženskú hádzanú do najbližších rokov?

Hlavnú nádej nechceme definovať, pretože je zatiaľ nehmatateľná. Radšej definujeme cestu, ktorú vidíme v kvalitných podmienkach pre prípravu mládeže, v zlepšení systému podpory športu a dostavbe infraštruktúry. Vyhľadávanie talentov a osveta o význame športu pre spoločnosť je kľúčová. Posilnenie financovania klubov a sprofesionalizovanie trénerov mládeže môže budúcnosť urobiť nádejnou.

Michal Albert, foto ilustračná unsplash.com

 

Pozrite si, ako prežívajú Vianoce rôzni športovci.

Similar Posts