V súčasnosti je naozaj boj o deti, hovorí hádzanársky tréner Marek Gernát

author
2 minutes, 38 seconds Read

Marek Gernát je úspešným hádzanárskym kormidelníkom mladších dorastencov Tatrana Prešov. O nedávno skončených majstrovstvách sveta v hádzanej žien sme sa rozprávali aj s týmto hádzanárskym odborníkom, ktorý dočasne viedol aj seniorov fenomenálneho slovenského hádzanárskeho klubu.

Od  1. do 19. decembra 2021 sa v Španielsku uskutočnili MS v hádzanej žien. Ako hodnotíte tento nedávno skončený turnaj?
Samozrejme som si pozrel zápasy našich dievčat a bola veľká škoda, že nezvládli zápas s Českom… Celkovo ženská hádzaná je v posledných rokoch vo veľkom progrese a je radosť sa pozerať na zápasy od štvrťfinále, kde je veľká kvalita.

Ako sa vám páčilo finále Francúzok s víťaznými Nórkami?
Fandil som Nórkam a otočili zápas, kde prehrávali už o 6 gólov, čo svedčí o veľkej sile tohto tímu po každej stránke. Ani na chvíľku som u nich nevidel paniku, verili si a tréner po polčase urobil zmeny v obrannom systéme pokryli pivota a to bol základ obratu.

Ani na chvíľku som u nich nevidel paniku.

Náš najdôležitejší zápas v E skupine bol duel Česko – Slovensko 24:23, ktorý sme tesne prehrali a nepostúpili sme. Čo podľa vás rozhodlo o tomto neúspechu?
Samozrejme, že sme zahodili veľa vyložených šanci a to si nemôžeme dovoliť byť takto neúspešný v koncovke… Stačilo málo a dievčatá by postúpili zo skupiny a nerozprávalo by sa o neúspechu…

Ako ste vnímali fakt, že sme sa už v priebehu turnaja museli uspokojiť s bojom o 25. až 32. miesto?
Je to realita a ja som rád, že náš tím dostal šancu hrať na MS… Všetci si musíme otvoriť oči a pozrieť sa na kvantitu, z ktorej tvoríme reprezentáciu. A za týmto sa skrýva neúspech mužskej a ženskej reprezentácie.

Všetci si musíme otvoriť oči a pozrieť sa na kvantitu, z ktorej tvoríme reprezentáciu.

Prvé víťazstvo zverenky Pavla Streichera dosiahli až v zápase II. skupiny o Prezidentský pohár, keď Tunisanky porazili 31:27. Ako sa vám páčil tento duel?
Mne sa tento zápas páčil, máme veľa kvalitných a perspektívnych dievčat do budúcna.

Čo je podľa vás hlavnou nádejou pre slovenskú ženskú hádzanú do najbližších rokov?
V rámci SZH sa rozbehlo zopár projektov na podporu klubov, trénerov a na podporu počtu detí v školách a dokonca aj v škôlkach. V súčasnosti je naozaj boj o deti a program pre rodičov musí byť atraktívny a hlavne dostupný, aby si potom deti vybrali hádzanú… Preto som rád a vnímam pozitívne vystúpenie našich dievčat na MS…

Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com

Similar Posts