Zadržali Roberta Fica

author
3 minutes, 28 seconds Read

Predseda Smer-u SD Robert Fico, poslanec Národnej rady SR bol dnes ešte pred tým, ako sa uskutočnil tzv. trúbiaci protest, predvolaný na políciu. Informoval o tom Juraj Blanár, podpredseda strany na tlačovej konferencii s tým, že pôjdu aj s ďalšími kolegami za ním na Sasinkovú ulicu. Hneď, ako sa skončí automobilový sprievod Bratislavou, sprievod áut spojený s trúbením.

„Nahnal sem policajtov, som presvedčený, že to nerobia zo svojho presvedčenia, ale, že boli donútení,“ povedal podpredseda Smer-u Juraj Blanár, ktorý naznačil, že na záťah vyzval prezident PZ Hamran. Blanár vyzval ľudí, aby sa nebáli, dodal, že Smer-SD sa zastrašiť nedá a stále bude poukazovať na prešľapy vlády. „Toto nás, jednoducho, nezastaví. A nezastaví to ani bežných ľudí, všetkých tých, ktorí nesúhlasia s tým, čo sa tu na Slovensku deje. My budeme pokračovať v tomto pietnom akte, dokončíme to, čo máme pripravené.“

To je fašizmus, povedal podpredseda Smer-u Ľuboš Blaha s tým, že toto podľa neho robili aj fašisti v minulosti, keď sa niekto chcel postaviť za svoje práva. „To, čo dnes spáchal Matovič, Mikulec a Hamran, to je fašizmus. Toto je policajný teror,“ začal svoje vystúpenie Blaha. „Čo spáchal Robert Fico?“ pýta sa Blaha. „Ja som presvedčený, že Robert Fico neurobil nič zlé,“ povedal s tým, že ako poslanec nesmie byť zadržaný, ak nespáchal trestný čin. Navyše pri zadržaní poslanca musí byť súhlas Národnej rady SR. Blaha povedal, že je potrebné začať sa brániť. „Čo zlé sme urobili?“ opýtal sa Blaha s tým, že v autách predsa nikoho neohrozujú voči pandémii. Pritom v Rakúsku sa vo veľkom protestuje. „Slovensko nemôže ostať mlčať, toto už prekročilo všetky čiary,“ dodal Blaha s dôvetkom, že polícia poslanca môže zadržať len vtedy, ak pácha trestný čin.

Ja som presvedčený, že Robert Fico neurobil nič zlé. ĽUBOŠ BLAHA

Robert Fico sa pri zadržiavaní vyjadril, že to urobili preto, „aby jednoducho zmarili túto akciu“. Robert Fico sa aj vedľa stojaceho policajta pýtal, aký spáchal trestný čin. „Ja samozrejme pôjdem na tú políciu, ale toto je nevídané,“ dodal Fico pre TV Noviny na Markíze. V TN doplnili, že protest, ktorý sa už začal a kolóna áut už trúbi Bratislavou, sa skončí na Sasinkovej ulici, kde bol Fico predvedený.

Fico narážal aj na 600-tisíc občanov, ktorí chcú predčasné voľby. Aj preto chcel urobiť tento sprievod. Práve pre organizovanie protestného sprievodu počas zákazu vychádzania bol zadržaný. „Chceli sme urobiť pokojný sprievod cez Bratislavu,“ povedal pre správy RTVS s tým, že naživo vidíme, ako sa likviduje demokracia.

Aby jednoducho zmarili túto akciu. ROBERT FICO

Exminister vnútra Robert Kaliňák pre eReport vyjadril, že na akékoľvek zadržanie poslanca potrebujú súhlas NR SR, ktorý nemajú. Robert Kaliňák je istý, že preto Fica čoskoro prepustia. Ide podľa neho o zjavné porušenie zákonov, ide o hrubé zneužitie právomocí verejného činiteľa. „Je to absolútna svojvôľa obmedziť lídra opozičnej strany,“ doplnil bývalý minister vnútra a odpovedal aj na otázku, o akú udalosť dnes malo ísť, ak nemalo ísť o zhromažďovanie, pretože je zákaz zhromažďovania sa nad 6 osôb. „To bol proste sprievod áut po Bratislave,“ dodal Robert Kaliňák s tým, že to nie je zakázané. Polícia sa podľa vyjadrení R. Nemca v novinách tv JOJ vyjadrí k dôvodom zadržania Roberta Fica až v piatok.

Správu budeme aktualizovať

alb, zdroj E-report youtube, foto Michal Albert

Pozrite si čo Fico povedal po prepustení

Pozrite si aj odsúdenie zadržania a tvrdé slová Jozefa Hrdličku, predsedu KSS

Similar Posts