V kúpeľnom meste uvažujú o takejto pomoci prírode

author
1 minute, 40 seconds Read

Keďže Vianoce sa spájajú aj s ozdobovaním námestí a ulíc, pričom významnou súčasťou sú aj veľké vianočné stromčeky, pýtali sme sa predstaviteľov rôznych slovenských samospráv na otázku o ich prístupe k rúbaniu živých stromov a ich využitie na pár týždňov, aby poslúžili ako vianočný stromček a následne boli zničené. Lebo dnes sa veľa hovorí o ochrane klímy, o potrebe mať čo najviac stromov a aj keď vianočný stromček planétu nespasí, predsa len, ak na Slovensku čo i len tisíc miest a obcí vytne živý strom a použije ho na vianočnú výzdobu, ide o zánik lesa s počtom tisíc stromov.

Na otázku, ako k tomuto pristupujú v Trenčianskych Tepliciach nám odpovedala primátorka Zuzana Frajková Ďurmeková. „Aj napriek tomu, že v našom meste mávame počas vianočného obdobia na námestí živý stromček, od môjho nástupu sme ho nikdy neobjednávali. Vždy nám ho daroval nejaký občan zo súkromného pozemku, ktorý čakal s výrubom do predvianočného obdobia,“ povedala primátorka kúpeľného mesta blízko Trenčína.

Vždy nám ho daroval nejaký občan zo súkromného pozemku.

Doplnila však, že možnosť, aby sa vyzdoboval zasadený strom, ktorý bude slúžiť niekoľko generácií, je práve možnosťou, nad ktorou uvažujú. „V súčasnosti sa však s mojimi kolegami čoraz intenzívnejšie zaoberáme touto otázkou do budúcna. Mojou predstavou je vysadiť v centre mesta strom, ktorý bude rásť a počas vianočných sviatkov ho budeme môcť každoročne ozdobiť,“ doplnila primátorka Trenčianskych Teplíc Zuzana Frajková Ďurmeková.

Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com

Similar Posts