DÁTUM 11. MAREC 2011 BOL ÚDEROM PRE HRDÚ KRAJINU SAMURAJOV, GEJŠÍ A KRÁSNEJ ARCHITEKTÚRY

author
2 minutes, 0 seconds Read

Udalosti z 11. marca 2011 v japonskej Fukušime otriasli svetom. Opätovne otvorili veľkú diskusiu o bezpečnosti jadrovej energetiky. Teraz si pripomíname už desať rokov od cunami, ktoré zabilo a tiež vyhnalo z širšieho okruhu elektrárne obrovské množstvo ľudí.

Britské periodikum Economist sa bližšie pozrel na úlohu jadra v súčasnosti. Píše o tom aj portál nuclear.sk. “Uvádza, že ide o dôležitý prostriedok pri zvrátení klimatických zmien, ktorého sa ľudstvo nemôže vzdať,” konštatoval portál SNUS (Slovak nuclear society).

Poučenie z Fukušimy: Nevyhýbajme sa jadru, stačí ho správne regulovať

Zemetrasenie a následné cunami otriaslo celým svetom. Zábery spustošenej časti krajiny gejší a samurajov obleteli celý svet. „O život kvôli nemu prišlo takmer 20-tisíc ľudí, zničilo viac než 100-tisíc domov a prevrátilo naruby životy desiatok miliónov ľudí. Ako píše britský magazín Economist, priame ekonomické škody odhadované na viac ako 200 miliárd dolárov boli väčšie ako škody akejkoľvek inej prírodnej katastrofy, aká svet doposiaľ postihla,” konštatuje portál nuclear.sk.

O život kvôli nemu prišlo takmer 20-tisíc ľudí, zničilo viac než 100-tisíc domov a prevrátilo naruby životy desiatok miliónov ľudí.

V tejto súvislosti sa aj dnes hovorí o potrebe maximálnej ostražitosti a nezastupiteľnej úlohe orgánov jadrového dozoru, ktoré musia byť maximálne prísne a neutrálne. Jediným ich pokynom je zachovať bezpečnosť, a tak aj zdravie a životy obyvateľstva. “Vlna cunami ľahko prekonala ochranné bariéry, ktoré ju oddeľovali od mora, zaplavila podzemné bunkre s núdzovými generátormi – čo však bolo predvídateľné riziko, ktoré ale sterilné japonské regulačné orgány nedokázali predpovedať,” napísal portál SNUS s tým, že vo Fukušime bol tým pádom odstavený system chalenia a jadrové palivo sa tavilo. Portál však zdôrazňuje, že jadrová energetika je v prípade nezávislej a kvalitnej regulácie a kontroly bezpečne. “Bola to cunami, a nie ožiarenie, ktorá si vyžiadala takmer všetky životy ľudí vo Fukušime,” doplnili v článku Poučenie z Fukušimy: Nevyhýbajme sa jadru, stačí ho správne regulovať.

(alb), zdroj nuclear.sk, foto ilustračná unsplash.com

Similar Posts