VŽDY, AK MÁM TALENTOVANÉHO HRÁČA, JE LEPŠIE HO OSTARŠIŤ A POSUNÚŤ O KATEGÓRIU VYŠŠIE, ABY RÁSTOL, HOVORÍ KAROL FAKO ML. V KRITICKOM ROZHOVORE O STAVE HOKEJA

author
4 minutes, 23 seconds Read

O aktuálnom nastavení, ale aj o budúcnosti slovenského hokeja sme sa rozprávali s Karolom Fakom ml. Myslí si, že v súčasnosti nastavenie nie je dobré. Odôvodňuje to najmä prístupom k mládeži. Viac už v zaujímavých odpovediach Karola Faka ml., bývalého hráča juniorov Slovana, seniorov Ružinova či Senice.

 

Je nastavenie slovenského hokeja v súčasnosti podľa vás správne? Čo by ste prípadne vylepšili?

Podľa mňa to nieje nastavené správne, nakoľko na mládež sa dáva minimum a pritom to je to, čo potrebujeme najviac. Vytratilo sa vychovávanie si hráčov, budovanie seniorských mužstiev na svojich odchovancoch a to je problém, a podľa môjho názoru chyba.
Podľa mňa to nieje nastavené správne, nakoľko na mládež sa dáva minimum a pritom to je to, čo potrebujeme najviac.
Často sa hovorí o potrebe zvládnuť zápasy v hlavách. Čo by sa mohlo s týmto urobiť? 
Hmm, myslím si, že v hlave každého jedeného hráča je, že ide na zápas s tým, že vyhrá a nieje to o hlave ako takej. Tam netreba nič riešiť, skôr ide o to, ako zvládajú hráči tlak, dodržiavanie taktiky, akú majú hernú vyspelosť, či sa správne rozhodujú v situáciách a podobne.
V hokeji pôsobia aj mentálni tréneri. Nakoľko práve takýto mentálni tréneri vám počas vašej kariéry pomohli?
Ja som nikdy za mojej hráčskej kariéry nezažil mentálneho coacha, skôr ním bol tréner a s jeho prístupom a tréningami nás vedel nastaviť a namotivovať do každého zápasu na výhru a tiež bolo plus, že sme boli kolektív na ľade aj mimo neho.
Často sa hovorí o potrebe vychovávať nových hráčov, ktorí sa presadia v NHL, pretože táto súťaž je najkvalitnejšia a ešte viac zocelí hráčov. Vidíte nedostatok hráčov v NHL ako jeden z dôvodov, prečo sme medailu získali posledne v roku 2012?
Napíšem to ako to vidím. Za „starých“ tréningových čias bolo omnoho viac hráčov v drafte ako od zmeny a prechodu k novším metódam, možno by nebolo zlé sa nad tým zamyslieť. Menej detí začalo chodiť na hokej a aj to je jeden z problémov. Kedysi tréneri museli robiť výber z 50 a viac detí teraz sa viac menej robí s tým čo je lebo z 30 detí si moc nemôžete vyberať a opäť sa vrátim k tomu, že do žiakov ide veľmi málo financií a preto veľakrát aj talentovaný hráč, ale zo slabších pomerov, musí skončiť, pretože rodičia na to nemajú finančné prostriedky. Atď. to je na veľmi veľké debaty.
Do žiakov ide veľmi málo financií a preto veľakrát aj talentovaný hráč, ale zo slabších pomerov, musí skončiť, pretože rodičia na to nemajú finančné prostriedky.
Čo by bolo potrebné urobiť, aby sa podarilo opäť vychovávať hviezdy ako Hossa, Gáborík, Chára atď.?
Cháru sme nevychovali my, ale Amerika a Hossa aj Gáborík boli odchovanci Dubnice/Trenčína, ktorí v mladom veku dostali šancu hrať  za seniorov a to ich nakoplo. Vždy, ak mám talentovaného hráča, je lepšie ho ostaršiť a posunúť o kategóriu vyššie, aby rástol, pretože to je to, čo ho ženie vpred, to, že sa musí vyrovnať starším a to viem z vlastnej skúsenosti. Takže ak chceme mať opäť z čoho vyberať musíme začať od mládeže. Ak 17-ročný bude hrať extraligu zo skúsenými spoluhráčmi, vždy mu poradia, pomôžu. Každý jeden chalan, ktorý chce hrať hokej v nejakom klube má svoj cieľ a vízie hrať raz za A-mužstvo daného klubu a keď mu ho zoberiete napríklad tým, že kúpite 10 zahraničných hráčov, tak jasné, že na ten hokej zanevrie.
Každý jeden chalan, ktorý chce hrať hokej v nejakom klube má svoj cieľ a vízie hrať raz za A-mužstvo daného klubu a keď mu ho zoberiete napríklad tým, že kúpite 10 zahraničných hráčov, tak jasné, že na ten hokej zanevrie.
Je to len otázka financií, alebo sú tu aj iné aspekty, ktoré by museli vyjsť? 
Je to o financiách v plnom rozsahu, ak sa bude najviac financií tlačiť stále len do seniorských mužstiev, tak ideme do záhuby. Taktiež by sa mal obmedziť počet cudzincov nie 7 ale max. 3, tak ako to majú vo Švajčiarsku a pozrime sa kde sú dnes, majú na čom stavať a vychovávajú si hráčov.
Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com

Similar Posts