BRAT PETRA BUDAJA JOZEF ODPORÚČA NEMYSLIEŤ STÁLE NA MINULOSŤ A ZÍSKANÉ CENNÉ KOVY

author
3 minutes, 43 seconds Read
Po majstrovstvách sveta v hokeji vedieme sériu rozhovorov s trénermi i hráčmi o tom, ako vidia nastavenie slovenského hokeja v súčasnosti. Rozprávali sme sa aj s Jozefom Budajom, bývalým hokejistom Banskej Bystrice a v minulej sezóne asistentom trénera HC’05 Banská Bystrica. Jozef Budaj je brat bývalého brankára slovenskej hokejovej reprezentácie a tímov NHL ako Colorado Avalanche, Montreal Canadiens či Los Angeles Kings Petra Budaja.
Často sa hovorí o potrebe zvládnuť zápasy v hlavách. Čo by sa mohlo s týmto urobiť? 
Súhlasím s tým, že veľmi je dôležité nastavenie na každý zápas, či už ‚ľahký‘ alebo ‚ťažký‘ podľa mňa je dôležité pomaličky pripravovať na dôležité zápasy už aj v mladšom veku, aby, keď dôjde ku samotným situáciám (zápasom), tak by mohli byť hráči na ne viac pripravení a nebude to pre nich nič nové. Možno trošku vytvoriť aj v mladšom veku zdravé prostredie, trošku hrať aj pod tlakom.
Možno trošku vytvoriť aj v mladšom veku zdravé prostredie, trošku hrať aj pod tlakom.
V hokeji pôsobia aj mentálni tréneri. Nakoľko práve takýto mentálni tréneri vám počas vašej kariéry pomohli?
Samozrejme, v dnešnej dobe sú mentálni coachovia veľmi dôležití. Pre každého hráča je dôležité, keď sa môžme s niekým poradiť, čo ho trápi, niekto, kto mu môže pomôcť byť lepším hráčom a nemusí to zrovna byť šport (hokej), ale aj situácie zo života, ktoré mnohokrát rozhodujú aj o mentálnom nastavení hráčov. A keď som hrával, tak rolu mentálnych coachov nahrádzal skôr tréner, alebo niekto blízky, či už rodina, alebo priatelia.
Často sa hovorí o potrebe vychovávať nových hráčov, ktorí sa presadia v NHL, pretože táto súťaž je najkvalitnejšia a ešte viac zocelí hráčov. Vidíte nedostatok hráčov v NHL ako jeden z dôvodov, prečo sme medailu získali posledne v roku 2012?
Z môjho pohľadu je NHL najstaršia a najlepšia súťaz na svete. Samozrejme, nechcem znevažovat ani iné ligy, ktoré sú kvalitné, ale stále si myslím, že NHL vyčnieva. Určite by bolo dobré, keby sme mali viac hráčov v NHL, ale ja si myslím, že by sme mali žiť v prítomnosti, sústrediť sa na prítomnosť a sem-tam
si spomenúť na to, čo sme dosiahli a tým si uctiť aj ľudí, ktorí tieto úspechy dosiahli pre Slovensko a nie stále žiť minulosťou a medailami, ktoré sme získali. Možno, že nerobíme nič zle a treba pracovať poctivo a možno už čoskoro sa nám podarí niečo získať a možno aj nie. To je šport.
Ja si myslím, že by sme mali žiť v prítomnosti, sústrediť sa na prítomnosť a sem-tam
si spomenúť na to, čo sme dosiahli a tým si uctiť aj ľudí, ktorí tieto úspechy dosiahli pre Slovensko a nie stále žiť minulosťou a medailami, ktoré sme získali.
Čo by bolo potrebné urobiť, aby sa podarilo opäť vychovávať hviezdy ako Hossa, Gáborík, Chára atď.?
Už som skoro v predchádzajúcej otázke na to odpovedal, ale treba pracovať, makať a tlačiť hráčov, ktorí majú talent a radšej vychovať dvoch kvalitných hráčov, ako mať 20 priemerných v tíme.
Je to len otázka financií, alebo sú tu aj iné aspekty, ktoré by museli vyjsť? 
Financie sú veľmi dôležité určite aj v športe a hlavne ľudia, ktorí robia šport srdcom by mali byť niečím podporení (finančne – štátom, zväzom…) Je dôležité nastaviť systém, ktorý bude jasne daný a bude to fungovať na všetkých úrovniach a budeme sa môcť sústrediť na hokej a nie na veci, ktoré sú okolo neho a zbytočne sa rozptyľovať.
Michal Albert, foto FB Joe Budaj a FB Jozef Šimo.

Similar Posts