KĽÚČ OD Mary Roe: Zo skladu s oblečením čoskoro k vysnívanej práci

author
8 minutes, 22 seconds Read

Napísala napríklad knihu Kliatba Kortského lesa, ktorá vyjde v marci, a ďalšie knižky. Dokonca si jej talent všimli natoľko, že onedlho končí s prácou dispečerky skladu v anglickom Nottinghame. Autorka kníh MARY ROE sa stane spisovateľkou doslova a do písmena. Čo ďalšie nám košická rodáčka prezradila?

 

Ako ste sa dostali k písaniu kníh?

Ked som mala tak 10 – 11 rokov, začala som písat knihu, asi dosť netradičnú na môj vek. Mal to byť román o krasokorčuliarke, ktorá dostala rakovinu a svojou bojovnosťou sa vyliečila. Knihu napísala ako dôkaz, že bojovnosťou sa dá zvíťaziť nad všetkým. Seriózne som sa na písanie zamerala vo svojich pätnástich rokoch.

Čo je najkrajšia vec, ktorá sa vám v živote podarila?
Vydala som sa za skvelého muža.

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?
Len zriedkavo nejaký voľný čas mám. No rada čítam, štrikujem, zahrám si na piane, ktoré som si kúpila pred Vianocami a po desiatich rokoch prestávky zisťujem, že aj nezabudnuteľné veci sa dajú zabudnúť 😀 alebo len tak si pustiť nejaký film.

Kde pracujete?
Zatiaľ v sklade s oblečením ako dispečerka. Ale už len pár mesiacov. Onedlho sa budem venovať už len písaniu.

Aký nápad, ktorý vzišiel z vašej hlavy, sa podarilo úspešne zrealizovať?
Tak v práci bolo tých nápadov viac, ako zefektívniť pracovný postup. Ujali sa. Dostala som aj nápad na vytvorenie denníka pre malých podnikateľov a ten si tiež celkom pekne razí svoju cestu.

Kto je podľa vás najtalentovanejší vo vašom okolí?
V mojom okolí? To netuším. Ale z mojej rodiny máme veľa talentovaných ľudí. Mamkina strana sú hudobníci. Otec a mama písali, sestry sú talentované výtvarným ale aj literárnym smerom. Ale len ja jediná sa snažím presadiť umením. Pre ostatných je to iba hobby, no talent rozhodne majú.

O kom by sme mali písať?
Ja veľmi fandím ľuďom, ktorí majú snahu ísť si za svojim snom. Ktorí o naplnení svojho sna nie len uvažujú, ale aj húževnato pracujú na jeho splnení. Sú to ľudia, ktorí pri prekážkach neklesnú na duchu a neuvažujú o tom, že skončia, ale naopak uvažujú ako prekážku prekonať a ako ju možno aj využiť vo svoj prospech. Takéto osoby pôsobia inšpirujúco a je skvelé sa mini obklopiť. Uviedla by som aspoň dve ženy.
Adriana Košovská – slovenka žijúca v Anglicku. Venuje sa osobnému coachingu a pomáha ľuďom nájsť si prácu, pre ktorú sú stvorení. Je to aktívna, milá a pozitívne naladená žienka. V súčasnosti vytvára aj blog v slovenskom jazyku. Môžete sa naň pozrieť. http://zerotodreamjob.com/category/od-nuly-k-vysnivanej-praci/

Druhou šikovnou ženou je nesmierne dynamická osoba, u ktorej mám pocit, že snáď ani nespí a predstavujem si ju ako veveričku. Stačí moment a už pracuje na novom nápade ako sa posunúť vpred. Janka Paveleková – Jaja. Venuje sa knižnému a cestovateľskému blogu. Pomáha autorom ako len vie a jej prístup k ľuďom a k životu je vysoko motivujúci. Jej blog http://www.jajibloguje.sk/

Čo je vaším zmyslom života?
Robiť v živote to, čo ma napĺňa.

Čo najsmiešnejšie vo svojom živote ste vyparatili?
So sesternicou sme sa rozhodli stanovať. Keďže sme to chceli urobiť bezpečne, stan sme postavili na našom dvore. Ako správne ženy, sme si do stanu pritiahli matrac a nechýbal ani paplón. Z domu sme dotiahli predĺžovačku, aby sme mohli mať zapnuté rádio. No a v kúte stála vždy pripravená malá metlička na upratenie vchodu do stanu. Mamka sa z nás smiala a tvrdila, že my v stane aj tak spať nebudeme. Asi dve hodiny sa mýlila. Obe sme boli rozhodnuté prespať v stane na dvore. Až kým sa akési chlapčenské hlasy z cesty nezačali ozývať k nám. „Hej dievčatá, to sa nebojíte?“ Zmeraveli sme. Počkali sme kým odídu a potom sme sa potajme cez okno vteperili do domu a spali sme doma. Nad ránom sme sa opäť cez okno dostali von do stanu, akože sme spali tam. Mamka k nám ráno prišla a opýtala sa. „Ako sa vám spalo v detskej?“

Aká je ústredná myšlienka, ktorou momentálne žijete?
Odísť z práce a tvoriť si deň po svojom.

Čo je podľa vás najdôležitejší vynález ľudstva?
Písmo. Vďaka nemu vieme ako fungoval napríklad staroveký Egypt. Vďaka písmu mohla byť napísaná aj Biblia, najdôležitejšia kniha kresťanov, ale aj obyčajné získavanie akýchkoľvek informácii. Napríklad vieme, čo Mary Roe považuje za najdôležitejší vynález ľudstva 😀

Ak raz o vás bude napísaná kniha, aký názov by bol momentálne najvýstižnejší?
Bola by to asi dráma s názvom Bez oddychu.

A aký názov by ste si najviac priali?
Život ako na dovolenke.

Aký je váš najobľúbenejší film, seriál, kniha, pieseň?
Neviem vybrať obľúbený film. Ale sú filmy, ktoré si viem pozrieť znova a znova. Napríklad Bad Boys, Muži v čiernom, Rrr, Polnoc v Paríži, komédie s Jackie Chanom…
Za najlepšie seriály považujem Priateľov a Teóriu veľkého tresku. Ale páči sa mi Aj CSI Maiami, Monk, Myšlienky vraha.
Kniha, ktorá vo mne rezonuje asi najviac čo som kedy čítala bola séria kníh Medzi nami dievčatami.
Pieseň… to záleží od nálady. Najradšej mám však piesne a hudbu z filmov.

Čo ešte túžite vo svojom živote zažiť, alebo dokázať?
Zažiť – vidieť svojho Badlyho ako celovečerný animovaný film spracovaný Hollywoodom.
Dokázať – živiť sa umením.

Kde najďalej ste boli a čo je najdôležitejšia myšlienka, ktorú vás ľudia tam žijúci naučili?
Najďalej v Anglicku. Naučili ma, že slová ako „nedá sa a nejde to“ sa končia za hranicami Slovenskej republiky. Že zákony vedia byť postavené aj tak, aby viac podporovali občanov.

Čo je podľa vás najväčší a najpozoruhodnejší počin, ktorý sa za ostatný rok vo svete podaril?
Už tri roky nesledujem televíziu a nečítam noviny, ale predsa len sa ku mne dostalo niečo skutočne pozoruhodné. Robot, ktorý je natoľko inteligentný, že získal štátne občianstvo. Ide konkrétne o Sophie, ktorá dokáže samostatne uvažovať.

Veríte v budúci život? Kde by ste si predstavovali ten svoj?
Verím v to, čo hovorí biblia o budúcnosti. „Ako bolo na počiatku, tak nech je aj teraz, na veky vekov.“ Predstavujem si teda krásnu planétu s dobrými ľuďmi, bez chorôb a umierania, so zvieratami, ktoré pre nás nebudú hrozbou.

Cítili ste už vo svojom živote beznádej a zúfalstvo? Čo ste urobili, aby ste to zahnali?
Samozrejme. Mnohokrát. Tieto obdobia zaháňam samopresviedčaním, že bude lepšie a hľadám nádej. Nádej je to, čo ma drží na ceste ísť ďalej.

Ktorá veta vás najviac vystihuje?
Donekonečna a ešte ďalej.

Aké je vaše motto a prečo?
Vypočuj si názor iných, ale riaď sa len svojim. Neviem, či také motto existuje, ale týmto sa riadim vo svojom živote a čas ukazuje, že je to pre mňa výhodné. Nad radami sa zamyslím. Ak sa dá aplikovať v mojom živote, tak radu prijmem. Ak nie, je mi jedno, že takto koná väčšina ľudí. Urobím to podľa seba.

Dokázali by ste prežiť mesiac v pustatine? Aké by to pre vás bolo?
Aj keď je pravda, že nemám rada veľké mestá, veľké budovy a obrovské davy ľudí, život na pustatine by som asi neprežila 😀 Potrebujem vymoženosti ako supermarket alebo internet.

Ktorý z vašich nápadov si prajete, aby iní ukradli a zrealizovali?
Aby bol v parlamente len jeden človek. Zodpovedný, s dobrým srdcom a so skutočnou túžbou pomôcť občanom našej slovenskej krajiny. Ten človek by si vybral do svojho tímu ľudí, ktorých osobne pozná a vie, že majú rovnaké zmýšľanie ako on. Spolu by vytvárali plány a zákony, ktoré by boli spravodlivé pre každého a spoločne by fungovali ako právny subjekt, ktorý vytvára zisk. (štát v pluse, spokojní občania, dostatočné platy, vlastné podniky).
To sa však nikdy nestane.

Ktorú časť svojho majetku by ste teraz hneď zobrali a položili na námestie s priloženým odkazom – berte si, nech to poslúži vám, ja mám toho dosť?
Asi matrace na posteľ 🙂

Čo vám na sebe najviac prekáža?
Že sa všetkého bojím. Idem, urobím, ale nie je to pre mňa prirodzené. Som rada, že mám takú vysokú ambíciu dosiahnuť svoj cieľ lebo inak by som ani nevyšla z domu a nikdy by som nezdvihla telefón 😀
Taktiež mi prekážajú negatívne myšlienky, ktoré ma prenasledujú. Tie vychádzajú z toho strachu.

Mišo Albert, foto archív Mary Roe.

Similar Posts