Čo nám podľa prognostika ukázala japonská lesná medicína?

author
2 minutes, 46 seconds Read

Prognostik Slovenskej akadémie vide prof. Peter Staněk sa vyjadril v jednom z najnovších videí aj o tom, že v budúcnosti sa môže stať reálnym fakt, že budeme využívať virtuálnu realitu na zážitky, lebo na tie reálne nebudeme mať peniaze. Ale poukázal tu na jeden závažný problém. A to je potreba reálneho kontaktu s prírodou. Človek sa nebude môcť zavrieť do svojej bubliny, tam žiť virtuálnu realitu a nemať pre imunitu tak potrebnú prírodu.

Ale Staněk sa zároveň pýta, prečo sa k prírode správame sebecky a ničíme ju. „Prečo táto spoločnosť sa chová k prírode ako k sluhovi, ako k niečomu, čo je tu len pre to, aby nám dávalo všetky svoje zdroje a uspokojovala naše absurdné požiadavky,“ povedal Peter Staněk vo videu s názvom Prof. Peter Staněk s Dr. Skálou – nad riziky války i sociálně-ekonomické a přírodní destrukce. Už mnohí vedci totiž podľa Staněka začínajú chápať, že nemôžeme hovoriť o vláde človeka nad planétou. „Ale budeme musieť hľadať novú podobu súžitia s prírodou,“ povedal s tým, že samotný koronavírus priniesol zaujímavé poznanie: „Ľudia zrazu zistili, že im chýba príroda. Prechádzka v lese. Vidieť slnko nad hlavou, sledovať tú nádhernú moc oblohy a tešiť sa dokonca aj z toho kvietku, ktorý nájdete na lesnej lúke,“ povedal prognostik s tým, že my sme ani nikdy neboli skutoční vládcovia planéty. „Sme súčasťou prírody. Príroda je láskavá, pretože stále nám dáva odklad, dáva nám stále možnosť poučiť sa, zmeniť,“ doplnil s dôvetkom, že zaujímavá vec sa prejavila v japonskej lesnej medicíne. „Už len styk s prírodou, pohľad na prírodu, návšteva lesa, mení váš imunitný systém, mení váš vzťah k prostrediu.“

Už len styk s prírodou, pohľad na prírodu, návšteva lesa, mení váš imunitný systém, mení váš vzťah k prostrediu.

Zdôraznil, že táto spoločnosť plytvá. „A ak sme predtým hovorili o tom, že sucho a problémy s vodou budú znamenať dopady na potraviny, ako sa vyrovnáte s tým, že Európska únia ročne zničí 110 miliónov ton potravín? Nepredá ich, nerozdá ich na hladomorné územie, zničí ich,“ povedal s tým, že v inom videu zdôrazňuje aj svoju prognózu, že potraviny v budúcnosti budú hodnotnejšie ako mnohé iné veci. Načim, aby ľudstvo prestalo potravinami plytvať, zbytočne tak míňať zdroje a ohrozovať tým zbytočne aj prírodu. Keď si len vezmeme, koľko vody je potrebné na to, aby vznikla jediná paradajka a tak my ju len tak pokojne necháme zhniť a potom ju zahodíme?

Michal Albert, zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=DpTsvBXA6U8, foto ilustračné unsplash.com

Prečítajte si aj ďalšie články o myšlienkach prof. Staněka.

Similar Posts