Čo je v súvislosti s Vianocami v Prešove neprípustné?

author
1 minute, 57 seconds Read

V treťom najväčšom meste Slovenska majú jasno, ako pristupovať k výbere vianočného stromčeka. Hlavný vianočný stromček tradične umiestňujú v centre tohto šarišského mesta.

Hovorca mesta Prešov Vladimír Tomek zdôraznil, že aj tu sa pristupuje k životnému prostrediu s úctou. „Mesto Prešov sa dlhodobo snaží presadzovať ekologický prístup vo viacerých oblastiach verejného života. Inak tomu nie je ani pri výbere vianočného stromčeka, ktorý každoročne umiestňujeme do centra mesta pred Konkatedrálu sv. Mikuláša,“ vysvetlil s tým, že vybraté sú stromy, ktorých životná púť sa už aj tak končí. „Vždy pritom vyberáme zo stromov, ktoré sú určené na výrub, napríklad z dôvodu, že ich koreňový systém prerastá do kanalizácie či plynového potrubia,“ vysvetlil s dôvetkom, že iný prístup je u “koňarov“ nemožný. „Výrub zdravých stromov, prípadne stromov, ktoré nepredstavujú nebezpečenstvo pre ľudí, pre potreby vianočnej výzdoby, je pre nás neprípustný.“

Vždy pritom vyberáme zo stromov, ktoré sú určené na výrub, napríklad z dôvodu, že ich koreňový systém prerastá do kanalizácie či plynového potrubia.

V druhom najväčšom meste východného Slovenska mali ostatné dva roky hlavný vianočný stromček spojený so zaujímavými príbehmi. „V roku 2019 nám poslúžil ako vianočný stromček približne 15 metrový smrek, ktorý rástol v tesnej blízkosti bytového domu na sídlisku Sekčov. Na základe žiadosti o výrub zo strany miestnych obyvateľov sme sa rozhodli, že ho využijeme ako vianočný stromček,“ vysvetlil Tomek s dôvetkom, že o rok neskôr mal ďalší stromček o dva metre viacej. „V roku 2020 sa stala hlavným vianočným stromčekom v Prešove 13 metrová jedľa, ktorú nám daroval obyvateľ neďalekej obce. Jedľa totiž rástla na jeho pozemku a vzhľadom k jej rozmerom mu už prekážala, naopak pre potreby vianočného stromčeka do mesta Prešov bola jej výška ideálna, uzavrel hovorca metropoly Šariša.

Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com

Similar Posts