POLITIKE VENUJÚ PRÍLIŠ VEĽA ČASU, RIEŠIA, KTORÝ POLITIK ČO VYVIEDOL, A NIE TO, ČO BY SA MALO ROBIŤ, MYSLÍ SI O TELEVÍZIÁCH DOKTORKA PRÁV PRI PRÍLEŽITOSTI ICH SVETOVÉHO DŇA

author
3 minutes, 2 seconds Read

Doktorky GABRIELY ZÁVACKEJ, ktorá sa venuje téme mobbing, sme sa pri príležitosti Svetového dňa televízií opýtali, aká je podľa nej úloha televízií a ako si ju plnia.

 

Aká je podľa vás úloha televízie dnes a ako si ju televízie plnia?
Väčšina TV kanálov je veľmi komerčná. Aj televízne noviny na Markíza, Joj sú ako z rýchlika. Hlásatelia rozprávajú rýchlo, aby čím najviac správ povedali za určitý časový úsek. Potom je tu RTVS – tá už zo zákona musí plniť svoje poslanie. Potom TV Lux, tá zase si plní poslanie – kresťanské posolstvo. Tie dve RTVS ako som povedala, to má zákonom stanovené, aby si plnila kultúrne, sociálne poslanie. A Tv Lux, zase plní kresťanské.

Väčšina TV kanálov je veľmi komerčná. Aj televízne noviny na Markíza, Joj sú ako z rýchlika. Hlásatelia rozprávajú rýchlo, aby čím najviac správ povedali za určitý časový úsek.

Počas vyhlásenia svetového dňa televízie v roku 1998 sa vytvorilo heslo Pozdravte desať ľudí pre mier. Vedeli by ste dnes vymenovať a pozdraviť desať televíznych pracovníkov, ktorí prispievajú k mieru?
Sú to tvorcovia relácii ktoré sa venujú sociálnej, zdravotnej a inej poučnej téme. A je ich viac ako desať, sú to celé tímy ako napr. Reportéri, Občan za dverami, Reflex, aj reportéri TV novín, ktorí chodia na miesta živelných katastrof, vojny.

Sú dnes televízie objektívne?
Objektívne sú v reportážiach, kde upozorňujú na danú sociálnu problematiku – pomoc bezdomovcom, starým ľuďom, upozorňujú na nekale vecí v zdravotníctve, vo verejnom sektore, upozornenú starých ľudí, aby neboli dôverčiví ku cudzím. A zároveň aj upozorňujú na príčinu dôverčivosti starých ľudí – ich osamelosť.

Na obyvateľov podľa môjho názoru aj zle vplývajú tie politické relácie, kde sa politici obviňujú vzájomne. A občanom to nepomôže. Proste neexistuje nič iné, iba politici a ich hádky.

Ak nie sú, v čom vidíte ich neobjektivitu? Ak sú, v čom vidíte ich objektivitu?
Neobjektívne sú už pri politických témach. Alebo poviem skôr, politike venujú príliš veľa času, riešia tu, ktorý politik čo vyviedol, a nie to, čo by sa malo robiť. Na obyvateľov podľa môjho názoru aj zle vplývajú tie politické relácie, kde sa politici obviňujú vzájomne. A občanom to nepomôže. Proste neexistuje nič iné, iba politici a ich hádky.
A konkrétne by som uviedla príklad ku exposlankyni JUDr. Márii Ritomskej, ktorá sa venuje téme mobbing – osveta. Zámerne ju média nevysielajú, lebo to tak politikom, veľkým podnikateľom vyhovuje – mobbing.

Čo by ste chceli odkázať všetkým pracovníkom televízii pri príležitosti dnešného svetového dňa televízií?
Začala som v predošlej otázke: Príliš dávajú prednosť politickým škandálom, samé tlačovky, kde sú: kto čo ukradol, kto čo vyviedol. Správy sú tam príliš nahustené, aby čo najviac vošlo do tých 30 minút. A ja som malá ryba, aby som niečo odkazovala veľkým televíziám.

(alb), foto logo TV KĽÚČ OD…

Similar Posts