TIE NEKONEČNÉ TITULKY ALL FOR JAN NA MŇA PÔSOBILI RUŠIVO, AKOBY SME BOLI V NEJAKEJ NEKONEČNEJ MEDIÁLNEJ KAMPANI, HOVORÍ NOVINÁRKA RENÁTA BOGDÁNI

author
2 minutes, 43 seconds Read

Pri príležitosti dnešného svetového dňa televízií sme sa rozprávali aj s novinárkou RENÁTOU BOGDÁNI. Nielen o tom, ako vidí úlohu televízií súčasnosti a ako si túto úlohu plnia. Televíziám a ich pracovníkom praje, aby viacej tolerovali nezávislé médiá. „Viac tolerancie pre nezávislé médiá, akým je napríklad aj časopis KĽÚČ OD či literárny magazín Pars Artem.“

 

Dnes je svetový deň televízie. Aká je podľa vás úloha televízie dnes a ako si ju televízie plnia?

Úloh je viac, okrem spravodajstva by nás mala tiež zabávať či motivovať a nenásilnou formou aj vychovávať. Čo sa týka spravodajstva, považujem ho za príliš šablónovité a zrejme riadené zhora. Najmä tie nekonečné titulky „All for Jan“ na mňa pôsobili rušivo, akoby sme boli v nejakej nekonečnej mediálnej kampani. Na zábave je problém tiež obdobný. Relácie sa často opakujú, či podľa rovnakého scenára natáčajú nekonečný počet častí. Až sa diváci buď unudia, alebo naopak: stanú sa od tých seriáloch závislými.

Čo sa týka spravodajstva, považujem ho za príliš šablónovité a zrejme riadené zhora. Najmä tie nekonečné titulky „All for Jan“ na mňa pôsobili rušivo, akoby sme boli v nejakej nekonečnej mediálnej kampani.

Počas vyhlásenia svetového dňa televízie v roku 1998 sa vytvorilo heslo Pozdravte desať ľudí pre mier. Vedeli by ste dnes vymenovať a pozdraviť desať televíznych pracovníkov, ktorí prispievajú k mieru?

Keďže som maďarskej národnosti, sledujem aj maďarskú televíziu. Preto snáď budú pre vás niektoré mená neznáme:
Vujity Tvrtko
Frei Tamás
Jakupcsek Gabriella
Štefan Hríb
Adela Banášová
Adriana Kmotríková
Michal Hvorecký
Daniel Levický Archleb
Rasťo Ekkert
Gizka Oňová

Sú dnes televízie objektívne? Ak nie sú, v čom vidíte ich neobjektivitu? Ak sú, v čom vidíte ich objektivitu?

Nie sú. Práve kvôli už spomínanému silnému riadeniu zhora. Preto aj mnohí nazývajú televíziu Mainstream a snažia sa pátrať po alternatívnych zdrojoch informácií.

Prajem im hlavne viac liberalizmu, viac priestoru na kreativitu a nové nápady. A samozrejme aj viac tolerancie pre nezávislé médiá, akým je napríklad aj časopis KĽÚČ OD či literárny magazín Pars Artem.

Čo by ste chceli odkázať všetkým pracovníkom televízií pri príležitosti dnešného svetového dňa televízií?
Prajem im hlavne viac liberalizmu, viac priestoru na kreativitu a nové nápady. A samozrejme aj viac tolerancie pre nezávislé médiá, akým je napríklad aj časopis KĽÚČ OD či literárny magazín Pars Artem.
A divákom zase odkazujem, nech sa nenechávajú uspať propagandou a nekonečnými seriálmi. Nech sa aspoň pokúsia trochu viac selektovať a pozerať sa na život z rôznych uhlov, nielen toho mainstreamového.

(alb), foto archív autorky

Similar Posts