BÝVALÝ MINISTER VNÚTRA A OBRANY PRE KĽÚČ OD… O 17. NOVEMBRI: ŽIADNE OTROCTVO NIE JE DÔSTOJNEJŠIE AKO SLOBODA

author
2 minutes, 24 seconds Read

Pri príležitosti spomienky na Nežnú revolúciu, sme oslovili bývalého šéfa rezortu vnútra a neskôr obrany IVANA ŠIMKA. 17. november nám priniesol slobodu, čo však podľa neho prináša aj zodpovednosť a tú ešte stále ako spoločnosť nevieme vnútorne spracovať. „Keď sa dostavia následky, tak máme niekedy tendenciu nariekať, že v neslobode by sa to nestalo,“ povedal okrem ďalších zaujímavostí pre časopis KĽÚČ OD…

 

Bývalý člen SDKÚ-DS či KDH prezradil, že tento deň je pre neho obzvlášť významným. „Pre mňa bol 17.november zásadne dôležitý, priniesol slobodu. Život v slobode však nie je jednoduchý, často sa v nej rozhodujeme zle, a keď sa dostavia následky, tak máme niekedy tendenciu nariekať, že v neslobode by sa to nestalo,“ zdôraznil niekdajší zakladateľ vnútornej platformy SDKÚ-DS Slobodné fórum a neskôr strany MISIA 21 – Hnutie kresťanskej solidarity pri príležitosti 29. výročia tejto veľkej udalosti.

 

Život v slobode však nie je jednoduchý, často sa v nej rozhodujeme zle, a keď sa dostavia následky, tak máme niekedy tendenciu nariekať, že v neslobode by sa to nestalo.

Podľa súčasného navrátilca do KDH tento jav plaču vychádza už z histórie a je dokonca opísaný aj v rôznych historických či dokonca náboženských prameňoch. „Je to stará pesnička, v Biblii frflali Židia na púšti za plnými hrncami v egyptskom otroctve. Ale žiadne otroctvo nie je dôstojnejšie ako sloboda,“ uzavrel pre náš časopis 63-ročný politik, ktorý deň pred štátnym sviatkom na svojom facebookovom profile napísal, že „je neskutočné, aké témy dominujú vo verejnej diskusii práve v čase, keď si ideme pripomenúť pád totalitného režimu!“ Podľa bývalého dvojnásobného ministra „nepriatelia slobody nemusia robiť nič. Stačí im, ak budú iba čakať, kým sa tí, čo ešte ako – tak pravidlá slobodnej spoločnosti rešpektujú, vzájomne vyfaulujú“.

Je neskutočné, aké témy dominujú vo verejnej diskusii práve v čase, keď si ideme pripomenúť pád totalitného režimu! Nepriatelia slobody nemusia robiť nič. Stačí im, ak budú iba čakať, kým sa tí, čo ešte ako – tak pravidlá slobodnej spoločnosti rešpektujú, vzájomne vyfaulujú.

Ivan Šimko bol aj poslancom parlamentu a členom troch slovenských vlád. Okrem pozície ministra vnútra v prvej vláde Mikuláša Dzurindu bol aj podpredsedom Moravčíkovej vlády. Z výraznejšieho mediálneho dosahu sa stiahol v roku 2003, keď ho vtedajší premiér Dzurinda odvolal z postu ministra obrany vo svojej druhej vláde.

M. Albert, foto autor a FB Ivana Šimka

Similar Posts