Karol Polák opísal, prečo bol socializmus lepším systémom, než je kapitalizmus. Prvýkrát videl bezdomovcov v USA a nechápal, čo to je

author
3 minutes, 10 seconds Read

Niekdajší výborný športový komentátor Karol Polák v relácii Extra Téma hovoril aj o predchádzajúcom režime. Zdôraznil, v čom je súčasný kapitalizmus zlý a vymenoval dôvody, prečo bol socializmus lepším systémom.

 

Veľký športový zanietenec zdôraznil ľudskú a sociálnu stránku predchádzajúceho systému, ktorý padol 17. Novembra 1989. Podčiarkol, že socializmus bol lepší. „Bol. Lebo to bol socializmus zameraný na sociálne záležitosti, proste na ľudí,“ povedal Karol Polák s tým, že nebola pravda ani v zákaze cestovania. „Ste dokonca mohli ísť, kam ste chceli,“ dodal s tým, že gauneri a predajcovia drog „tí nemohli ísť desaťkrát denne do Viedne hore-dolu, kšeftovať, tak to ich najmä štvalo“.

Bol. Lebo to bol socializmus zameraný na sociálne záležitosti, proste na ľudí.

 

Prekvapený americký sprievodca

Spomenul aj výčitku, ktorú dávali socializmu, a to aj o banánoch. „Ale ja nie som opica, ja nemusím žrať banány. Mne stačí jabĺčko, hruška, broskyňa, slivka, aj tekutá. A takéto vymýšľajú,“ povedal s tým, že následne opísal svoj pobyt v USA a zážitkoch, ktoré tam zažil. „Pýta sa ma tam ten sprievodca, u vás máte nejaké štátne byty. To čo je? Hovorím, tak štát postaví sídlisko, to je 30-tisíc bytov a rozdelí byty medzi žiadateľov o byt, mladomanželov a tak podobne,“ opísal vysvetľovanie pre amerického sprievodcu, ktorý sa ho následne opýtal, koľko to stojí. „Nič.“ Američan odpovedal, že to je hlúposť, že to určite musí byť nejaká komunistická propaganda. „Oni netušili, že sú tu byty zadarmo. Štátne byty zadarmo. Veď mladomanželský pár si napísal žiadosť, dal na národný výbor, keď sa postavilo sídlisko dostal dvoj, trojizbový byt. Platil len nájomné už. Ten byt nestál ani korunu,“ podotkol Polák.

 

Bezdomovci z New Yorku

Na druhej strane on v Amerike videl úplne iný prístup. „Pozerám sa tam v New Yorku, tam popri múroch v škatuliach zabalené nejaké osoby. Hovorím, že to čo je? Že to sú bezdomovci. A to čo je? No, že proste nemajú domov. Nemajú kde žiť,“ opísal slávny športový komentátor rozhovor so sprievodcom a dodal: „Existovali za socializmu bezdomovci? Len taký, čo sa mu absolútne nechcelo robiť, čo sa vyhýbal robote, ale aj ten sa mal dobre ešte,“ doplnil Polák.

Existovali za socializmu bezdomovci?

 

Právo na prácu

Zdôraznil, že ľudia za socializmu dostávali aj dôležitú súčasť života od štátu. Lebo právo na prácu, podobne ako právo na bývanie, je jedno z najdôležitejších práv. „Každý mal zamestnanie. Vysokoškolák po skončení štúdia dostal dve umiestenky na výber. Každý jeden. Nie, že rovno na pracovný úrad. Že plánované školstvo, sa aj vysmievajú teraz. Áno, bolo plánované, neboli súkromné vysoké školy, to je pliaga, boli štátne a tie vedeli presný počet ľudí,“ vysvetlil s tým, že napríklad na stavebnej fakulte presne vedeli, koľko treba ľudí prijať, lebo vedeli, že po štyroch rokoch určitý počet ľudí odíde do dôchodku. „A ten počet doplníme tými práve absolventmi,“ uzavrel Karol Polák s dôvetkom, že prijali presné počty, ktoré potrebovali, nie 1500, aby potom 1000 išlo na ulicu.

Michal Albert, zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=iQlQ5At16ag 

Similar Posts