SPISOVATEĽ TOMÁŠ BENÍK NA CINTORÍN CHODIEVA KAŽDÝ TÝŽDEŇ, NIELEN NA DUŠIČKY

author
3 minutes, 27 seconds Read

TOĽKO SVETIELOK NA MIESTE, KTORÉ JE PO VÄČŠINU ROKA TAKMER ÚPLNE TEMNÉ, HOVORÍ O SVOJEJ FASCINÁCII DUŠIČKAMI SPISOVATEĽ TOMÁŠ BENÍK V ROZHOVORE PRE KĽÚČ OD…

 

Koľko peňazí zvyknete minúť na Dušičky?
Presnú odpoveď na túto otázku nepoznám. Som síce väčšinou prítomný pri kúpe potrebných vecí na hroby, ale väčšinou len ako poradca a nosič. Keď sa však zamyslím, koľko hrobov našich zosnulých rodinných príslušníkov a známych navštívime, predpokladám, že pár desiatok eur sa na Dušičky určite minie.

Čo všetko kupujete?
Kahance, svietniky, umelé kytice a často aj živé chryzantémy. Na každý hrob sa dáva iný svietnik, iná kytica a chryzantéma s inou farbou.

Aký veľký význam majú pre Vás Dušičky?
Dušičky majú pre mňa veľký význam. Je to práve to obdobie, ktoré prinúti každého aspoň raz do roka spomenúť si na svojich zosnulých členov rodiny a vážiť si omnoho viac tých, ktorí nám na tomto svete ešte zostali. Práve Dušičky sa stávajú, hneď po Vianociach, časom, keď sa rodiny stretávajú, a to nielen v rámci príležitosti návštevy cintorínov. Nebyť týchto sviatkov, ktovie, koľko hrobov by zostalo spolu so spomienkami v postupnom zabúdaní a chátraní.

Nebyť týchto sviatkov, ktovie, koľko hrobov by zostalo spolu so spomienkami v postupnom zabúdaní a chátraní.

Považujete za dôležité myslieť na svojich zosnulých počas celého roka?
Na zosnulých členov svojej rodiny a zosnulých známych myslím počas celého roka. Preto sa na cintorín snažím chodiť s rodinou každý týždeň. Môj osobný názor je taký, že by toto spomínanie malo byť dôležitou súčasťou každého človeka. Mali by sme si uvedomiť, že nebyť našich predkov, neboli by sme ani my. Už len z toho dôvodu by sme si ich mali vážiť, aj keď možno za ich žitia to nebolo s nimi vždy jednoduché. Takže tá návšteva cintorína aspoň raz do roka môže byť pre mnohých povinnosťou, „lebo sa to na Dušičky patrí“, no zároveň je to aj určitou vďakou a prejavom úcty za všetko, čo nám naši zosnulí predkovia zanechali. Aj za to dobré a zlé. Tí, čo to berú ako povinnosť, si to možno ani neuvedomujú, no mali by sa aspoň raz zamyslieť pri tých hroboch, či sa im po smrti nestane tá istá, alebo ešte horšia, situácia.

Tí, čo to berú ako povinnosť, si to možno ani neuvedomujú, no mali by sa aspoň raz zamyslieť pri tých hroboch, či sa im po smrti nestane tá istá, alebo ešte horšia, situácia.

Aké pocity máte všeobecne pri návšteve cintorína? Vyvolávajú vo vás všeobecne strach, pokoj, alebo aké iné pocity?
Pri návšteve cintorína sa uvediem do stavu pokoja. Neviem síce, aký pocit by som mal v sebe na cintoríne v noci a radšej by som to nechcel zisťovať. Práve cez obdobie Dušičiek ma návšteva cintorína, a hlavne večer, priam až fascinuje. Toľko svetielok na mieste, ktoré je po väčšinu roka takmer úplne temné. Stovky ľudí na miestach, ktoré sú počas roka takmer bez jediného návštevníka. Niekedy sa cez rok, keď mám čas, vyberiem sám cez týždeň do cintorína zapáliť sviečky. Tá prechádzka na cintorín a späť, spolu so zotrvaním na tomto pietnom mieste, ma nesmierne upokojuje a zároveň mi aj prečistí hlavu.

(alb), foto archív T.B.

Similar Posts