KĽÚČ OD Toronta Naru a Moniky Tarji Toscani: Rozhovor spisovateľky Moniky Wurm

author
7 minutes, 26 seconds Read

Rozhovor so spisovateľskou dvojicou Monikou Albertovou a jej manželom Mišom Albertom, ktorý je známy aj pod pseudonymom Toronto Nara.

1. Čím ste chceli byť, keď ste boli deťmi a čím ste teraz? (Okrem ušľachtilého povolania autor/ka).

– Monika Albertová – Ako dieťa som asi chcela byť učiteľkou, neskôr si si začala písať rozprávky, bavilo ma to. Dokonca som mala rozpísanú detektívku. A na strednej škole som túžila dostať sa na VŠ na katedru žurnalistiky, aby som sa mohla stať novinárkou. Nedostala som sa však tam. Ale predsa len sa mi splnil sen, napísala som detektívku Švédska šesťdesiattrojka spolu so spisovateľom Torontom Narom.

– Toronto Nara – Chcel som byť karatistom, neskôr hokejistom, neskôr futbalistom. Už počas organizovania hokejovej ligy NHL na našom ihrisku na Starohorskej ulici v banskobystrickej Sásovej, sme vydávali ručne písané noviny NHL news. Takže už tam bola nejaká predzvesť písania. Inak minule mi písal známy na sociálnej sieti, spomenul som to aj v relácii Literárna čajovňa, ktorú moderujem na Slobodnom vysielači. Ten známy mi písal, že vraj na základnej škole som po nejakom slohu vyhlásil, že budem spisovateľom. Zabudol som na to. Ten známy mi gratuloval, že sa to naozaj podarilo. Okrem toho som teraz moderátorom Literárnej čajovne na Slobodnom vysielači. https://www.slobodnyvysielac.sk/relacie/literarna-cajovna/

2. Keby ste mali jedno sebecké želanie, ako by znelo?

Toronto Nara – Aby som mal veľa zdravia a peňazí.

Monika Albertová – Nikto mi to možno neuverí, ale mám absolútne všetko, čo som ako sebecký človek chcela.

3. Dokáže vás kniha rozplakať?

Toronto Nara – Áno, posledne ma rozplakala kniha o Penguinovi Juanovi Salvadovi, keď som zistil, že…

Monika Albertová – Áno, dokáže. Myslím, že to bola naposledy kniha Marley a ja.

4. Opíšte sa piatimi prídavnými menami.

Toronto Nara – svojský, originálny, kreatívny, milujúci (aj prídavné mená), akčný

Monika Albertová – empatická, obetavá, pozitívne naladená, zodpovedná, vtipná

5. Najväčšiu radosť v poslednom čase som mal/a z/s:

Toronto Nara – Zo zvýšeného predaja našej knihy Švédska šesťdesiattrojka, ktorý zaznamenalo kníhkupectvo Panta Rhei. Verím tomu, že aj vy po nej siahnete.

Monika Albertová – Keď som zistila, že sa nám zmení počet obyvateľov v našej domácnosti.

6. Prezradíte nám váš knižný vkus?

Toronto Nara – Mám rád štýl Haruki Murakamiho. Sci-fi štýl, pri ktorom neviete, čo je práve sci-fi, čo je realita, čo sú prípadne nejaké sny. Zaujali ma aj tituly Metro 2033 až 2035 od ruského autora. Takýto štýl, kde je aj cez sci-fi prostredníctvom podobenstva, metafory či odkazu opísaný aj súčasný stav a nejaká oblasť súčasného stavu, kde je správa pre ľudí dneška, aké riešenie by sme mali prijať, sa mi veľmi páči. Takáto je aj kniha Švédska šesťdesiattrojka, ktorá skončila na druhom mieste medzi beletriou v súťaži Kniha Turca 2015. Aj Švédska šesťdesiattrojka metaforou poukazuje na záchranu kultúry a kultúrnosti a výrazne bojuje proti predsudkom.

Monika Albertová – Mám rada humorne ladené knihy, romantické a historické romány. Ako dieťa som „fičala“ na Anne zo Zeleného domu, Odviate vetrom, na životopise Désirrré, na sérii kníh Pollyanna, neskôr napr. na Sophie Kinsella.

7. Existuje pieseň, pri ktorej by ste najradšej vypli rádio?

Toronto Nara – Nie, vážim si tvorbu. Aká má svoje miesto, každá je potrebná. Každá je originálna, ako my ľudia. Nemám rád škatuľkovitosť. Škatuľkovanie podľa nejaký noriem.

Monika Albertová – Neviem, nespomeniem si na takú pieseň. Oni sa dajú všetky vydržať, netrvajú viac ako 3 – 4 minúty.Monika Albertová – Mám rada humorne ladené knihy, romantické a historické romány. Ako dieťa som „fičala“ na Anne zo Zeleného domu, Odviate vetrom, na životopise Désirrré, na sérii kníh Pollyanna, neskôr napr. na Sophie Kinsella.

7. Existuje pieseň, pri ktorej by ste najradšej vypli rádio?

Toronto Nara – Nie, vážim si tvorbu. Aká má svoje miesto, každá je potrebná. Každá je originálna, ako my ľudia. Nemám rád škatuľkovitosť. Škatuľkovanie podľa nejaký noriem.

Monika Albertová – Neviem, nespomeniem si na takú pieseň. Oni sa dajú všetky vydržať, netrvajú viac ako 3 – 4 minúty.

8. Opíšte nám prvé sekundy vášho myšlienkového pochodu, keď ste konečne držali v rukách vašu prvú spoločnú knihu.

Toronto Nara – Po tom, ako som z tlačiarne prevzal voňavú knihu Švédska šesťdesiattrojka, zmocnila sa ma radosť, ako keby sa narodilo dieťatko. A je to naše prvé dieťatko.

Monika Albertová – Tešila som sa ešte viac, bolo to v deň našej svadby.

9. Ktoré ročné obdobie si proste vy?

Toronto Nara – Leto

Monika Albertová – Leto.

10. Aká bola reakcia ľudí, keď ste po prvý raz nahlas vyslovili myšlienku, že chcete napísať knihu? A spoločnú k tomu? Ľudia vo vás verili hneď, alebo ste sa najprv museli popasovať s ich pochybnosťami?

Toronto Nara – Ľudia sú zapredsudkovaní, zaškatuľkovaní, hoci málokto to o sebe prizná. Aj preto sme Švédsku šesťdesiattrojku napísali, aby sme pomáhali múry predsudkov rúcať.

Monika Albertová – No, väčšina bola prekvapená, že či to nebude nesúrodé, keď každý z nás má iný štýl písania. Naopak, myslím, že sa nám to podarilo ideálne to zladiť.

11. Veríte v skutočnú osudovú lásku?

Toronto Nara – Určite.

Monika Albertová – Verím, našla som si ju.

12. Vaše vlastné, alebo obľúbené príslovie, výrok, či citát znie?

Toronto Nara – Viem, že nič neviem. Sokrates.

Monika Albertová – Život nie je o čakaní, kedy skončí búrka. Jeho podstatou je naučiť sa tancovať v daždi.

13. Keby ste museli rok stráviť na opustenom ostrove, čo/koho by ste so sebou určite NEZOBRALI?

Toronto Nara – Dáždnik.

Monika Albertová – Hmmm, to je ťažké, vždy všetko potrebujem….

14. Na akú knihu z vášho spoločného pera sa smieme v budúcnosti tešiť? Alebo pripravujete nové dielo každá/ý osobitne?

Toronto Nara – Ja pripravujem sci-fi príbeh z prostredia Varšavy, z roku 2255, keď ľudstvo konečne pochopilo, že predchádzajúce generácie žili nezodpovedne voči prírode, voči sebe samým, voči zdraviu. Prirodzene sa zakáže solenie, fajčenie, nebude sa ničiť životné prostredie.

Monika Albertová – Momentálne mám niečo rozrobené, chcem neskôr nechať priestor aj Torontovi, verím, že sa nám to opäť podarí zladiť. Ale termín nie je definitívny, zatiaľ je to hudba budúcnosti.

15. Aké mesto, krajinu, kontinent túžite navštíviť?

Toronto Nara – Opäť túžim ísť do Japonska, je to neuveriteľná krajina. Práve v nej sa odohráva časť z knihy Švédska šesťdesiattrojka. Po mestách ako Nara, Osaka, Kjóto, ktoré museli zachraňovať v knihe a uvidíte, či sa im to podarilo, túžim navštíviť aj japonské prefektúrne oblasti ako Okinawa či Hokaidó.

Monika Albertová – Chcela by som vidieť Rím. A nielen to, milujem Taliansko.

16. Ako na vás pôsobí zákerná a nekonštruktívna kritika?

Toronto Nara – Smutne a demotivačne. Som sklamaný z tých, ktorí vlastnú neschopnosť byť aktívnymi kompenzujú pomyselným napľutím na aktívnych.

Monika Albertová – Vnímam to ako známe porekadlo: Koľko ľudí, toľko chutí. Niekomu sa naša knižka môže páčiť, pre iného to môže byť nezaujímavé.

17. Čo by ste odkázali čitateľom vaších kníh?

Toronto Nara – Teším sa vašej priazni, milí čitatelia. To, že sme spojení cez naše knižky pre mňa znamená, že ste tiež mojou rodinou. Teším sa na naše stretnutie pri Švédskej šesťdesiattrojke, pri ďalšej knihe z roku 2255, ale aj pri ďalších knihách. Viacej o našej tvorbe sa dozviete aj na stránke www.torontonara.webnode.sk

Monika Albertová – Ďakujem za vašu podporu.

Za rozhovor ďakuje Monika Wurm, spisovateľka

Similar Posts