dav

KĽÚČ OD zastavenia ponižovania ľudí. Komentár šéfredaktora

author
1
3 minutes, 19 seconds Read

Včera sa začal pôst. On je však sám o sebe len divadlom. Ak…

On totiž nemá byť o pretekaní sa v kajúcnosti. Má byť o pomoci ľuďom trpiacim, tyraným, takým, ktorí žijú v beznádeji a zúfalstve…

Mýlim sa, ak si myslím, že kresťan nemá nijakým spôsobom ponižovať svojho blížneho? Stretli ste sa s tým, že kresťan sa k niekomu správa šikanujúco, ponižujúco?

   Ježiš veľmi jasne povedal, čo si myslí o odsudzovaní a ponižovaní. Neraz sa zastal tých, ktorých druhí ponižovali. A neraz ich ponižovali práve pravoverní farizeji. No on sa zastal prostitútky, obedoval s mýtnikom, dokonca aj s farizejmi sa rozprával a neponižoval ich. Ak sa niekto nazýva kresťanom a ponižuje svojho blížneho, robí úplne rovnaký skutok, aký Ježiš odsúdil. Kto dokáže veľmi jasne povedať na druhého, že je v niečom zlý, hoci rozsudok dáva len na základe veľmi skreslených informácií či pocitov, je farizej. Taktiež, aj ak by daný človek, ktorého za vinu šikanujú, bol vinný, tak nezaslúži si milosrdenstvo, aké dostáva on sám od Boha? Veď my všetci sa o milosrdenstvo máme usilovať. Nie len o ňom básniť a meditovať na sv. omši. Aj ten, kto dokáže druhého odsúdiť a pritom nehľadí na povinnosť byť milosrdný, dopúšťa sa veľkej chyby.

Skryté ponižovanie

Pri odsúdení niekoho je to viac-menej viditeľná záležitosť. Ale čo so skrytou šikanou, ktorá sa navonok nemusí ako šikana javiť, ale vnútro človeka je ňou poznačené? Pri takomto ponižovaní ide o rovnaký morálny zločin, ako pri ponižovaní viditeľnom. V 21. storočí je nevyhnutné absolútne zastaviť akúkoľvek šikanu. Kresťan by v tom mal ísť príkladom, v žiadnom prípade nesmie kresťan nijako šikanovať a ponižovať. Musí ísť podľa Písma, v ktorom sa hovorí, že „Nalomenú trsť nedolomí, hasnúci knôtik nedohasí“. (Kniha proroka Izaiáša – kapitola 42 a Evanjelium podľa Matúša – kapitola 12). Takto sa správa k nám Ježiš. Správajme sa tak aj my všetci k Ježišovi. Ale Ježiš nie je prítomný len v kostole či v eucharistii. Ježiš sa nám prihovára aj cez toho človeka, ktorého ponižujeme. Nedovoľme akúkoľvek šikanu, akékoľvek ponižovanie. Ježiš tak nikdy nerobil. Neponižoval.

Neponížte Brazíliu!

Priznám sa k malému klamstvu, ktoré bolo raz potrebné, aby som zabránil istému druhu ponižovania. Bol som rozhodcom v amatérskej hokejbalovej lige a hrali proti sebe dve mužstvá: jedno veľmi silné, zostavené s dospelých chalanov a druhé príliš slabé, zostavené s desaťročných. Keď som videl, že mužstvo veľmi ponižujúco prehráva, ukončil som stretnutie skôr, ako som mal. Aby mali menšie poníženie, než by mali, ak by im tí silnejší nasúkali ešte zo 20 kúskov. Aj o futbalistoch Nemecka sa hovorí, že keď na brazílskej pôde „rozprášili“ Brazíliu, v prestávke zápasu dostali pokyn, aby toto slávne mužstvo neponížili, nezhovädili.

Zastavenie hany

Je na nás kresťanoch, aby sme v roku milosrdenstva nezabudli byť milosrdní aj my. Je na nás, aby sme odhaľovali ponižovania vo svojom okolí, zastávali sa ponížených. A nikdy nedopustime, aby kresťan ponižoval svojho blížneho. Ani za hriech. Ako povedal kňaz Marián Kuffa: nenávidieť treba hriech, nie hriešnika. Hriešnika treba milovať. A nie ponižovať.

(alb), foto ilustračné (alb)

Similar Posts

Comments

  1. avatar
    Pavel says:

    Veru, veru.
    Máme my vo vnútri cirkvi nielen priemernú masu, výnimočných svätých, ale aj umelcov, čo dlhoročné šikanovanie považujú veľké milosrdenstvo…

Comments are closed.