Dušan Jarjabek apeluje na TASR i RTVS, aby vzdelávala ľudí o hodnote štátu či národa

author
3 minutes, 13 seconds Read

Poslanec Národnej rady SR Dušan Jarjabek už zažil mnoho rôznych protestov a je zvyknutý aj na prítomnosť ľudí, ktorí prišli len provokovať. Ľudia, na ktorých mierili desiatky kamier, sa objavili aj medzi účastníkmi protestu v Bratislave pred Národnou radou SR, keď v rukách držali veľkú ukrajinskú vlajku. A provokatér bol aj na proteste a oslave Sviatku práve na Svätoplukovom námestí v Nitre.

 

Jeden zo služobne najstarších poslancov strany Smer-SD Dušan Jarjabek nám tesne po príhovore Roberta Fica, keď sa medzi davom ľudí objavil muž s fotografiou Jána Kuciaka, povedal, že si z provokatéra príliš ťažkú hlavu nerobí. „Budeme sa s tým musieť vyrovnať, ako sme sa vyrovnali doteraz. S tým neurobíte nič. Proste, to sú ľudia, ktorí alebo pochopia, alebo nepochopia a na nich nám naozaj nezáleží v tejto chvíli, preto, lebo to nie sú tí, ktorí by mali tvoriť to jadro spoločnosti,“ vysvetlil poslanec, ktorý bol v minulosti aj zástupcom Hnutia za demokratické Slovensko (2002-2005), no už dlhodobo háji farby sociálnych demokratov zo Smer-SD a v súčasnosti je aj podpredsedom výboru NR SR pre kultúru a médiá.

Budeme sa s tým musieť vyrovnať, ako sme sa vyrovnali doteraz.

 

Bez rozbitých okien

Sólista opery SND, niekdajší riaditeľ bratislavskej Novej scény i prorektor banskobystrickej Akadémie umení si uvedomuje, že potreba vzdelať najmä mladú generáciu v určitých otázkach je dlhodobým procesom, na ktorom musia aktívne participovať rodina, ale aj školstvo a v neposlednom rade médiá. A politik, ktorý ako operný spevák na protestoch pomáha spievať národné piesne ako Na Kráľovej holi, zdôraznil aj veľký fakt, ktorým sa Slováci a Česi neraz hrdia – teda rokmi 1992 a 1993. „Čo sa týka tej mladej generácie, aby teda isté hodnoty zdieľala, hlavne isté hodnoty národné, isté hodnoty štátu, dnes je tu generácia, ktorá si neuvedomuje, že tento štát vznikol bez jedného jediného rozbitého okna, táto generácia nevie, čo je to prísť o štát, lebo si nepamätá, čo je to získať štát,“ doplnil absolvent Hudobnej fakulty Vysokej školy múzických umení.

 

 

Odkaz RTVS či TASR

Preto 69-ročný pedagóg a spevák zdôrazňuje, že tu prichádza na rad hovoriť aj o nezastupiteľnej úlohe médií. No uvedomuje si, že len tie štátne majú na to, aby dali vzdelaniu prednosť pred senzáciami, ktoré sú schopné získavať masové zhliadnutia a lákať tak inzerentov. Lebo vzdelávanie nie je pre zisk reklamných partnerov príliš zaujímavé. „A v tomto by najviac služby mali spraviť verejnoprávne médiá, v prvom rade, lebo to sú médiá z našich daní a tam by sa tieto otázky v rámci publicistiky, ktorá by mala byť úplne normálna a pravidelná, tieto otázky by sa tam mali riešiť,“ doplnil v odkaze pre Rozhlas a televíziu Slovenska i Tlačovú agentúru Slovenskej republiky s tým, že žurnalisti v rukách západných súkromníkov takto robiť nebudú. „Lebo tie súkromné médiá tie majú všetky zahraničný kapitál a základ teda zahraničného kapitálu, nie sú platené z našich finančných prostriedkov, iba v podstate cez reklamu, no a, hovorím, oni sa alebo prispôsobia, alebo budú musieť sledovanosť naháňať niečím iným,“ uzavrel hudobník, ktorý od roku 1977 absolvoval študijný pobyt na Teatro del Parco v sicílskom Palerme.

Michal Albert, foto ilustr. Unsplash.com / Michal Lis 

Similar Posts