Erik Kaliňák o aktuálnom lockdowne: V tejto situácii mal byť prísnejší

author
2 minutes, 16 seconds Read

V relácii O 5 minút 12 na RTVS sa 5. 12. 2021 vyjadril aj Erik Kaliňák, ktorý bol v tejto relácii prvýkrát.

 

Podpredseda opozičnej strany zdôraznil, že táto vláda je unikát. Chýbajú nám zdravotníci, ktorí by obsluhovali pľúcne ventilácie. Dôvod vidí ten, že vláda nenavýšila finančnú motiváciu pre  zdravotníkov a tí odišli. Kritizoval aj fakt, že premiér Heger neprijal šéfa lekárskych odborov, ktorý žiadal o stretnutie. „V tejto situácii má pán premiér Heger tú drzosť,“ povedal Kaliňák k tomu, že Heger sa na sociálnej sieti vyjadril o tom, že máme zlý stav v zdravotníctve a zlú situáciu s Covidom.

Kaliňák sa vyjadril, aj k lockdownu a podčiarkol, že je potrebné prísť s tvrdým lockdownom vtedy, keď to situácia vyžaduje. „V tejto situácii mal byť prísnejší,“ dodal podpredseda strany Smer-SD.

Matúš Šutaj-Eštok hovoril, že opatrenia musia byť rýchle, tvrdé a jasne odkomunikované. Ale tento lockdown považuje za mačko-psa. Opatrenia musia byť tvrdé, ale zároveň musí prísť silná ekonomická pomoc. „Tá ekonomická pomoc sem neprišla,“ povedal s tým, že napriek vedomosti, ako sa situácia vyvinie, vláda to nepripravila.

Jana Bittó Cigániková, šéfka zdravotníckeho výboru, povedala, že 85 percent lôžok v nemocnici obsadzujú neočkovaní. „Očkovanie pomáha, je riešením,“ povedala s tým, že sa nazdáva, že sa lockdown má dať pre neočkovaných. Celoplošný lockdown už pre všetkých podporiť nechce. „Dokedy si vieme dovoliť očkovať tak málo ľudí?“ Dodala, že keď sa schválil lockdown, klesol záujem o očkovanie. Upozornila aj na to, že veľa pozitívnych teraz máme aj z dôvodu množstva testovaní.

Odborníci navrhli predĺženie lockdownu o 7 dní a prísnejšie kontroly. Poslankyňa Za ľudí Leščáková zdôraznila, že máme preťažený systém v zdravotníctve a zapĺňajú ho nezaočkovaní. „Potrebujeme motivovať starších ľudí, aby sa očkovali,“ povedala s tým, že najmä oni končia v nemocniciach. Leščáková reagovala na Šutaja-Eštoka. „Starí ľudia očkujte sa,“ povedala s tým, že takáto výzva musí nastať aj od opozičných lídrov. Nazdáva sa, že Pellegrini nehovorí jasný a razantný postoj. Leščáková chce, aby aj Pellegrini i Robert Fica dali jasný postoj v prospech očkovania. Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini však už vyzval starších ľudí, aby sa išli očkovať.

(alb), zdroj: RTVS O 5 minút 12, 5. 12. 2021

Similar Posts