PRE MŇA JE DÔLEŽITÉ SLOVO NEBEZPEČIE. A TÝM DNEŠNÉ RUSKO ASI JE – Z HĽADISKA OSOBNEJ SLOBODY ČLOVEKA, HOVORÍ K TÉME TÝŽDŇA PRIATEĽ VÁCLAVA HAVLA

author
3 minutes, 40 seconds Read

NEAKCEPTUJE MEDZINÁRODNÉ DOHODY, OBCHÁDZA ICH A SNAŽÍ SA NARUŠOVAŤ SUVERENITU ŠTÁTOV, HOVORÍ O RUSKU ČESKÝ POET JIŘÍ RYBIŠÁR

Tému týždňa s názvom Rusko sme zvolili predovšetkým kvôli nedávnym udalostiam v Azovskom mori, kde podľa medializovaných informácií Ruská federácia zajala troch ukrajinských námorníkov a zhabala ukrajinské lode. Rusi tvrdia, že Ukrajinci narušili ruský vodný priestor bez ohlásenia, Ukrajina tvrdí, že to ohlásila. V tejto súvislosti sme sa rozprávali s priateľom bývalého českého prezidenta Václava Havla – JIŘÍM RYBIŠÁROM a pýtali sme sa, čo si myslí o všeslovanskej únii, o sankciách proti Rusku, ale aj o tom, čo vlastne Rusko robí zle.

 

Mali by sme sa všetky slovanské štáty snažiť o všeslovanskú jednotu a pracovať na vytvorení slovanskej únie? Ste za vytvorenie nejakého spolku, ktorý by združoval slovanské krajiny?
V prvé řadě, nevím co je zamýšleno Slovanskou unii, je to podle mne nesmyslné postavit jakékoliv uskupení na národní složce.To vše tu bylo a dopadlo všelijak. Pro mne je to mrtvý status.

V ostatných rokoch neraz počujeme o sankciách voči Rusku. Čo si o nich myslíte? Mali by sme sa snažiť o ich zrušenie?
Slovensko a i jiné státy sdružené v EU by měly postupovat jednotně proti zlu, ať přichází z jakékoliv strany či země. Sankce jsou jen malé vyslovení proti násilí a Rusko svoji historickou podstatou, je pro nás neslučitelným partnerem, našich západních hodnot života a svobody, jelikož má až moc silné ambice vládnout a mít velký mocenský vliv.

Sankce jsou jen malé vyslovení proti násilí a Rusko svoji historickou podstatou, je pro nás neslučitelným partnerem, našich západních hodnot života a svobody, jelikož má až moc silné ambice vládnout a mít velký mocenský vliv.

Prečo sa v médiách vytvára tento obraz, vďaka ktorému dnes je verejná mienka pravdepodobne naklonená proti Rusku? Prečo niekto chce, aby sme sa báli Ruska?
Média jsou takové, jaký je chceme mít, možná svobodné, ale vždy zajímavé a já vím, že by měla být pravdivá. Možná je to jen moje naivní přání.

Média jsou takové, jaký je chceme mít, možná svobodné, ale vždy zajímavé a já vím, že by měla být pravdivá. Možná je to jen moje naivní přání.

Je podľa vás Rusko agresor a náš najväčší nepriateľ?
Nemám rád slovo jako nepřítel, pro mne je důležité slovo nebezpečí a tím dnešní Rusko asi je, z hlediska osobní svobody člověka.

A čo konkrétne zle robí Rusko?
Neakceptuje mezinárodní dohody, obchází je a snaží se narušovat suverenitu států a nechová se svobodně a není zodpovědné a prosazuje jen své ambice… Bohužel, není na světě jediné a proto my si važme svobody a demokracie, na kterou občas nadáváme, tím si vlastně nadáváme sobě, jak jsme neschopní a zbabělí…

V čom je Kosovo iné ako Krym? Prečo pri Kosove sa nehovorí o anexii Kosova? V čom boli rešpektované medzinárodné dohody pri Kosove? Ako boli dodržané, keď Srbsku bola odňatá časť jeho suverénneho územia?

Nejsem politik, já jen mluvím o tom co jsem sám zažil, kdy jsem stál v srpnu 1968 před kulometem Rudého tanku a bylo to nepříjemné. Situaci v bývalé Jugoslávii, vše je o hodnotách člověka, my jsme se rozešli v krásném postoji, lidském postoji a dnes jsme si blízcí, jelikož nám do toho nezasahovaly mocnosti a Krym je kapitola sama o sobě, ale ty vojáci Ruska na dovolené, na Ukrajině, to je silná káva a dokumentuje celou podstatu Ruska, byl jsem tam několikrát a vždy se vracel, že nechci nikdy být v područí této země…

(alb), foto pixnio.com

Similar Posts