OBDIVUJEM DARWINA, HLAVNE KVÔLI TOMU, AKÝ ROZRUCH SVOJOU TEÓRIOU SPÔSOBIL, HOVORÍ NOVINÁRKA K 159. NARODENINÁM VÝZNAMNÉHO SPISU

author
4 minutes, 39 seconds Read

Tvrdí, že „ak pochádzame z opíc, potom celá téza Stvorenia a tým aj podstata viery v Boha padá“. Zároveň hovorí, že taktiež pochybuje o Darwinovej teórii: „Ak sme sa vyvinuli z opíc, ako niečo lepšie a vyvinutejšie, potom čo tu ešte hľadajú opice?“ pýta sa novinárka RENÁTA BOGDÁNI pri príležitosti výročia publikovania Dárwinovej teórie.

 

Darwinova teória o pôvode druhov (On the Origin of Species by Means of Natural Selection or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life) dnes oslavuje 159 rokov. Aký k nej máte postoj?
Obdivujem Darwina, hlavne kvôli tomu, aký rozruch svojou teóriou spôsobil. No či skorej veriť Darwinizmu, alebo teórii stvorenia, ostáva otvorenou otázkou.

V tejto téze s Darwinom súhlasím, človek neustále bojuje. Ak nie s chudobou, tak vo vojnách či mafiánskych čistkách. Elita bojuje o moc, slabšia vrstva o holé prežitie.

Čo hovoríte na nekončiace boje medzi Cirkvami, resp. medzi veriacimi a medzi ateistami práve o tomto dokumente?
Je to pochopiteľné. Veď ak pochádzame z opíc, potom celá téza Stvorenia a tým aj podstata viery v Boha padá! Veď by už nebol stvoriteľ, maximálne akýsi správca, či Boss.

Nie je aj pre veriaceho možné pripustiť, že veď predsa Boh všetko tvoril, ale tvoril to postupne, veď Biblia je len obrazná reč a ťažko 7 dní stvorenia sveta trvalo len 7 dní. Sedmička by tu mala symbolizovať „plnosť“. Takže nie za sedem dní to bolo, ale že to bolo v plnosti času, a pri takejto interpretácii sa cirkvi s Darvinom zhodnú.
Podobné kompromisy tuším hlásajú aj Jehovovi svedkovia. Dlho som s nimi komunikovala, no som pochybovačný typ, tak som v podstate len hľadala oporné body, kde všade sa mýlia.
Ja myslím, že keby tých 7 dní premeníme na 7 období, tak z toho Stvorenia vymizne zázrak. Pritom veriť v zázraky je jedna z nádherných vecí, ktoré nám viera umožňuje.

Podobné kompromisy tuším hlásajú aj Jehovovi svedkovia. Dlho som s nimi komunikovala, no som pochybovačný typ, tak som v podstate len hľadala oporné body, kde všade sa mýlia.

Nedávno kardinál Schönborn vyjadril nesúhlas s tým, že človek je len dielom náhody a že len tak voľne sa vyvíjal z opíc. Ako je to podľa vás? Vznikli sme z opíc?
Tiež pochybujem o Darwinovej teórii. A dôkaz je veľmi jednoduchý: ak sme sa vyvinuli z opíc, ako niečo lepšie a vyvinutejšie, potom čo tu ešte hľadajú opice? Podľa mňa človek bol človek, od praveku až doteraz. Síce sa vyvíja, no nemení druhy.

Ako sú tieto spory dôležité pre bežné fungovanie spoločnosti a či tento veľký spor ovplyvňuje aj ďalšie spory, alebo vytvára nové spory či sporové riešenie vecí, ktoré by sa inak dali vyriešiť bez sporov. Napríklad či tento spor nejako ovplyvňuje riešenie dnešnej migračnej krízy, alebo spor o tom, či mať jednoliatu, alebo multikultúrnu spoločnosť?

Dobrá otázka, možno by sme bez Darwina boli menej rasistickí. No ak si spomenieme na apartheid, či na hromadné vyvážanie černochov do Ameriky a dlhé obdobie ich otroctva, tak vidíme, že rasizmus tu bol aj minulosti a to v oveľa bezcitnejšej forme, než je tomu doteraz.
Moderná doba akosi automaticky spôsobila tlak na znižovanie prejavov rasovej a inej neznášanlivosti. No tie pocity nenávisti a neznášanlivosti v ľuďoch stále driemu. Ba dávajú ich najavo. A darmo máme aj zákon o tom, že popieranie Holocaustu je zločin, predsa sa bežne popiera, hlavne v radoch nacionalistov.

Možno by sme bez Darwina boli menej rasistickí. No ak si spomenieme na apartheid, či na hromadné vyvážanie černochov do Ameriky a dlhé obdobie ich otroctva, tak vidíme, že rasizmus tu bol aj minulosti a to v oveľa bezcitnejšej forme, než je tomu doteraz.

Jednou z téz Dárwinovej teórie je, že boj o prežitie pretrváva. Čaká nás to aj dnes, v zdanlivej slobode? Môžu sa naplniť predpovede analytikov, že čoskoro nebudú zásoby vody a bude sa bojovať napr. o ňu?
Môžu. Voda aj prírodné zdroje sú predsa konečné. Zrejme preto aj geniálny fyzik Hawking mal ten  názor, že ľudstvo by sa po určitom čase malo presťahovať na Mars.
Čo sa týka slobody, je ozaj zdanlivá, veď sme obmedzovaní všetkým možným. V chudobných regiónoch hlavne chudobou, ktorá nám znemožňuje naplno si užiť takzvané výdobytky demokracie.
No v tejto téze s Darwinom súhlasím, človek neustále bojuje. Ak nie s chudobou, tak vo vojnách či mafiánskych čistkách. Elita bojuje o moc, slabšia vrstva o holé prežitie.
A možno toto prirodzene viedlo ku migračnej kríze, ktorej formy aj následky ešte môžu byť oveľa desivejšie, než sa nám javia v súčasnosti.

M. Albert, foto www.kalisphoto.eu

Similar Posts