PRED 148. ROKMI SA NARODIL VYNÁLEZCA PADÁKA – SLOVÁK ŠTEFAN BANIČ

author
3
1 minute, 42 seconds Read

Pripomíname si 148 rokov od narodenia významného slovenského vynálezcu Štefana Baniča. Z jeho dielne vzišlo zariadenie, bez ktorého by si žiadny parašutista nevedel predstaviť svoj koníček či zamestnanie. Áno, padák vynašiel práve Slovák a bol to Štefan Banič, rodák zo Smoleníc. Ako však Slovensko využíva túto skutočnosť, že máme vynálezcov, ako Banič alebo Murgaš? Opýtali sme sa našich čitateľov, ako navrhujú, aby Slovensko k podobným klenotom pristupovalo a využívalo „pí-ár-ovo“ vo svoj prospech.

 

Peter Hausleitner, ktorý pracuje v bratislavskej Univerzitnej knižnici je hrdý. „Jasné, poznám to meno a vážim si, že medzi Slovákmi bol aj takýto veľký vynálezca,“ povedal s tým, že na takéto osobnosti máme aspoň adekvátne myslieť, napríklad si ich pripomínať v médiách. „V každom prípade, toto sú skutočné osobnosti,“ naráža aj na Jozefa Murgaša, „hodné pripomínania si. Nech sú inšpiráciou pre súčasné generácie,“ dodal Hausleitner pre KĽÚČ OD…

V každom prípade, toto sú skutočné osobnosti hodné pripomínania si.

PETER HAUSLEITNER

Anna Kalafutová z Popradu je smutná, že „na Slovensku sa zaujímajú viac o imigrantov“. Podľa nej absentuje výraznejšie spomínanie si aj zo strany verejnosti, čo je však aj úloha médií. „Na významných vynálezov si ani nespomenú. Nevážia si takých géniov, ako je Murgaš, Stodola, Bahýl. Je to smutné, že našich vynálezov ocenia skôr v zahraničí ako na Slovensku,“ uzavrela Kalafutová, ktorá pracuje vo Švajčiarsku ako opatrovateľka.

A aký názor, milí čitatelia, máte vy? Píšte v komentári pod článkom. Ďakujeme.

Je to smutné, že našich vynálezov ocenia skôr v zahraničí ako na Slovensku.

ANNA KALAFUTOVÁ

 

(alb), ilustračná foto: pixnio.com / christels

Similar Posts

3 Comments

  1. avatar
    Anna Kalafutová says:

    Banič vymyslel úžasný vynález Padák. Aby sme ten padák nevyužili na odlet zo Slovenska.

Comments are closed.