TOMÁŠ BENÍK O ŠTYROCH SILNÝCH PRÍBEHOCH OBYČAJNÝCH CHALANOV Z LIVERPOOLU, KTORÝCH PIESEŇ ZAZNELA AJ PO TERORISTICKÝCH ÚTOKOCH V PARÍŽI

author
3 minutes, 57 seconds Read

Pre spisovateľa a divadelníka TOMÁŠA BENÍKA sú The Beatles najobľúbenejšou skupinou, ktorá zmenila svet. Imponuje mu predovšetkým ich „boj“ za mier, ako aj to, že sa „nezľakli ísť každý vlastnou cestou, o čom svedčia ich veľké úspechy na poli hudby“.

Čo pre vás znamená táto skupina?
Skupina The Beatles patrí medzi môj vlastný výber tých najlepších (a zároveň mojich najobľúbenejších) skupín, ktoré, keď hrajú v rádiu, nikdy neprepnem, ba ešte im zvýšim hlasitosť. Znamenajú pre mňa aj štyri silné príbehy obyčajných chalanov z Liverpoolu, ktorí sa rozhodli založiť si kapelu a chceli preraziť v hudobnom svete, aby sa neskôr ukázalo, hlavne po ich rozpade, že to boli štyria brilantní speváci a hudobníci. Ich piesne sú nesmrteľné, o čom svedčí fakt, že aj po desiatkach rokov od ich rozpadu sa hrajú pravidelne vo všetkých rádiách po celom svete a majú, spolu aj so skupinou, už niekoľko generácií fanúšikov. Samozrejme, aj mňa…

A neexistovala ani jedna pieseň, ktorá by snáď naznačovala koniec ich nadvlády. Všetky boli dokonalé.

Čím zmenila hudobný svet a čím zmenila ten váš?
Hudobný svet zmenila skupina Beatles svojim príchodom. Vlastne ten svet doslova ovládla a riadila ho niekoľko rokov. Odrazu sa začali po celom svete vytvárať stále nové a nové skupiny, ktoré tvorili a hrali piesne podobné tým od skupiny Beatles. A ako hovorím, nebolo to nakrátko, ale takmer na jedno desaťročie. A aj po rozpade, hlavne v prvých rokoch, mali ešte určitý, aj keď stále slabnúci, vplyv nielen na hudobný svet, ale aj na životný štýl veľkej časti sveta. A neexistovala ani jedna pieseň, ktorá by snáď naznačovala koniec ich nadvlády. Všetky boli dokonalé. Čím bližšie však bol čas konca skupiny, bolo už vidieť, že členovia sa nechali ovplyvniť určitými vplyvmi zvonku, aj politickými, čo sa odrazilo nielen na zmene obliekania, ale aj na piesňach, ktoré sa tiež zaraďujú medzi legendy. Myslím tým spojenie skupiny Beatles s hnutím Hippies. Každopádne, 60. roky 20. storočia patrili jednoznačne skupine Beatles a jej hudbe a 1. polovica 70. rokov určitej vážnosti, spojenej s kooperáciou nových prúdov s jednotlivými členmi skupiny. V podstate nové prúdy majú svoje korene alebo určité percento prepojenia práve so skupinou Beatles. Čo sa týka môjho hudobného sveta, The Beatles sa do neho zaradili veľkými písmenami a mnohými piesňami, ktoré si vždy rád vypočujem.

Už to, že sa nebáli ísť s niečím novým pred ľudí a nebáli sa sklamania, je vždy inšpiráciou. Ďalšou inšpiráciou je už spomínaný štýl. A to nielen v hudbe, ale aj v móde, s ktorou sa po celý čas prezentovali na verejnosti.

Čím vás Beatles inšpirujú?
Tak v prvom rade tým, ako som už spomínal, že to boli obyčajní chalani z Liverpoolu, ktorí začali v roku 1960 spolu hrať a rozhodli sa ísť so svojimi skladbami, majúcimi vlastný nový štýl, von. Už to, že sa nebáli ísť s niečím novým pred ľudí a nebáli sa sklamania, je vždy inšpiráciou. Ďalšou inšpiráciou je už spomínaný štýl. A to nielen v hudbe, ale aj v móde, s ktorou sa po celý čas prezentovali na verejnosti. A neustúpili zo svojho štýlu až takmer do svojho rozpadu v roku 1970. Tam boli vplyvy, ktoré som už spomínal. Svojimi postojmi a skladbami dokázali doslova ovplyvniť svojich fanúšikov, no nikdy tie vplyvy nezneužili. Dokonca ich použili na ušľachtilé ciele. Tentoraz mám na mysli angažovanie členov skupiny, hlavne Johna Lennona, v protivojnovom hnutí. To sa odrazilo aj v jeho najlepších piesňach, ktoré sú dnes symbolom slobody a mieru. Bolo to krátko po teroristických útokoch v Paríži v novembri 2015. Krátko po útokoch ľudia začali spievať, ako znak toho, že si svoj život v slobode a mieri nenechajú vziať, v uliciach pieseň Imagine od Johna Lennona. A nakoniec by som spomenul aj ich spevácke kariéry po rozpade skupiny. Nezľakli sa ísť každý vlastnou cestou, o čom svedčia ich veľké úspechy na poli hudby.

(alb), foto kniha Tomáša Beníka Čierna diera

Similar Posts