SÁM PÍŠEM NA PIESNE BEATLES TEXTY A TERAZ MA MÔŽETE AJ UKRIŽOVAŤ, NAPÍSAL SOM AJ LEPŠIE, HOVORÍ BÁSNIK IVAN MONTE CHRISTO

author
3
3 minutes, 20 seconds Read

Napísal už viac ako 3000 básní. Vydal dve básnické zbierky a veľkú časť básní publikuje na internete. Jednou z jeho najobľúbenejších hudobných skupín je práve The Beatles. Pri príležitosti výročia vydania dvoch platní tejto britskej rockandrollovej kapely sme sa rozprávali s IVANOM ČIPČALOM, alias IVANOM MONTE CHRISTOM.

Pre Čipčalu je najdôležitejším faktom skutočnosť, že „The Beatles v hudobnej histórii považovaná za najúspešnejšiu a dodnes neprekonanú hudobnú skupinu na svete“. Autor básnických zbierok Kvetinky a Tisíc hlbokých bozkov pre KĽÚČ OD… dodáva, že „veľmi veľa zaujímavostí je však o nich vymyslených“.

Ivan Monte Christo, vlastným menom Ivan Čipčala považuje pri hodnotení tejto skupiny za dôležitý aj fakt, že sa dokázali presadiť v Spojených štátoch. „Beatles, to je legenda, ako Ježiš Kristus (raz sa tak vyjadril aj John Lennon a potom pálili fanúšikovia ich platne). Načo veľa rečí, do Ameriky sa kapela ťažko dostane, Beatles to dokázali a všetci šaleli z ich hudby. Proste Beatles je number one,“ netajil zanietený poet, ktorý vytvoril okolo 3000 básní a mnohé z nich publikuje na facebookovej skupine Múza poetov a každé umenie na Slovensku.
Autor knihy Kvetinky a Tisíc hlbokých bozkov, ktorý miluje túto skupinu, pokračuje: „Proste tak sa to robí v oblasti hudby. No nedá sa poprieť, že boli a a ešte stále sú super. Poznám ich texty piesní, ktoré sú jednoduché, ale melodické,“ hovorí s tým, že mnohé svoje básne považuje za krajšie. „Sám píšem na ich piesne texty a teraz ma môžete aj ukrižovať, napísal som aj lepšie. Všetko je to o tom, ako to vie manažér skupiny predať,“ dodal.
Monte Christo pridáva aj zaujímavú skutočnosť o ich autorských právach v Spojených štátoch Amerických. „Možno to veľa ľudí nevie, ale raz sa Michael Jackson radil s členom skupiny Beatles – Paulom McCartneym ako rozmnožiť peniaze. A on mu poradil, aby kúpil práva na skladby od nejakej skupiny. No on kúpil práva na Beatles. Paul McCartney sa s ním roky nerozprával,“ dodáva s úsmevom. V hudobnej brandži je to podľa jeho skúseností nielen o kontaktoch. „Všetko je to o náhode. Keby ich nebol objavil Brian Epstein, tak dnes o nich nevie nikto,“ uzavrel pre magazín KĽÚČ OD…

(alb), foto Ivan Monte Christo,

na fotografii je gitara s podpisom Johna Lennona, ktorú mu na narodeniny kúpil syn. Ivan Monte Christo má túto gitaru, na akej hrával Lennon, doma vo svojej obývačke.

 

BÁSEŇ IVANA MONTE CHRISTA NA PIESEŇ BEATLES:

SLNKO

Dnes mal som sen,
v tom sne bol deň, ja viem, mám už v tom jasno.
Pravdivý bol, všetko o Tebe mi povedal.
Stratil som sa, zablúdil som dievča v Tebe,
v hľadaní seba, zrodenú z úsvitu, Teba som našiel,
si mojím novým slnkom na obzore.
Tak daj mi z Teba nádej, daj mi môj deň,
bude to potom OK — Už viac nebudem blúdiť,
až s Tvojim zlatým lúčom vždy budem ráno zobudený.
Dnes mal som sen, krásny bol, taký ako Ty.
Po toľkých bezsenných nociach,
konečne viem, že si, že niekoho mám.
Tak prosím Ťa, dievča,
nechoď preč z môjho sna, staň sa mi svetlom.
Zažni tú lásku ako pochodeň,
ktorá bude svietiť už navždy, “ Iba nám dvom. “
Stoj pri mne, skús ešte raz povedať, to svoje áno!

Ivan Monte Christo – Kvetinky
Copyright © – Kvetinky – All rights reserved.

Similar Posts

3 Comments

  1. avatar
    anitaraczova says:

    Prekrásna báseň,je liečivým balzamom na dušu a srdiečko sá zovrie jej teplom.Básnik Ivan Monte Christo miluje krásu reči a krásu vníma srdcom.Jeho umenie je umením vzácneho človeka…básnika básnikov.A Beatles chrobáčikovia je legenda,moja nádherná mladost, milujem ich.

Comments are closed.