POKIAĽ SA BUDÚ TELEVÍZNI PRACOVNÍCI RÝPAŤ LEN V ŠPINE, TAK TO PRISPEJE LEN K POLARIZÁCII SPOLOČNOSTI A NIE K MIERU, MYSLÍ SI TEXTÁR SPOLUPRACUJÚCI AJ S PETROM CMORIKOM

author
1
2 minutes, 31 seconds Read

Televízia má podľa neho prinášať oddych a informácie o aktuálnom dianí, no, ako hovorí, v oboch zlyháva. Mnohé médiá podľa neho prezentujú len názory svojich majiteľov, a to prispieva k rastu konšpiračných médií. Pri príležitosti svetového dňa televízií sme sa rozprávali sme sa s textárom a básnikom PETROM PAPŠOM.

Dnes je svetový deň televízie. Aká je podľa vás úloha televízie dnes a ako si ju televízie plnia?
Televízia má prinášať v prvom rade dve veci. Oddych a informácie o aktuálnom dianí. V oboch zlyháva. Oddych poskytuje najmä vďaka reláciám, filmom a seriálom, ktoré vznikli desiatky rokov dozadu, keďže na Slovensku ako by sme zabudli, ako robiť kvalitné a pritom zábavné vysielanie (na rozdiel napríklad od Čechov) no a aktuálne dianie je sústredené najmä na negatívne informácie. Ak sa chceme pohnúť dopredu, tak je potrebné prinášať aj tie pozitívne, ktoré môžu motivovať a vlievať do ľudí pozitívnu energiu.

Televízia má prinášať v prvom rade dve veci. Oddych a informácie o aktuálnom dianí. V oboch zlyháva.

Počas vyhlásenia svetového dňa televízie v roku 1998 sa vytvorilo heslo Pozdravte desať ľudí pre mier. Vedeli by ste dnes vymenovať a pozdraviť desať televíznych pracovníkov, ktorí prispievajú k mieru?
K mieru? To je ťažká otázka. Pokiaľ sa budú televízni pracovníci rýpať len v špine, ako som odpovedal aj v prvej otázke, tak to prispeje len k polarizácii spoločnosti a nie k mieru.

Sú dnes televízie objektívne? Ak nie sú, v čom vidíte ich neobjektivitu? Ak sú, v čom vidíte ich objektivitu?
Televízie sa snažia šíriť pocit objektivity, ale nie je to tak. To je ale problém financovania. Verejnoprávne sú závislé od štátu a to ich viaže, súkromné zasa od svojho mecenáša a tak prezentujú jeho postoje a názory. A to, bohužiaľ, pomáha k rozvoju rôznych konšpiračných médií, ktoré akože prinášajú absentujúcu objektivitu, ale tiež smerujú len k antisystémovým témam a konšpiráciám.

A to, bohužiaľ, pomáha k rozvoju rôznych konšpiračných médií, ktoré akože prinášajú absentujúcu objektivitu, ale tiež smerujú len k antisystémovým témam a konšpiráciám.

Čo by ste chceli odkázať všetkým pracovníkom televízií pri príležitosti dnešného svetového dňa televízií?
Inšpirujte sa tými, ktorí milovali svoju prácu, bola ich životom a aj v čase pred rokom 1989 si dokázali zachovať svoju tvár a nezľakli sa ničoho.

(alb), foto FB Petra Papša

Similar Posts

Comments

  1. avatar
    Krea says:

    Televízni pracovníci musia tlačiť na to, aby sa vysielali aj pozitívne veci. Veď televízni pracovníci ich často sami na poradách navrhujú, alebo posielajú e-maily o tom, čo budú tvoriť. Nech v tých mailoch sú aj pozitívne veci, nech to aspoň vyskúšajú.

Comments are closed.