Každý súper je hrateľný a niekedy stačí naozaj málo, napríklad dôslednosť v osobných súbojoch, hovorí Martin Andruščák

author
3 minutes, 58 seconds Read

Martin Andruščák je volejbalovým rozhodcom, ale patrí aj medzi fanúšikom slovenskej hokejovej reprezentácie. Je plný očakávaní, ako dopadnú záverečné vystúpenia na olympijských hrách, pri ktorých nebude chýbať ani reprezentácie Slovenska. Pýtali sme sa ho aj na to, či verí v rituály, ktoré môžu dopomôcť k medailám. Tipol asi aj výsledok semifinálového duelu Slovensko – Fínsko.

 

Čo by sa muselo stať, aby sa hokejisti neodišli z Pekingu z pomyselnou zemiakovou medailou, ale aby získali cenný kov?

Naši hokejisti by museli podať diametrálne iný výkon ako pri prvom stretnutí v základnej skupine. Samozrejme my máme pred zápasom s Fínskom psychickú výhodu a viac skúsenosti, ako na začiatku turnaja pri prvom meraní síl, odrazenie od dna, vzchopenie sa a výhry nad Nemeckom a Lotyšskom, USA. Všetko toto a tiež pozitívne komentáre športového sveta na výkon celého tímu ako aj individuálne hodnotenia jednotlivých „hviezdiacich“ hráčov majú veľmi pozitívny dopad na klímu a atmosféru v tíme. My na rozdiel od Fínov nemáme čo stratiť, môžeme iba prekvapiť a toto je obrovská devíza slovenského tímu na OH 2022 v Pekingu.

My na rozdiel od Fínov nemáme čo stratiť, môžeme iba prekvapiť.

V snahe magicky ovplyvniť výsledok zápasu sa športovci, ale aj fanúšikovia, snažia robiť všelijaké rituály. Aký je váš rituál, ktorý robíte, aby ste slovenským hokejistom pomohli?

Ja ako veriaci človek neverím na „zázračné“ rituály. V športe ide hlavne o pripravenosť, natrénovanosť rôznych herných kombinácií a situácií, fyzickú kondíciu, dôveru medzi hráčmi navzájom, psychickú pohodu a vedomie, že spolu to dáme. Samozrejme aj športové šťastie je tiež dôležitá zložka, ale obávam sa, že je to nevypočíteľná premenná. Ak niekto v tíme verí Bohu, tak modlitba za požehnanie a Jeho vedenie celým zápasom, múdrosť pre trénera vôbec nezaškodí. Aj ja sa budem za nich modliť a žehnať celému tímu tak, ako som žehnal Peti Vlhovej, bratom Žampovcom, biatlonistkám alebo Volkovi a iným našim športovcom kdekoľvek v športovom svete. V každom prípade túžime ako národ byť hrdí na našich športovcov. Pri množstve našich športovcov a ich vplyve na vývoj jednotlivých športov, v ktorých máme ohnivko v pahrebe, tých radostných momentov nie je až tak veľa, ako by sme si priali. Tak pri každom dobrom alebo výnimočnom výsledku si tento pocit aj viac užívame, či už ide o kolektívne športy, či individuálne športové disciplíny.

Aký predpokladáte zápas s Fínskom? Poslúchneme rady Jozefa Golonku z roku 2010, keď po zápase o bronz s Fínmi odkázal, že sme s rýchlymi Fínmi nemali robiť za stavu 3:1 preteky v korčuľovaní, lebo sú najlepší korčuliari, ale aby sme im hru kazili, kúskovali a naťahovali čas?

Výsledky všetkých športových disciplín závisia od taktických pokynov trénerov a ich dodržiavanie hráčmi, športovcami. Od toho sú tréneri, aby pripravili svojich zverencov aj po taktickej stránke. Schopnosť dodržať pokyny trénera je veľkou devízou hlavne pri zápolení so silnejšími tímami akými Fínsko korčuliarsky naozaj je. Z praxe však viem, že každý súper je hrateľný a niekedy stačí naozaj málo, napríklad dôslednosť v osobných súbojoch, poctivé návraty do obrany alebo byť odvážny a bezpečne zariskovať a jazýček váh sa preklopí v náš prospech. Niekedy to vnútorné nastavenie a pohoda hráčov môže rozhodnúť celý zápas. Každý detail je dôležitý a ukázali to naši hráči v každom zápase na tomto turnaji. Ako národ zápasíme s mentalitou otrokov a plebejcov, a to sa odráža aj na hre našich hokejistov, či sa nám to páči alebo nie. Predpokladám tesný výsledok, ale verím vo výhru nášho tímu 3:2 alebo optimistickejší 3:1. No kľudne to môže dopadnúť aj opačne.

Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com / Hanson Lu

Kliknite aj na ďalšie články o olympijských hrách. 

Similar Posts