Je jedno, či slony se*ujú, alebo či sa bijú. Vždy trpí tráva, povedal Fico

author
3 minutes, 19 seconds Read

V relácii RTVS Do kríža pripomenul Robert Fico, expremiér a predseda Smer-u-SD, že Ruskú federáciu nepovažuje za bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku. Palko pripomenul Krúpovi Matovičov výrok, že Amerika je šíriteľom chaosu.

 

Expremiér Robert Fico chce vzájomne výhodné vzťahy s Ruskou federáciou. Pripomína aj úlohu Sovietov, resp. Rusov pri oslobodení Československa. „Čo nás teraz po vzťahoch medzi Ruskom a USA?“ pýta sa Fico s náznakom, že my nemáme slúžiť ako užitočný pomocník v nejakom diplomatickom spore dvoch mocností a máme sa snažiť o vyvážené a aj pre nás výhodné vzťahy so všetkými.

Ficovi sa nepáči pretláčanie dohody s USA, ani to, akým sa Juraj Krúpa z OĽaNO snažil v v diskusii túto tému zľahčovať a obhajovať. „Je jedno, či slony se*ujú, alebo či sa bijú. Vždy trpí tráva,“ vysvetlil Fico na takomto príklade. „Ja viem, že sa pokúšate nájsť najvhodnejšie výrazy,“ odkázal expremiér Krúpovi. „Je to zmluva, ktorá je desať rokov nevypovedateľná,“ doplnil Fico s tým, že ide o jasnú základňu, ktorú Američania budú mať v Kuchyni a Sliači. „Fakt je ten, že vláda ide pustiť nie NATO, ale ozbrojené sily USA,“ zdôraznil predseda Smeru s tým, že v blízkom čase prídu s reakciou. „Žiadame Národnú radu, aby predtým, ako pristúpi k vysloveniu súhlasu (…) aby uznesením sme vyhlásili referendum,“ odôvodil s tým, že ide o čisto vojenskú zmluva, ktorá „s naším členstvom v Severoatlantickej aliancii nemá nič spoločné“.

Začne sa aj iniciatíva k referendu. „My pôjdeme reálne do petičnej akcie,“ povedal Fico s dôvetkom, že „platný výsledok referenda má silu ústavného zákona“.

My pôjdeme reálne do petičnej akcie. ROBERT FICO

Proti tejto dohode je aj exminister vnútra Vladimír Palko, ktorý sa podpísal pod výzvu, aby prezidentka dala posúdiť zmluvu na Ústavný súd. „Viete, som dosť sklamaný, že kam sa dostala slovenská politika a argumentácia,“ povedal Palko a pripomenul, že napríklad na Ukrajine operujú v mene západu aj radikáli. A Palko Krúpovi pripomenul aj názorové obraty Matoviča v oblasti politiky USA. „Viete kto vlastne ďaleko ráznejšie kritizoval Spojené štáty americké? (…) no tak pred tromi rokmi váš predseda Igor Matovič. Povedal, že Amerika je šíriteľom chaosu,“ zdôraznil exminister vnútra Dzurindovej vlády.

Juraj Krúpa reagoval: „Ja si vyhradzujem svoj vlastný názor,“ povedal s tým, že pokojne vie Matoviča kritizovať za jeho slová. A doplnil, že to práve Slováci podľa neho chcú prítomnosť Ameriky. „USA sa sem netlačí, vy tomu stále nerozumiete. (…) Američania nemajú záujem budovať svoje základne, ktoré by si sami financovali,“ vysvetlil s tým, že sem prídu práve len vojaci, ktorí pomôžu so stíhačkami F16. Ktoré si Slovensko za Fica objednalo. „100 vojakov príde s americkými F16-tkami,“ vysvetlil Krúpa a nerozumie ani snahám o vyvolanie referenda. „Bolo x iných dôležitejších rozhodnutí, ktoré sme v minulosti urobili,“ zdôraznil v relácii Do kríža s tým, že boli bez referenda a teraz podľa neho ide o robenie si kampane. Dodal, že pre Slovensko to bude aj výhodné, keďže sem príde 100 miliónov eur na opravu letísk. Pripomenul, že na tom získajú zákazky slovenskí kontraktori a subkontraktori, lebo Američania si predsa na opravu nebudú nosiť svoje bagre. (alb), zdroj RTVS Do kríža 12. 1. 2022, foto ilustr. Michal Albert

Pozrite si aj názor Jaroslava Naďa

Similar Posts