V Košiciach, Bratislave a troch maďarských mestách štartuje európsky šampionát v mužskej hádzanej. Takto vidia šancu našich slovenskí odborníci

author
9 minutes, 51 seconds Read

Na Slovensku a v Maďarsku štartujú 13. januára Majstrovstvá Európy v hádzanej mužov. Pýtali sme sa slovenských odborníkov na hádzanú, ako vidia slovenské šance na postup zo základnej skupiny, ktorú naši reprezentanti odohrajú v Košiciach v Steel aréne proti reprezentantom Nórska, Ruska a Litvy. Doteraz Slováci na doterajších ME získali iba jediný bod.

 

Jeden zo slovenských reprezentantov Patrik Hruščák sa teší, že naša skupina sa odohrá v metropole východného Slovenska. „Na to, že je to v mojich rodných Košiciach sa veľmi teším a som na to pyšný, že môžem hrať na ME doma pred svojou rodinou, kamarátmi,“ povedal košický hádzanár s vierou, že odovzdajú čo najlepšie výkony. „Dúfam, že aj tomu bude zodpovedať výkon, aký predvedieme, že sa nebudeme musieť hanbiť, ale, naopak, bude slovenský národ mat chuť na nás pozerať a povzbudzovať nás,“ povedal s dôvetkom, že majú aj jednu obrovskú túžbu. „Postup zo skupiny je nás veľký sen, keď zoberieme, že Slovensko doteraz len raz uhralo bod na ME proti Srbom. Na postup však bude treba viac, ako jeden bod. Pôjdeme od zápasu k zápasu, kľúčový bude duel s Litvou, ak ten zvládneme, bude všetko otvorené,“ doplnil Patrik Hruščák.

 

Bojí sa slabého odvaru

Brankár a tréner žiakov a brankárov THA Martin Dalibor Horský, strelec najvyššieho počtu gólov v najvyššej hádzanárskej ligy sa obáva o úroveň bratislavských a košickej skupiny. „Obávam sa, že ME na Slovensku budú oproti maďarskej strane len slabým odvarom. Hlavne kvôli diváckej kulise. Z môjho pohľadu je 25 % veľmi podobným 0 %. Stačí, keď v športových správach bude reportáž z Bratislavy a za tým reportáž z maďarských miest,“ vysvetlil Horský, ktorý nemá prílišné očakávania ani z vystúpení našich reprezentantov. „Slovenská reprezentácia zo skupiny nepostúpi na 100 %. Nominácia je vecou hlavného trénera a aj jeho zodpovednosťou. Podľa mňa v nominácii chýbajú hráči, ktorí tam majú byť a budú chýbať,“ zdôraznil.

 

Zaostávame

Generálny manažér hádzanárov Tatrana Prešov Miroslav Benický je vo veľkom očakávaní z významného športového podujatia. „Je veľká škoda, že sa zápasy neodohrajú pred plnou diváckou kulisou. V tejto veľmi náročnej dobe, ktorá je plná neistoty a výziev je aj čiastočná povolená účasť divákov malým športovým víťazstvom. Čo sa týka samotného podujatia, ide o absolútne vrcholovú udalosť a samotné udelenie organizácie je pre Slovensko a slovenský šport veľkým úspechom,“ začal Benický s dôvetkom, že toto podujatie je najvrcholovejšie v hádzanej. „Už samotná účasť skrz organizáciu je pre slovenskú hádzanú významným míľnikom a to hlavne pri situácii, keď naša reprezentácia nebola súčasťou vrcholových podujatí dlhé roky,“ vysvetlil s tým, že už nás dobiehajú mnohí. „Reálny obraz slovenskej hádzanej je taký, že dlhodobo zaostávame nielen za svetovou špičkou, ale, bohužiaľ, postupom času napredovali a vzdialili sa nám aj tzv. hádzanárski trpaslíci.“

V tejto veľmi náročnej dobe, ktorá je plná neistoty a výziev je aj čiastočná povolená účasť divákov malým športovým víťazstvom. Miroslav Benický

Generálny manažér prešovského tímu je však presvedčený, že podujatie môže hráčom priniesť aj určitú psychickú výhodu. „Na druhej strane sú v reprezentácii viacerí hráči mladšej generácie, pre ktorých bude účasť na ME veľkou výzvou a zároveň impulzom do ďalšej kariéry. Naše účinkovanie by malo byť predovšetkým o maximálnom výkone našich hráčov a akýkoľvek bodový úspech našej reprezentácie bude nesporným úspechom,“ povedal s tým, že ak postúpime, bude to obrovský úspech. „Môžeme len dúfať, že dobré vystúpenia našich reprezentantov namotivujú nové generácie k rozvoju hádzanej na Slovensku,“ uzavrel Miroslav Benický.

 

Receptom atmosféra?

Úspešný hádzanársky lodivod  mladších dorastencov Prešova Marek Gernát sa z ME na Slovensku teší. „Ja mám veľmi dobrý pocit z toho, že turnaj sa u nás organizuje, čo je zásluha súčasného vedenia SZH a som veľmi rád, že diváci môžu priamo prísť povzbudiť chlapcov v základnej skupine v Košiciach,“ povedal s tým, že práve domáce prostredie nám môže veľmi pomôcť aj pri možnom postupe zo základnej skupiny. „Tak toto je už ťažšia otázka a musíme veriť a držať prsty všetkým. Vieme, že nie sme favorit skupiny, ale hráme doma a s divákmi v žičlivej atmosfére je možné všetko,“ doplnil Gernát.

 

Hviezdou Nór Sagosen

Hádzanár Martin Ďurček, ktorý pôsobil aj v Topoľčanoch, považuje za favoritov Nórov. Tí by, podľa neho, podobne ako ženy, mali získať titul európskych hádzanárskych šampiónov. „Pocity sú krásne, predsa len takýto vrcholový šampionát sa u nás nekoná každý rok. Očakávam, že chlapci zabojujú aj keď to budú mať vo veľmi vyrovnanej skupine ťažké. Super-favoritom skupiny ako aj celého šampionátu je Nórsko na čele s hviezdnym Sagosenom, do počtu ale určite nebudú ani Rusi. A Litva vie potrápiť aj lepších súperov,“ povedal Ďurček s vierou v čo najlepšie slovenské výkony. „Verím, že chlapci odovzdajú maximum a pozbierajú nejaké body, postup zo skupiny by bol obrovské víťazstvo pre slovenskú hádzanú,“ doplnil. Ďurčeka teší aspoň umenie možného, ktoré sa dosiahlo s divákmi. „Mrzí ma, že nemôžeme naplniť 100% kapacity zimných štadiónov. Vypredaná aréna by naozaj pomohla našim chlapcom a hnala by ich dopredu. Na druhú stranu som rád, že sa aspoň zopár stoviek divákov dostane na zápasy a verím, že vytvoria super atmosféru pre všetkých hráčov, ako aj pre divákov pri TV,“ doplnil s dôvetkom, že šancu na postup zo skupiny vidí iba vtedy, ak sa predvedú kvalitné výkony. „Ak chceme pomýšľať na postup zo skupiny musíme poraziť Litvu, a o postup zabojovať proti Rusom. Hádzaná je šport, a ten vždy začína od 0:0. Takže stať sa môže hocičo,“ doplnil Martin Ďurček.

Super-favoritom skupiny ako aj celého šampionátu je Nórsko na čele s hviezdnym Sagosenom, do počtu ale určite nebudú ani Rusi. Martin Ďurček

 

Vylepšiť bilanciu

Bývalý československý hádzanár Milan Folťa, ktorý bol členom šiesteho tímu na olympiáde v Soule v roku 1988 vidí v ME na Slovensku aj propagačný aspekt. „Osobne sa veľmi teším, že časť ME je u nás a verím v dobrú propagáciu tohto športu. Je určite na škodu, že nemôžeme využiť plné kapacity obidvoch športových hál v Bratislave a Košiciach, ale skoro dva roky nežijeme normálnym životom, preto aj tých povolených 25 % sa  javí ako prijateľné riešenie, aj keď si osobne myslím, že to percento mohlo byť vyššie,“ vysvetlil Folťa svoj pohľad a dodal, že postupová matematika môže byť zložitá. „Niekde som čítal, že ak chceme postúpiť zo skupiny, musíme získať štyri body. To nie je celkom pravda, lebo môžu stačiť aj dva a štyri môžu byť málo,“ zdôraznil s dôvetkom, že dôležité bude myslieť aj na doterajší mizerný bodový úspech Slovákov na takýchto podujatiach. „Nechcem tvrdiť, že nie je dôležité postúpiť, musíme ísť od prvého stretnutia k poslednému a potom spočítať ako na tom sme, ale za veľmi dôležité považujem potrebu ukázať ako vieme konkurovať najlepším krajinám v Európe. Určite si budeme chcieť vylepšiť celkovú bilanciu v historických tabuľkách ME keď sme získali zatiaľ iba jeden bod,“ uzavrel bývalý československý hádzanár, ktorý hral aj na OH v Barcelone, kde ČSFR skončilo na deviatej priečke.

 

Šancu vidí na 60 percent

Na mužskú hádzanú sa rady pozrú aj príslušníčky nežného pohlavia. Hádzanárska rozhodkyňa a bývalá hádzanárka Čadce Simona Klieštiková sa už na podujatie veľmi teší, ale nezúčastní sa ho osobne. „Pocit mám úplne normálny, aj tak by som sa nemohla zúčastniť priamo v dejisku, lebo pracujem a bývam veľmi ďaleko od Košic, takže dúfam, že si budem môcť pozrieť zápasy v televízii. Veľmi sa teším, že sa uskutočňuje aj v našej krajne, lebo my si vieme poradiť s takými udalosťami. Napr. ME dorasteniek v minulosti bolo vynikajúco zorganizované,“ prezradila Klieštiková a pokúsila sa odhadnúť aj výsledok Slovákov. „Šanca je vždy, každý je zdolateľný, bude závisieť od momentálnej fyzickej a psychickej pripravenosti. Keby som to mala vyjadriť číselne, postup vidím na 60 %,“ nazdáva sa rozhodkyňa.

 

Špeciálny protest?

Iná milovníčka hádzanej Monika Heleszová je kritická k počtu divákov na ME. „Povolenú návštevnosť hodnotím z môjho pohľadu za nedostačujúcu v plnej miere. Ako to, že Maďarsko je bez obmedzení a SR dáva iba 25%? Ničia tým profesionálny šport,“ myslí si Heleszová s tým, že aj preto sa mnohí rozhodnú navštíviť napríklad halu v Budapešti, ktorá je s omnoho väčšou kapacitou. „Takto každý Slovák pôjde do Maďarska, lebo chce zažiť pravú atmosféru, ako si takýto turnaj zaslúži. Nie v 10000 kapacite haly 2500 divákov,“ povedala s tým, že ôsmym hráčom je proste publikum. „Čo sme si tým pomohli, že sme poslali Slovákov do zahraničia?“

Monika Heleszová sa nazdáva, že slovenská reprezentácia bude mať jeden veľký problém. „ME sú kvalitatívne každým rokom na vyššej a vyššej úrovni, kde už 18-roční hráči hrajú kvalitné ligy či dokonca Ligu majstrov. Bohužiaľ, slovenskému tímu podľa mňa budú chýbať dominantní nosní hráči,“ vysvetlila s dôvetkom, že tímy z Európy majú adekvátnu náhradu na každý post. „U nás toto chýba,“ uzavrela Heleszová.

 

Prvý duel odohrajú slovenskí hádzanári 13. 1. O 20:30 proti Nórsku, pokračujú 15. 1. od 18:00 proti Litve a 17. 1. o 18:00 proti Rusom. Európsky šampionát sa uskutočňuje okrem Slovenska aj v Maďarsku a šesť skupín sa odohrá v piatich mestách. Okrem Košíc to bude Bratislava a maďarské mestá Debrecin, Budapešť a Szeged.

 

Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com V. Serban

 

 

 

Similar Posts