Vláda schválila dohodu s USA, Naď pochválil Ficovho nominanta a poslal odkaz Chmelárovi i Žilinkovi

author
1 minute, 37 seconds Read

Vláda SR odklepla dohodu o obrannej spolupráci s USA.

Jaroslav Naď, ktorý zastáva pozíciu ministra obrany, sa poďakoval aj predchádzajúcim vládam na čele so Smerom-SD. „Ďakujem kolegom z vlády za zodpovedné rozhodnutie, ktoré je ďalším krokom k posilneniu našej bezpečnosti, obzvlášť tímu Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na čele s Ivan Korčok. USA sú najsilnejším spojencom v NATO, s ktorým sme potrebovali špecifikovať možnosti spolupráce tak, ako to má vyriešených ďalších 23 členských krajín NATO,“ napísal Naď na sociálnej sieti s tým, že poďakovanie smeruje aj Ficovi a Pellegrininu, „ktorí odštartovali a ďalej realizovali rokovania s americkou stranou“.

Poďakoval aj vtedajšiemu veľvyslancovi  SR v USA Petrovi Kmecovi, „ktorý bol spolutvorcom myšlienky podpisu tejto dôležitej dohody“.

Naď im poslal cez svoj facebook aj tento kompliment: „Ďakujem, že ste vnímali opodstatnenie tejto dohody už pred rokmi, plne sa s tým stotožňujeme,“ povedal Naď, ktorý vysvetlil, na čo bude zmluva slúžiť. Dá „rámec spolupráce, ktorá už roky prebieha, no nateraz nebola právne uchopená“.

Doplnil, že okrem toho získame investíciu do obrannej infraštruktúry. A dodal aj odkaz mierovému aktovistovi Eduardovi Chmelárovi, ale aj generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovo, ktorý poslal desiatky závažných námietok voči dohode. „Opakujem, že dohoda zároveň NEUMOŽŇUJE budovanie amerických vojenských základní na Slovensku, odovzdanie majetku Slovenskej republiky do rúk USA, alebo nebodaj uskladnenie jadrových zbraní na Slovensku (to by mali odborníci ako Žilinka či Chmelár vedieť, že toto má SR ošetrené inou zmluvou – NPT t.j. Zmluva o nešírení jadrových zbraní).“

alb, zdroj FB Jaroslava Naďa, foto ilustračná unsplash.com

Similar Posts