ATÓMOVÁ ELEKTRÁREŇ PRI DUNAJI, KTORÁ NIKDY NEVZNIKLA, MÁ V BLÍZKOSTI AJ TOTO SÍDLISKO DUCHOV. NAVŠTÍVILA HO POĽSKÁ YOUTUBERSKÁ RODINA

author
2 minutes, 20 seconds Read

Vedeli ste, že na hranici medzi Rumunskom a Bulharskom plánovali vybudovať jadrovú elektráreň, ale po plánoch a začatí výstavby sa projekt stopol? Dokonca tu už stoja činžiaky pre odborníkov, ktorí mali elektráreň stavať. Pozostatky zo začiatku výstavby sa nachádzajú na severe Bulharska, približne 3 kilometre od Belene v provincii Pleven.

Zaujímavosťou je aj to, že ak by elektráreň vyrástla, musela by riešiť potenciálnu hrozbu záplav a tak vybudovať aj dostatočnú ochranu pred tým, aby sa voda, podobne ako vo Fukušime po cunami z 11. marca 2011, dostala priamo do objektu. Miesto navštívili aj poľskí youtuberi žijúci v Bulharsku- Eunika, Marcin aich dcéra Patrycja. V jednom z videí vysvetľujú, prečo sa rozhodli bývať práve v krajine na Balkánskom polostrove.

Poprechádzali sa po sídlisku, ktoré už vyrástlo dávno, ale nikdy sa nevyužilo. Pôsobí na pohľad podobne ako mesto duchov Pripjať, kde žili pracovníci jadrovej elektrárne Černobyľ. Ale s tým rozdielom, že tu v blízkosti mesta Belene bývať ani nestihli, pretože elektráreň nikdy nepostavili. A ešte, samozrejme, s tým rozdielom, že tu sa, našťastie, žiadna tragédia neudiala. Zábery na sídlisko natočila aj televízia AP v tomto videu.

„Boli vôbec niekedy obývané?“ opýtala sa Eunika vo videu youtube-kanála Orient Explorer počas príjazdu na sídlisko „duchov“. „Normálne som si nemyslel, že máme niečo podobné ako Černobyľ tak blízko,“ reagoval youtuber Marcin po vystúpení z auta. Poliak následne umožnil svojim divákom, aby si sídlisko pozreli aj z výšky – vďaka dronu. Počas letovej prehliadky vysvetlil, že tu mali bývať rodiny ruských expertov jadrovej energetiky.

Dodnes niekoľko obyvateľov Belene verí, že reaktor vznikne.

„S novými bytmi počítali aj Bulhari, ktorí chceli získať v elektrárni miesto,“ objasnil youtuber s tým, že plány prekazil pád socializmu. „Dodnes niekoľko obyvateľov Belene verí, že reaktor vznikne,“ dodal spolutvorca zaujímavých videí. Vo väčšine postavených činžiakov nikto nikdy nebýval. Ale napríklad pri pohľade do jedného z nich videli, ako jedna izba slúžila ako chliev pre zvieratá.

Oblasť Belene je však najznámejšia vďaka ostrovu na Dunaji, kde v predchádzajúcom režime v internačnom tábore väznili aj kontrarevolucionárov. (alb), zdroj a foto prt scr https://www.youtube.com/watch?v=eKP4ZZyDAE4 

Similar Posts