dav

POĽSKÉ NEMOCNICE NESMÚ BEZDOMOVCA VRÁTIŤ NA MRZNÚCU ULICU. AKO SA K ĽUĎOM BEZ STRECHY NAD HLAVOU STAVAJÚ ZDRAVOTNÍCKE ZARIADENIA U NÁS?

author
9 minutes, 38 seconds Read

Hoci táto zima patrí medzi tie miernejšie, byť bezdomovcom nie ani pri slabších mrazoch nič príjemného. Známy je napr. prípad z Banskej Bystrice, kde nedávno pred železničnou stanicou zamrzol človek bez domova. U našich severných susedov je to vyriešené. Poľská tlač píše, že varšavské nemocnice musia pomôcť nájsť bezdomovcovi nocľah a nepustiť ho len tak do mrazu. Prístupy na Slovensku sa v rôznych mestách odlišujú. Najzaujímavejšia je situácia v Ružomberku.

Zákony hovoria jasne – na Slovensku je za nich zodpovedná mestský úrad toho mesta, v ktorom sa človek bez domova nachádza. „Na Slovensku sa starajú o bezdomovcov mestá a samosprávy, kde sa bezdomovec zdržiava. Neexistuje povinnosť zdravotníckeho zariadenia zabezpečiť ubytovanie pre bezdomovcov,“ uvádza Milan Henčel, námestník LPS NsP Prievidza so sídlom v Bojniciach s tým, že ak je takýto pacient hospitalizovaný rieši sa jeho umiestnenie cez sociálnu sestru. „Pacient – bezdomovec – ktorý nevyžaduje hospitalizáciu a prišiel na ošetrenie, následne odchádza zo zdravotníckeho zariadenia. Niekedy sa stane, že neodíde, alebo prídu za ním aj iní, veď v nemocnici je teplejšie, ako vonku,“ dodal s tým, že v niektorých prípadoch, čo ale nebýva často, takýchto klientov strpia. „Necháme ich prespať cez noc a na druhý deň si hľadajú ubytovanie v útulkoch, ale bez našej pomoci. Ale ako je u nás zvykom, nie vždy sú slušní, obťažujú čakajúcich pacientov, špinia na chodbe, robia neporiadok, vtedy vyžiadame pomoc väčšinou Mestskej polície,“ dodal Henčel o situácii v Bojniciach a Prievidzi.

Ružomberok
So zaujímavým riešením v prospech ľudí bez domova prišli v Ústrednej vojenskej nemocnici SNP – FN. Ako nás informovala hovorkyňa Petra Dišková, „od 1. 1. 2020 ÚVN SNP Ružomberok-FN zamestnáva sociálnu pracovníčku, ktorá pomáha riešiť následné zabezpečenie starostlivosti o pacientov bez domova, ako aj pacientov, ktorí domov majú, ale nemá sa o nich kto postarať po prepustení z nemocnice“.

Od 1. 1. 2020 ÚVN SNP Ružomberok-FN zamestnáva sociálnu pracovníčku, ktorá pomáha riešiť následné zabezpečenie starostlivosti o pacientov bez domova, ako aj pacientov, ktorí domov majú, ale nemá sa o nich kto postarať po prepustení z nemocnice.

Žilina
Žilina je jedno z naväčších slovenských miest a aj bezdomovcov je tu veľké množstvo. Cítia to aj v miestnej Fakultnej nemocnici s poliklinikou, kde sa s ľuďmi bez domova tiež stretávajú často. „Mnohí z nich sú na našom urgentnom príjme už pravidelnými návštevníkmi,“ priznáva Lenka Záteková,

hovorkyňa zdravotného zariadenia s tým, že aj o takýchto klientov je postarané. „Každého takéhoto pacienta naši pracovníci umyjú, dostane čisté oblečenie, vyšetria ho a poskytnú mu potrebnú zdravotnú starostlivosť. Ak je to nutné, pacient ostane aj v expektačnej miestnosti urgentného príjmu, kde strávi noc,“ prezradila Záteková a dodala, že svoju úlohu vykonávajú aj ďalšie zariadenia. „Pri pacientoch, ktorí nemajú domov, kontaktujú naši zamestnanci urgentného príjmu útulky pre ľudí a charity, ktoré by mohli bezdomovcov prijať a vždy sa im snažia pomôcť.“ Hovorkyňa však opisuje aj situáciu, keď bezdomovec nespolupracuje a následne má nemocnica zviazané ruky. „Mnohokrát sa však stretávame s odmietnutím zo strany pacienta, ktorý takúto pomoc odmietne, prípadne ju nevyužije a opätovne sa ešte aj v priebehu jedného dňa vráti na urgentný príjem – znovu s požitím alkoholu alebo úrazom spôsobeným z tohto dôvodu,“ uzatvára Lenka Záteková.

Banská Bystrica
Ako KĽÚČ OD… informovala Ružena Maťašeje, hovorkyňa a manažérka pre vzťahy s verejnosťou banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice s poliklinikou, jedna z najväčších slovenských nemocníc „pristupuje k ošetreniu bezdomovcov podľa aktuálneho zdravotného stavu“. V prípade, že je to nevyhnutné z hľadiska aktuálneho zdravotného stavu, nastáva jeho hospitalizácia. „Ak po ukončení hospitalizácie je odkázaný naďalej na pomoc inej osoby a vyžaduje následnú sociálnu starostlivosť, spolupracujeme s príslušnými sociálnymi úradmi pri umiestnení takéhoto pacienta adekvátnou soc. službou,“ povedala s tým, že je bezdomovca po ošetrení možné prepustiť domov, je už na ňom, či sa v meste pod Urpínom presunie do Charity, alebo využije možnosti, ktoré poskytuje Červený kríž.

Ak po ukončení hospitalizácie je odkázaný naďalej na pomoc inej osoby a vyžaduje následnú sociálnu starostlivosť, spolupracujeme s príslušnými sociálnymi úradmi pri umiestnení takéhoto pacienta adekvátnou soc. službou.

Nitra
Hovorkyňa Fakultnej nemocnice Nitra Tatiana Timková prezradila, že „v prvom rade sa vyhodnotia zdravotné príčiny“. Zohľadňuje sa aktuálny zdravotný stav či stav sebaobsluhy. „V prípade potreby je bezdomovcovi poskytnuté poradenstvo so zameraním na zariadenia určené pre ľudí bez domova v rámci mesta Nitra – Nocľaháreň u sv. Rafaela Nitra (funguje cca od 19. do 7. hod.), eventuálne Útulok pre bezdomovcov Nitra (možnosť celodenného pobytu za podmienky ustanovené vnútornými predpismi Mesta Nitra), ale konečné rozhodnutie je na bezdomovcovi, či má vôbec záujem využiť služby daných zariadení, nakoľko „prikázať to“ bezdomovcovi nemôžeme, je to na ich slobodnom rozhodnutí,“ povedala Timková. „V prípade nepriaznivého zdravotného stavu, či nezlepšeniu zdravotného stavu po ošetrení v rámci ambulantnej starostlivosti sa odporúča hospitalizácia s následnou diagnostikou dopadov zdravotného stavu a zo strany sociálneho pracovníka – realizovanie sociálnej diagnostiky a plánu sociálnych intervencií na zmiernenie aktuálnych dopadov zdravotného stavu samozrejme za podmienky postoja samotného bezdomovca k daným úkonom,“ uzavrela hovorkyňa FN Nitra.

Trenčín
Fakultná nemocnica v Trenčíne bezdomovcom po ošetrení a prepustení z liečby nočľah nezabezpečuje. „Pri ďalšom umiestení takýchto ambulantne ošetrených, aj hospitalizovaných pacientov, prípadne vybavovaní potrebných záležitostí so zabezpečením následnej ošetrovateľskej starostlivosti v špecializovanom zariadení, spolupracuje s príslušnými inštitúciami naše sociálne oddelenie,“ povedala hovorkyňa FN Martina Holecová.

Kežmarok
V nemocnici Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku sú bezdomovci riešení sociálnou sestrou. „Postupuje sa podľa Zákona č. 448/2008 o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších predpisov pri riešení pacienta bez prístrešia, ktorý nie je v dôchodkovom veku, alebo ide o pacienta so závažným zdravotným postihnutím u ktorého pominuli dôvody, pre ktoré bol hospitalizovaný,“ prezradila Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny AGEL SK, že pri bezdomovcoch sa prihliada na zdravie. „Vzhľadom na nepriaznivý zdravotný stav (demencia,

amputácia končatiny, organický psychosyndróm, závislosť od alkoholu a pod.) ak sú takíto pacienti v sociálnej núdzi odkázaní na pomoc inej fyzickej osoby, nemôžu sami zostať v prirodzenom prostredí, alebo sú bez domova, nie sú schopní konať tak, aby ochránili svoju osobu, ich život a zdravie je vážne ohrozené na ulici obraciame sa na VÚC – podľa trvalého pobytu, so žiadosťou o bezodkladné poskytnutie sociálnej služby v DSS, alebo v špecializovanom zariadení. Pacienta, ktorý je poberateľom dôchodcovskej dávky rieši podľa trvalého pobytu mesto, obec,“ doplnila Pavlíková s tým, že v zmysle Zákona 195/1998 Z. z. o sociálnej pomoci žiadajú podľa § 93 odst. 2 v naliehavých prípadoch „prijatie aj mimo poradovníka, pred nadobudnutím rozhodnutia o poskytovaní starostlivosti v zariadení, pretože si to vyžaduje aktuálna sociálna situácia“. Všetko to však komplikuje každodenná realizácia v praxi, ktorá naráža najmä na kapacity. „Aktuálne je veľký deficit voľných miest v sociálnom zariadení, sú poradovníky, hospitalizácia niekedy trvá aj 60 dní, posledné dni sú zo sociálnej indikácie, čo neakceptuje zdravotná poisťovňa,“ doplnila hovorkyňa s tým, že hľadať bezdomovcovi ubytovanie neprináleží nemocnici, pretože je to kompetencia miest a obcí. „Samozrejme, pokiaľ ide o ošetrenie na ÚPS je počas nočnej služby v sledovaní zdravotníkov, ak vyžaduje ústavnú starostlivosť, je pacient bez domova hospitalizovaný,“ dodala Pavliková.

Aktuálne je veľký deficit voľných miest v sociálnom zariadení, sú poradovníky, hospitalizácia niekedy trvá aj 60 dní, posledné dni sú zo sociálnej indikácie, čo neakceptuje zdravotná poisťovňa.

ProCare a Svet zdravia
Komunikačná špecialistka siete nemocníc ProCare a Svet zdravia Jana Fedáková pre KĽÚČ OD… povedala, že „pacient je do zdravotného zariadenia prijímaný na základe jeho zdravotného stavu, avšak tiež so zohľadnením jeho sociálnej situácie a možností reálnej liečby v domácom prostredí“. Po ošetrení a ukončení hospitalizácie je pacient prepustený do domáceho liečenia. „Ak pacient potrebuje následnú ošetrovateľskú starostlivosť a nemá na to vytvorené podmienky v domácom prostredí, nemocnica kontaktuje sociálnych pracovníkov samosprávy, kde je pacient evidovaný. V spolupráci so samosprávou následne rieši umiestnenie pacienta v zariadení sociálnych služieb,“ doplnila Fedáková.

Nemocnice siete AGEL
V rámci ďalších nemocníc, ktoré patria sieti AGEL sa postupuje rôzne. Ako prezradila hovorkyňa siete Martina Pavliková, nemocnica v Krompachoch spolupracuje so sociálnymi pracovníkmi mesta. „V nemocnici Komárno sa každému bezdomovcovi poskytne akútna pomoc, ak je v nemocnici hospitalizovaný, prevádza sa tzv. hygienický postup. Ukončením hospitalizácie je k takémuto pacientovi privolaná sociálna sestra, ktorá ďalší postup rieši s mestom Komárno. V Nemocnici Levice je každý jeden bezdomovec v prípade potreby ošetrený, resp. hospitalizovaný, nemocnica však nocľah pre bezdomovcov nezabezpečuje. V Nemocnici Levoča, ak to zdravotný stav vyžaduje, pacient (bezdomovec) je prijatý na lôžkové oddelenie. Ak sa nevyžaduje hospitalizácia, tak sa kontaktujú mestské úrady alebo obecné úrady, kde má bezdomovec trvalý pobyt a spoločne je snaha vyriešiť umiestnenie bezdomovca. V Nemocnici Zvolen, pokiaľ bezdomovec potrebuje akúkoľvek zdravotnú starostlivosť, tá mu je poskytnutá v potrebnom rozsahu. Ak sa bezdomovci zdržiavajú v nemocnici počas nepriaznivého mrazivého počasia a nie sú pod vplyvom alkoholu a omamných látok, môžu sa u nás zohriať, ale zároveň im poskytujeme informácie o miestach v meste Zvolen, ktoré sú nich vhodnejšie ako napr. ohrevňu pre bezdomovcov,“ uzavrela hovorkyňa siete nemocníc AGEL.
Michal Albert, foto autor

 

 

Pozrite, ako je to v Poľsku: 

https://www.rpo.gov.pl/pl/content/rpo-bezdomni-nie-moga-byc-wypisywani-ze-szpitali-do-noclegownihttps://warszawa.wyborcza.pl/warszawa/7,54420,24351158,szpitale-nie-zostawia-bezdomnych-na-mrozie-od-teraz-powinny.html

Similar Posts