UNIFORMITA APATIE? A ČO TAK UROBIŤ LEGÁLNU REVOLÚCIU?

author
2 minutes, 21 seconds Read

Aj mainstream dnes prispieva ak apatii dnešných dní. A to aj tým, že celý kolobeh toho, čo sa v médiách ponúka, je už príliš uniformný a nedáva priestor pre ľudské uvažovanie, občiansku angažovanosť, okrem tých povolených systémových údajných protestov.

Politické strany sa už začali predbiehať v informovaní občanov, koľko oni veľa urobili, prípadne chceli urobiť, ale im to nebolo umožnené… No najmä sa budú aj na úkor iných pracovných povinností (poslanci NR SR priznávajú, že sa už ponáhľajú kampaňovať) predbiehať v tom, aby ľuďom odovzdali nejaký letáčik, vyumelkované noviny s prepracovanými heslami marketérov. Na jednej strane ich chcú vyburcovať, aby sa 29. februára zdvihli a išli voliť. Na druhej strane nerobia nič preto, aby ľudia boli angažovaní aspoň do tej miery, že pôjdu voliť.

Na jednej strane ich chcú vyburcovať, aby sa 29. februára zdvihli a išli voliť. Na druhej strane nerobia nič preto, aby ľudia boli angažovaní aspoň do tej miery, že pôjdu voliť.

Celý mainstream je totiž celý čas nastavený, rovnako ako oni, politici, na chlieb a hry. A mainstream plní najmä tie hry. A mnohí ľudia sú už tak ohlúpení tým vyumelkovaným mainstreamom, že to, čo nepropaguje Markíza, o tom ani nevedia, a to, čo im nepovedia na Joj-ke, to jednoducho neurobia, lebo je to nemoderné. A tak celá aktivita mnohých ľudí je len o sledovaní bulvárnych správ o tom, kto mal aké šaty na novoročnom plese v opere (už sa to blíži), alebo kto sa s kým rozvádza, akoby tieto informácie nemali zostať medzi dvomi osobami, veď už dosť, že je do nich zainteresovaný súd, súdni úradníci, advokáti… Tak namiesto dania pokoja tým dvom, ktorí zažívajú niečo neľahké v ich živote, to ešte vďaka bulvárnym médiám riešia všetci ľudia.

Čo tak urobiť malú revoltu? Dovolenú revoltu.

A tak, teraz aj politici, budú sa musieť prispôsobiť tejto apatii. Nebudú ľudí príliš otravovať siahodlhými príhovormi, desiatkami strán programu – vedia, že to už nikto nečíta. A maximálne stihne prečítať nejaké tie tri slová na predražených bilbordoch. Takže hranie na city. Krásne farby, krásne heslá.

Ak budeme ako voliči voliť podľa ich scenára, že do parlamentu pôjdu strany, ktoré dali najviac do bilbordov, tak tento systém apatie, ku ktorému prispieva výchovou k neangažovanosti aj mainstream, takto vlastne podporíme. Čo tak urobiť malú revoltu? Dovolenú revoltu.

PhDr. Michal Albert, PhD., ilustračná foto pixnio.com

Similar Posts