AKO UKÁZAL RAKETOVÝ ÚSPECH KOTLEBU, SÚ AJ INÉ PÁKY, KTORÝMI SI STRANY DOKÁŽU ZÍSKAŤ VOLIČOV, MYSLÍ SI NOVINÁRKA

author
4 minutes, 23 seconds Read

Na otázky súvisiace s blížiacimi sa parlamentnými voľbami, nám odpovedala Renáta Bogdáni – regionálna novinárka, zakladateľka Gemerskej pobočky OZ Pars Artem a literátka. Parlamentné voľby sa uskutočnia 29. februára.

Blížia sa parlamentné voľby. Slovensko oblepia tisícky bilbordov. Väčšinou pôjde o pocitové heslá a frázy, nie o program.
Áno, už sa to aj začalo. (smiech)

Sledujete program strán pred tým, ako sa rozhodnete, koho voliť? Alebo to nechávate na emócii z bilbordu?
Zrejme je veľký rozdiel medzi radovým voličom a novinárkou, čo na univerzite študovala ekonomiku a národné hospodárstvo a od ktorej sa očakáva, aby mala o politickom dianí aspoň zhruba prehľad.
Teda ja si konkrétne pozorne všímam bilbordy aj všetky väčšie-menšie plagáty. No rozhodujem sa komplexne, podľa celkovej politiky daných strán a ich leadrov.
Bilbordy Kotlebovcov sú mi skôr len na smiech a nad plagátmi národniarov v Tornali „Podporujeme slovenské rodiny“, pričom Tornaľa má prevažne Maďarské obyvateľstvo, len krútim hlavou. Chcú tým povedať, že maďarské rodiny nech vymrú hladom?

Bilbordy Kotlebovcov sú mi skôr len na smiech a nad plagátmi národniarov v Tornali „Podporujeme slovenské rodiny“, pričom Tornaľa má prevažne Maďarské obyvateľstvo, len krútim hlavou.

Všímate si už rôzne bilbordy? Ktorý vás myšlienkovo zatiaľ zaujal najviac?
ĽSNS sľubuje vziať peniaze od oligarchov a mafie. Znie to síce impozantne, ale nereálne. Plus z pôsobenia Kotlebu na čele BBSK už vieme, ako plytval financiami, ako presadzoval rodinkárstvo, ako si za štátne peniaze staval vilu.
Ja sa na tom všetkom viem len smiať. O to hrozivejšie je, že niekto tieto falošné sľuby môže brať aj vážne a že by pod ich vplyvom rozhodoval vo voľbách.

ĽSNS sľubuje vziať peniaze od oligarchov a mafie. Znie to síce impozantne, ale nereálne.

Plánujete sa zúčastniť parlamentných volieb 29. februára? Už aj viete, koho budete voliť?
Voliť chodievam vcelku pravidelne. A som verná volička. Ja subjekt, ktorý volím, sledujem permanentne, nie len pár týždňov pred voľbami.

Páči sa vám systém, v ktorom akoby rozhodli bilbordy a ich množstvo a schopnosť marketérov dostať na ne čo najviac iracionálnej emócie?
Nemyslím, že by rozhodovali billboardy. To už skôr ma desí volebná korupcia, manipulatívne heslá a emócie v rôznych tlačených podobách, či médiách.
Keď už sme pri tej schopnosti marketérov, mňa doteraz najviac ohúril billboard s naším bývalým regionálnym politikom Štefanom Vavrekom. Pri fotke sa skveli dve mohutné slová: Slovenský Obama! Bolo to frapantné, výstižné, skvelá paralela!

Ste za to, aby sa úplne zakázala bilbordová kampaň?
Nie. Načo? Ak je náš slovenský volič tak ľahko manipulovateľný, že za 5€ zvolí obrazne povedané aj samotného diabla, potom nám žiaden zákaz bilbordov nepomôže.

Ak je náš slovenský volič tak ľahko manipulovateľný, že za 5 eur zvolí obrazne povedané aj samotného diabla, potom nám žiaden zákaz bilbordov nepomôže.

Pamätáte si, že by vás v minulosti pri voľbe ovplyvnil práve bilbord?
Ako som už uviedla aj na začiatku: Rozhodujem sa komplexne a tak by sa mal aj každý aspoň priemerne inteligentný volič.

Alebo ste na ne nikdy nedali?
Ten slovenský Obama ma očaril, no volila by som ho aj bez tých bilbordov.

No ako nám ukázal raketový úspech Kotlebovcov, či aj Donalda Trumpa, jestvujú aj iné páky, ktorými si politické subjekty dokážu získať svojich voličov.

Nedávno poslanci opätovne schválili zákaz zverejňovania tzv. prieskumov verejnej mienky z doterajších 14 dní na 50 dní pred voľbami. Ako tento krok hodnotíte?
Ono doteraz tu bola predstava, že prieskumy verejnej mienky manipulujú rozhodovanie voličov. Stále si to viem predstaviť pri tých menších politických stranách balansujúcich na pokraji zvoliteľnosti. Tam ten volič môže mať oprávnenú obavu, že jeho hlas napokon prepadne.
No ako nám ukázal raketový úspech Kotlebovcov, či aj Donalda Trumpa, jestvujú aj iné páky, ktorými si politické subjekty dokážu získať svojich voličov.
A ten posun zo 14 na 50? Uvidíme, ako sa prejaví, alebo aj neprejaví jeho efekt na výsledkoch samotných volieb. Ďakujem za možnosť prezentovať svoje názory. A na záver snáď len toľko: milí voliči, volebné právo je síce právom nás všetkých, no mali by sme k nemu pristupovať zodpovedne. A voliť po rozumnom zvážení, čo ktorá strana ponúka a či je svoje sľuby schopná premieňať aj na činy.

M. Albert, foto ilustračné print screen youtube a naseslovensko.net

Marian Kotleba na fotografii vyťahuje traktorom zapadnuté vozidlo RTVS.

 

Similar Posts