TO JE CIRKUS, AKO SA PATRÍ, POVEDAL KLUS O NÁVRHU FICA STIAHNUŤ SLOVENSKÉ ZLATO Z ANGLICKA

author
2 minutes, 27 seconds Read

Minulý týždeň predseda Smeru-SD Robert Fico prišiel s informáciou o slovenskom zlate, ktoré sa nachádza v Bank of England. Z britských ostrovov by sa malo takmer 32 ton tohto vzácneho kovu v celkovej hodnote cca 1,3 miliardy eur, preniesť. K tomuto návrhu sa vyjadril v relácii RTVS O 5 minút 12 aj dvaja podpredsedovia NR SR – predseda vládnej strany MOST-HÍD Béla Bugár a podpredseda SaS Martin Klus.

Expremiér Robert Fico informoval, že Slovensko má celé množstvo tzv. investičného zlata uložené na britských ostrovoch – v Bank of England. „Hovoríme o zlate vo váhe 31,7, v celkovej hodnote približne 1,3 miliardy eur. Toto zlato tam je dlhodobo,“ povedal s tým, že je to výsledok rozhodnutia vlády Československa, „ktorá sa bránila tomu, aby sa k tomuto zlatu dostali fašisti“.
Fico informoval, že sa pozreli na to, čo Slovensko za toto uloženie získa. „My sme sa pozerali na mieru zhodnotenia tohto zlata, pokiaľ ide o operácie, ktoré Bank of England robí s týmto zlatom, a tá ročná miera zhodnotenia je veľmi nízka,“ povedal s tým, že sa pohybuje od 0,2 do 0,4 percenta. „V podstate to nemá absolútne žiadny význam.“
Podľa Fica je snaha otvoriť túto tému výsledkom sledovania situácie v rôznych krajinách. „Dnes sú krajiny, ako je Poľsko, Maďarsko, Rakúsko, Nemecko a Rumunsko (…), ktoré sa z rôznych dôvodov rozhodli zlato z Anglicka stiahnuť pod vlastnú kontrolu,“ povedal expremiér s tým, že sú na to vážne dôvody. „Po prvé je to dôvod hroziacej finančnej a hospodárskej krízy. A každá krajina chce mať pod kontrolou svoje vlastné zlato. Po druhé je to vlečúci sa proces Brexitu, kde nevieme, čo nám Briti môžu, alebo nemôžu vyviesť. A tá nestabilita je pomerne veľká,“ doplnil na tlačovej konferencii Robert Fico.
Podpredseda NR SR Martin Klus si o návrhu stiahnuť z Veľkej Británie slovenské zlato myslí svoje: „To je cirkus, ako sa patrí,“ povedal.
Ďalší podpredseda zákonodarného zboru Béla Bugár bude na poslaneckom klube odporúčať, aby MOST-HÍD stiahnutie zlata nepodporil. „Zoberte si, že my s tým môžeme obchodovať. Ale nie tu. Keby to bolo doma, nemôžeme obchodovať. Strácame na tom. Potom to sú náklady, samozrejme, aj na stráženie, uskladnenie,“ dodal Bugár s tým, že by to neprinieslo veľa výhod. „Práve preto nie, lebo ak tieto, dá sa povedať, vedľajšie účinky tohto rozhodnutia budú pre štát negatívne, no tak potom to nesmieme urobiť,“ dodal Bugár.

(alb), zdroje:
https://www.youtube.com/watch?v=cBc20XdSs7c
https://www.youtube.com/watch?v=8HpTzH-f8jI

Foto: ilustračná: pixnio.com

Similar Posts