ZÁPAS NHL V PRAHE OVLÁDLI HOKEJISTI FLYERS

author
4 minutes, 15 seconds Read

Bola to veľkolepá šou – taká, ako k najlepšej hokejovej lige sveta patrí. A KĽÚČ OD… bol pri tom naživo! V českej metropole zápas Philadelphie Flyers proti Chicagu Blackhawks (4:3) bol aj o troch českých zástupcoch – Kämpfovi, Kubalíkovi, ale najmä o hviezde Letcov a kapitánovi českého národného tímu Jakubovi Voráčkovi. Úvod patril aj legendárnemu spevákovi Karlovi Gottovi, ktorý umrel v utorok. Fanúšikovia na štadióne, ale aj milióny pred televíznymi obrazovkami po celom svete si umelca uctila minútou ticha.

Duel v O2 aréne otvorila legenda českého hokeja, ktorá bola pri olympijskom zlate z Nagana – Dominik Hašek. Pred symbolickým úvodným buly, ktorý bývalý brankár Buffala či Detroitu vhodil, mnoho ľudí z beznádejnej haly vstalo. Nasledovalo skutočné buly, a výborný zápas Global series sa začal, čo takmer 18-tisíc divákov v pražskej aréne priviedlo do veľkého hokejového tranzu. Ako prví sa so svojím Lets go Flyers začali prejavovať priaznivci klubu z mesta bratskej lásky. Ale postupne sa osmelili aj tí, ktorí drukovali Blackhawks – klubu s nádherným logom, ktoré je v rámci športových klubov jedno z najcennejších. Nádherné na NHL je aj to, že tu neexistuje tá klasická slovenská nenávisť medzi jednotlivými tímami a tak je úplne prirodzené že vedľa seba sedí milovník Letcov a priateľ Indiánov. Žiadne bitky, žiadne nenávistné komentáre. Iskrilo to však nielen na ľade, ale aj v hľadisku, kde si spolu zatancovali maskoti týchto klubov, no po slaďáku sa rýchlo od seba odlepili a pokračovali v šou medzi ľuďmi. No tá najdôležitejšia – hokejová – sa odohrávala na ľade v skutočne horúcej atmosfére. Bolo cítiť, že je to prvý zápas sezóny, a tak si fanúšikovia neužili až toľko tvrdej hry, oplieskania hráčov o mantinel, ani veľa bitiek (Philadelphia, navyše, už nie je chladničkovým mužstvom, ako v ére legendárneho kapitána Erica Lindrosa). Klasické „oklepávačky“ popri bránke, kde sa obrana snaží nepustiť útočníkov protivníka k svojmu strážcovi svätyne, do toho nepočítame. Zo začiatku zápasu sa Chicago javilo aktívnejšie. No ako prví skórovali Flyers a odvtedy bol tím spätý s históriou Spojených štátov Americký o niečo lepší. Bývalý klub Mariána Hossu síce doťahoval, no Flyers sa postupne dopracovali k vedeniu aj o dva góly (3:1 a 4:2). Aj vďaka odvolaniu brankára v záverečných minútach sa čiernym jastrabom podarilo znížiť na 4:3, no víťazom Stanley Cupu okrem iného aj z roku 2010, sa už vyrovnať nepodarilo. Mimochodom, v Prahe to bola repríza finále Stanley Cupu – keď pred deviatimi rokmi dominovali Toews, Hossa a spol práve po porážke Philadelphie. Symbolika je dokonaná, veď pred deviatimi rokmi sa NHL otvárala rovnako v Prahe, aj keď medzi inými súpermi. Toto otvorenie prinieslo finále práve medzi súpermi, ktorí si to rozdali aj 4. októbra v českej metropole. Súčasťou šou boli aj rozhovory s českými účastníkmi Global series, či pred zápasom natočené vtipné pasáže, ako sa zahraniční hokejisti neúspešne snažili vysloviť slová ako „párek v rohlíku“ či „kostrbatý“. Po tomto úchvatnom zápase ulicami Prahy znelo Lets go Flyers! Po minuloročnom nezvládnutí úvodu sezóny hokejisti okolo kapitána Girouxa vykročili lepšie. Giroux si, mimochodom, oživil spomienky, keď práve v O2 aréne dvíhal na hlavu pohár kanadských hokejových majstrov sveta.
Možnosť priniesť NHL do českej metropoly je splneným snom mnohých fanúšikov, ktorí tak mohli na vlastné oči vidieť najlepšiu hokejovú súťaž na svete. Niektoré hviezdy sa vo vyhradenej zóne pred zápasom podpisovali na dresy, ľudia sa fotili aj s maskotmi a súčasťou bola napríklad aj výroba vlastných hokejových kartičiek. Zápas NHL v Prahe bol však najmä obrovským biznisom. Ak počítame, že najlacnejšie lístky stáli v prepočte 70 eur, ktoré sa však hneď predali a ak pridáme fakt, že napr. V.I.P. lístok priekupníci pred zápasom predávali za 250 eur a vyššie, tak pri počte takmer 18-tisíc platiacich divákov ide o poriadny balík peňazí. To už je, žiaľ, ďalšia súčasť Národnej hokejovej ligy, kde za veľké peniaze hrajú najlepší hokejisti sveta. A pravdou je, že výkony, za ktoré tieto peniaze dostávajú, sú neporovnateľne vyššie, než výkony v európskych hokejových ligách.

Michal Albert, foto Nicole Blankenship

Similar Posts