PANNA, KTORÚ CHCE ZVIESŤ FRANCÚZSKY ZVRHLÍK, ALEBO ČO NÁS UČÍ KONFLIKT MACRONA S BRAZÍLSKOU HLAVOU ŠTÁTU?

author
1 minute, 33 seconds Read

Aktuálny konflikt, ktorý v súčasnosti zapĺňa stránky politického bulváru, sa akiste veľmi hodí v končiacej sa uhorkovej sezóne. Na pozadí požiara amazonských pralesov prebieha politický súboj o téme pomoci. KOMENTÁR.

Kým jeden ju najprv chce, potom ústami prezidenta už nechce, druhá strana ju chce a zalobovala o ňu na G7 – ide o francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý sa pýši, že zariadil pomoc Brazílii v boji s ohňom, ktorý ničí brazílsku prírodnú pýchu. No kým brazílska strana štedrú pomoc najprv prijala, nastal obrat. Brazílsky prezident Bolsonaro sa doslovne vyjadril, že jeho krajina je ako panna, ktorú by chceli zvrhlíci zvonku. Povedal si, že nič mu nestojí za takúto pomoc. Pomoc, ktorej súčasťou mala byť aj pomoc vojenská, čo je už však vmiešavanie sa do vnútorných záležitostí štátu. Prezident najväčšej juhoamerickej buchol po stole a povedal dosť. Nechce sa takto politicky pripútať k Parížu a hovorí, že s požiarom si vystačia sami. Ako uvádzajú médiá, napr. Startitup, v súčasnosti s požiarom bojuje aj 44-tisíc brazílskych vojakov a prezident verejnosť upokojuje, že prírodný živel majú pod kontrolov. Súčasný konflikt dvoch prezidentov poukazuje na fakt, že nie každá pomoc sa hodí a krajiny by sa nemali báť byť sebestačnými. Nie všetko je správne ponímať globálne, aj keď dnešný systém by mal najradšej z celého sveta jednu veľkú globálnu krajinu riadenú z jedného centra.

(alb)
Zdroje: https://www.bbc.com/news/world-latin-america-49479470, https://www.theguardian.com/world/2019/aug/27/amazon-fires-brazil-to-reject-20m-pledged-by-g7, https://www.startitup.sk/brazilsky-prezident-odmietol-20-milionov-eur-na-zachranu-amazonskeho-pralesa/

Foto ilustračná: zdroj FB 

Similar Posts