STRATA 217 MILIÓNOV EUR V MIKLOŠOVEJ PRIVATIZÁCII ELEKTRÁRNÍ? OBVINENIA SÚ PROKURATÚROU ÚDAJNE ZRUŠENÉ

author
1
2 minutes, 30 seconds Read

Podľa portálu Aktuality.sk boli Generálnou prokuratúrou zrušené obvinenia voči štátnym manažérom vo veci škôd štátu v prípade privatizácie Slovenských elektrární. Tí mali ešte za druhej vlády Mikuláša Dzurindu spôsobiť Slovenskej republike škodu 217 miliónov eur. Samotná privatizácia sa spomína aj v spise Gorila, ktorá, ako hovorí expremiér a vtedajší líder opozície Robert Fico, je maslom na hlave vtedajšej pravicovej vlády.

Známy slovenský portál prišiel s informáciou, že „hoci v miliónovej kauze elektrární odvtedy padlo viacero obvinení, najnovšie zistenia Aktuality.sk naznačujú, že niektorí vysokopostavení štátni manažéri môžu vyviaznuť bez trestu. Jedným z hlavných podozrení pritom je, že manažéri štátnych firiem nekonali v čase privatizácie v záujme štátu“. Portál dodáva, že pre podozrenie z nekonania v prospech štátu vyšetrovateľ v januári 2018 obvinil „aj dvoch čelných predstaviteľov vtedajšej štátnej spoločnosti GovCo“.

Podľa bývalého námestníka Generálnej prokuratúry Šufliarskeho, ako to uvádza vo svojej správe Aktuality.sk „obaja muži konali v súlade so zámerom jediného akcionára spoločnosti – ktorým bolo v tom čase ministerstvo hospodárstva. A to zasa napĺňalo úlohy, ktoré mu dal vtedajší Dzurindov kabinet. Ich konaním teda podľa Šufliarskeho žiadna škoda vzniknúť nemohla.“

V tejto súvislosti redakcia KĽÚČ OD… oslovila viaceré štátne inštitúcie (Generálnu prokuratúru, Prezídium Policajného zboru, ministerstvo vnútra a spravodlivosti, ale aj vládu a iné orgány) s otázkami, ako túto skutočnosť hodnotia. Zaujíma nás aj otázka, ktorú sme dali predstaviteľom politických strán, či sa neobávajú z reakcie bežných ľudí, ktorí sú na túto kauzu extra citliví a môžu to vnímať ako zametanie pod koberec.

Ako prvé pre KĽÚČ OD… odpovedalo Prezídium Policajného zboru SR, a to ústami svojho hovorcu. „V danej veci bolo vznesené obvinenie ešte v mesiaci január 2018, následne v mesiaci október 2018 bolo postupom podľa § 363 a nasl. TP uznesenie o vznesení obvinenia ako aj s tým súvisiace rozhodnutie dozorujúceho prokurátora o zamietnutí sťažností obvinených zrušené GP SR. Vo veci je však ďalej vedené trestné stíhanie, v súlade so zákonom sú vykonávané procesné úkony smerujúce k objasneniu veci a riadnemu ukončeniu vyšetrovania spôsobom predpokladaným zákonom,“ povedal Michal Slivka.
Na odpovede ďalších inštitúcií čakáme, správu budeme ďalej aktualizovať a rozširovať o ďalšie vyjadrenia.

(alb), ilustračná fotografia: Pixnio.com
Zdroj: http://www.teraz.sk/slovensko/prokuratura-zrusila-obvinenia-v-pripa/414450-clanok.html?fbclid=IwAR1iAL50-zIpbevAWcE8U4IzwcH9d-alySD0M59vI5WJH18BtCGoQkb_kxo

Similar Posts

Comments

Comments are closed.