HOKEJOVÍ ŠVAJČIARI TO PODĽA MAJZELA POCHOPILI: TÝCH NAJLEPŠÍCH TRÉNEROV DÁVAJÚ MEDZI DETI. A DOBRE ICH ZAPLATIA

author
1
3 minutes, 15 seconds Read

Nie dobrí tréneri pre mužskú kategóriu, ale dobrí zaplatení tréneri medzi deti, je presvedčený bývalý brankár JARO MAJZEL v pokračovaní voľnej diskusie o budúcnosti slovenského hokeja. A o nej sa mediálne hovorieva predovšetkým v čase veľkých podujatí. Tak majstrovstvá sveta tu budú síce až v máji, ale teraz zverenci Craiga Ramsayho odchádzajú na Nemecký pohár. Ale cestu k tomu, ako skvalitňovať náš hokej, si musíme nachádzať dennodenne. A učiť sa aj od iných úspešných krajín, ktoré pochopili dôležitosť práce s mládežou.

 

Jaro Majzel, bývalý mládežnícky tréner, v tom má jasno: Tých najlepších trénerov dávať práve deťom! A v neposlednom rade je veľmi dôležité zaplatiť mládežníckych trénerov. „Niekto povie, že detí sa až tak veľa nerodí. Ale stále sú. Len hovorím, tie deti zutekajú. My sa budeme musieť naučiť, a ľudia si to budú musieť zvyknúť, že musíme pracovať s málom. Ale nemusíme chodiť ďaleko. Kde sú Švajčiari? Majú nižšiu hokejovú základňu a ako dobre hrajú. Ale oni to pochopili. Začínajú robiť od mládeže. Oni to presne robia takto. Nie dobrí tréneri do mužov, dobrí zaplatení tréneri medzi deti,“ prezradil pre KĽÚČ OD… bývalý brankár Banskej Bystrice, Zvolena či Popradu.

AUTÁ, OPATROVATEĽKY A MÝTY
Deti majú dnes nielen veľa lákadiel. Nepriateľom športovania na ľade môže byť mýtus o tom, že je to drahé. „Keď som robil trénera brankárov, tak som tým rodičom povedal: Ten hokej nestojí tak veľa peňazí. Keď dnes niekto povie, že hokej je o peniazoch… Áno, svojím spôsobom je. Ale keď si dnes pozriete, kto má aký telefón, kto má aké auto,“ povzdychol si Majzel a dodal, že investíciu do hokeja pre mladého človeka nesmieme brať ako vyhodené peniaze. „A keby mal aj 100 eur platiť mesačne, čo žiadneho z rodičov nestojí 100 eur mesačne, tak ho hokej vyjde lepšie, ako hocijaká opatrovateľka za ten čas, ktorý strávi na tom ľade. Čiže na peniaze sa veľmi vyhovárať nedá,“ povedal narovinu bývalý mládežnícky reprezentant.

Keď som robil trénera brankárov, tak som tým rodičom povedal: Ten hokej nestojí tak veľa peňazí. Keď si dnes pozriete, kto má aký telefón, kto má aké auto…

JE TO O RODIČOCH

„Ale, druhá vec,“ pokračoval v rozprávaní mládežnícky motivátor, „my keď sme boli mladí, to je zase náš život, ktorý sme žili. Bol tu hokej, bol tu futbal, možno basketbal. A viac tu nebolo,“ prezradil 41-ročný odchovanec Banskej Bystrice s tým, že súčasnosť ponúka expanziu rôznych možností. „Od thajského boxu po tanečné športy. Je iných lákadiel pre tie deti. Dnes to nie je o tom, že deti nechcú hrať hokej. Dnes je to stále o rodičoch,“ dodal k situácii, keď sa rodičia radi vyhovoria práve na mýtus o tom, že hokej je drahý. „Rodičia, ktorí majú hypotéku, dve-tri roboty a majú prísť na štadión a doniesť to dieťa, tak to dieťa nikdy na štadión neprinesú. Vždy mu radšej povedia: hokej je drahý šport. Lebo to nie je o deťoch. Tie deti by stopercentne prišli,“ uzavrel bývalým tréner brankárov, ktorého dnešnou súčasťou je jeho imidž v štýle švédskych Vikingov.

M. Albert, foto archív autora

Similar Posts

Comments

Comments are closed.